Grabnic vine în ajutor Maica Domnului la cei care, cu credinţă sinceră şi viaţă curată, strigă către Ea. Mai ales acum, când teama de blestemăţia de coronavirus ne-a cuprins pe toţi, indiferent de rang, credincioşii îşi înalţă ochii spre cer şi imploră mila Împărătesei Cerului. În această perioadă de grea încercare pentru ţară, în biserici, fie ele ortodoxe, fie romano-catolice, tot mai mulţi oameni cer ocrotirea Fecioarei Maria pentru ei şi familiile lor.
La biserica „Sfinţilor Apostoli Petru şi Paul” din Piteşti, zeci de enoriaşi catolici se adună aproape în fiecare seară înaintea slujbei de la ora 18 şi se roagă în cor Maicii Domnului într-un ceas al adoraţiei: „Bucură-Te, Marie, cea plină de har, Domnul este cu Tine/ Binecuvântată eşti Tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui Tău, Iisus/ Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-Te pentru noi, acum şi în ceasul morţii noastre…” Aşa murmură la unison, repetând de zeci de ori aceste cuvinte, catolicii cu ochii aţintiţi spre statueta Sfintei Fecioare.
Deşi nu rostesc aceeaşi rugăciune ortodocşii intră zilnic în lăcaşurile de cult din Piteşti, căutând-o tot pe Maica Domnului. În faţa iconostasului, în dreptul Fecioarei Maria înfăţişată în icoană cu Pruncul în braţe, oamenii îşi spun rugăciunile, tainic. Totuşi, pentru a fi cinstită cum se cuvine, aproape fiecare parohie de pe cuprinsul protopopiatului Piteşti a organizat o zi anume, diferită de la o biserică la alta, în care să fie cinstită Maica Domnului. Îmbucurător este faptul că piteştenii se opresc din iureşul cotidian şi participă la slujbele rânduite de regulă după ora 16.
Totuşi, cea mai mare participare la serviciul divin închinat Fecioarei Maria se constată nu în Piteşti, ci la un lăcaş de cult situat la 4 km de municipiu. Preoţii bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Ştefăneşti au programat citirea Paraclisului Maicii Domnului în fiecare zi de vineri, la ora 18. Spaţiul sacru al Casei Domnului devine neîncăpător pentru mulţimea credincioşilor care vor să înalţe rugăciuni la Fecioara Maria. Spre bucuria slujitorilor lăcaşului de cult, nu doar localnicii vin cu bucurie la slujba din seara de vineri, ci şi piteşteni, distanţa fiind mică. Pe lângă frumuseţea cântărilor psaltice, oamenii caută cuvântul de învăţătură şi sfatul cel bun al parohului Cristian Amuza. Preotul care este şi ctitor al bisericii, după părerea specialiştilor, o bijuterie arhitecturală cum rar se poate vedea în zona Munteniei. Interiorul lăcaşului de cult a fost împodobit cu pictura semnată de un celebru artist bizantin, Florin Neacşa, originar chiar din Ştefăneşti. Toţi cei care ascultă vineri seara după citirea Paraclisului Maicii Domnului predicile parohului rămân impresionaţi şi aşteaptă cu nerăbdare următoarea zi de vineri pentru a reveni, însetaţi de cuvântul care zideşte.
Un Comentariu
Aloe Vera
Cu sarg s-o faca, de vor sa aiba izbanda ; altfel, vorbe-n vant !