Ministerul Muncii a finalizat un proiect de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat.
Actul normativ ar urma să fie trimis la celelalte ministere pentru a primi un punct de vedere. În anul 2009, Guvernul Boc a emis o ordonanţă de urgenţă cu acelaşi obiect de reglementare, cei care intrau sub incidenţa actului normativ fiind obligaţi să aleagă între pensie şi salariul de la stat. În această situaţie ar urma să fie puşi şi mulţi dintre angajaţii din administraţia locală şi judeţeană care sunt şi pensionari, şi angajaţi la stat (provenind în special din structuri ale Armatei sau Poliţiei).
Proiect
La articolul 17, Legea 329/2009 prevedea că: „Beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate, dacă nivelul acesteia nu depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”. În septembrie 2014, Parlamentul a abrogat acele prevederi ale Legii 329/2009, proiectul legislativ fiind iniţiat de aleşi ai PSD şi susţinut de Guvernul de atunci.
Sociale…
Pe de altă parte, senatorii au avizat recent un proiect de lege pentru a acorda părinţilor un sprijin financiar de până la 150 euro pentru fiecare copil de vârstă ante-preşcolară în vederea angajării unei bone, precum şi un alt proiect care prevede acordarea, în anumite condiţii, a unei indemnizaţii de 650 lei bunicilor care îşi cresc nepoţii. Ambele proiecte au raport favorabil de adoptare şi urmează a fi votate în plenul Senatului până la finalul acestei luni. De asemenea, la un pas de adoptare în Camera Deputaţilor se află şi o iniţiativă care stabileşte acordarea a două salarii minime în plus anual şi vaccinare gratuită pentru toţi profesorii, acordarea a trei salarii medii la titularizarea cadrelor didactice în mediul rural, precum şi acordarea la pensionare a şase salarii medii pe economie cadrelor didactice cu 30 de ani vechime. Nici jurnaliştii nu au fost uitaţi, urmând a fi scutiţi de la plata impozitului pe venit, fie că e vorba de câştigurile prevăzute prin contractul de muncă, fie din drepturile de autor, potrivit altui proiect avizat de deputaţi. Măsura este justificată în contextul „situaţiei economice foarte dificile” în care se află mass-media.