În anul 2015, am arătat într-un editorial că parlamentarii care au făcut parte din comisiile de elaborare a unei legi privind pensiile militare de stat nu au avut niciun respect faţă de militari. Am scris atunci că fiecare guvern va proceda la o nouă lege a salarizării şi la o nouă lege a pensiilor, pentru că – nu-i aşa? – unele pensii sunt nesimţite, ca şi unele salarii. Şi am mai scris că un nou Boc se va ivi oricând! Drept care, de câteva zile se vorbeşte mult, foarte mult, despre pensionari în general şi despre pensionarii militari, în special. În aceste discuţii se citează cazuri de militari cu pensii speciale de câteva zeci de mii de lei, sunt date chiar exemple de pensii ce depăşesc salariile unor militari activi. Sunt aceste cazuri o dovadă că militarii beneficiază de pensii speciale? Nu! Dacă există militari cu pensii ce depăşesc salariul unui activ, atunci aceste pensii sunt ilegale. Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat limitează nivelul acestora la 85% din salariul unui militar activ. Sigur, se pot aduce dovezi împotriva a ceea ce afirm eu aici, ceea ce înseamnă că s-a încălcat legea. Faptul că Legea 223/2015 are articole ce lasă loc de interpretare a făcut ca unii dintre şefii militari să-şi calculeze pensia în mod ilegal. De exemplu, într-o unitate militară există genişti, electronişti, artilerişti şi multe alte arme care beneficiază de sporuri la salariu, dând posibilitatea ca şeful acestora să cumuleze toate aceste sporuri la calculul salariului său. Această procedură este la limita legii, dacă nu chiar se încalcă legea. De aici a rezultat ca un astfel de şef pensionar să aibă o pensie de câteva zeci de mii de lei; o pensie chiar mai mare decât salariul avut când a fost activ. Or, într-o unitate militară există în jur de o sută de militari şi un singur şef. Iar dacă numai un şef a beneficiat de acest artificiu legislativ nu înseamnă că şi ceilalţi militari au procedat la fel. Nu că ar fi fost mai cinstiţi, ci că nu au putut. Şi, în această situaţie, să se vină la televizor şi să se spună că toţi militarii beneficiază de pensii mai mari decât au avut salariul mi se pare un exemplu clar de manipulare.
Prin urmare, de ce sunt acuzaţi militarii în condiţiile în care un şef de post de miliţie are o pensie mai mare decât a unui colonel de armată? Şeful de post beneficiind şi el de condiţiile Legii 223/2015, completându-şi salariul cu tot felul de sporuri. Ce să mai vorbim de magistraţi! Deci, de ce se dă în armată? Mai ales că majoritatea pensiilor militare sunt sub două mii de lei. Răspunsul nu poate fi altul decât cel legat de faptul că militarii nu pot să iasă în stradă să protesteze şi să strige „Ieşi afară, javră ordinară!”. Iată cum politica PSD urmează fosta politică a lui Traian Băsescu de a învrăjbi categoriile profesionale între ele! Îmi aduc aminte că întoarcerea mea în Argeş, după mai bine de 20 de ani, a coincis cu arestarea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constantin Nicolescu. Mă uitam la televizor şi, seară de seară, o vedeam pe Olguţa Vasilescu cum îl apăra, de m-a făcut s-o admir şi să-i dau dreptate. Îi mergea atât de bine gura, de îţi venea să crezi că judeţul Argeş era atacat de forţe oculte venite de la Bucureşti.
Or, până la urmă, s-a dovedit că această femeie a minţit şi a manipulat lumea. La fel îi turuie gura şi în cazul pensiilor militare, dar fără să amintească de adevăratele pensii speciale. Drept care, am asistat în vara aceasta la naşterea unui nou Boc, dar în variantă feminină.
Prin urmare, este cunoscută lipsa de prevedere a omului atât timp cât sănătatea şi vigoarea fizică îi dau putinţa unui trai lipsit de griji. Omul sănătos, deci capabil de muncă, uită prea uşor că, după zile bune, pot urma şi zile rele. Puţini oameni tineri sunt pătrunşi de înţelepciunea cuprinsă în zicala românească „Strânge bani albi pentru zile negre”. Prevederea aceasta poate fi socotită apanajul popoarelor civilizate şi s-a spus că gradul de civilizaţie al unui popor se poate măsura şi după gradul de prevedere al cetăţenilor care-l compun. Luând aminte la zicala de mai sus, românul munceşte o viaţă şi îşi pune deoparte o anumită sumă de bani pentru a fi restituită mai târziu, la bătrâneţe, sub formă de pensie. Prin comportamentul lui, aşadar, avem o dovadă de civilizaţie. El pune bani albi pentru zile negre, iar statul întotdeauna l-a încurajat şi i-a protejat această dorinţă. Aşadar, dacă cetăţenii acestui stat au dat dovadă de prevedere şi s-au purtat civilizat într-o ţară civilizată, prin faptul că şi-au asigurat bătrâneţile din timp, militarii nu au constituit un fond de pensii şi nu au contribuit cu bani la acest fond, pentru că statul le-a promis că o să aibă el grijă de bătrâneţile lor, în schimbul libertăţii şi al unui eventual sacrificiu suprem. Astăzi însă statul spune că nu este obligat cu nimic faţă de pensionarii militari, uitându-şi promisiunea făcută lor încă în urmă cu 170 de ani.
13 Comentarii
Valentin
Cum sa recunoască statul ca militarii au drepturi mai multe decât civilii, pai intr-o asemene situație cei de la putere ar pierde milioane de voturi.
VIOREL
” Pleac-ai ai nostri , vin ai nostri ….. iarasi am votat ca prostii..”
george
Unde ai vazut tu d-le Valentin drepturi mai multe la militari ? Cat de dezinformat poti sa fi ! Si inca ceva ,de ce nu intru tu in armata sa vezi cum este ? Articolul este corect, marea majoritate au pensii sub 2000 de lei. Iar drepturile snt mai putine ca la civili. Nu au dreptul sa aibe firme,surse alternative de venituri,etc,etc,iar privatiunile sunt destule. Felicitari autorului pentru articol ,surprinde exact realitatea.Recomand sa cititi ultimele 2 fraze ale articolului care reflecta comportamentul unor guvernanti fata de o institutie care si-a facut mereu datoria fata de tara. Ah ,dar tara reprezinta ceva demodat pentru unii ca d-l Valemtin ,probabil.
Puiu
Nu ştiu de ce, dar am impresia că subiectul asta al pensiilor speciale este devastator pentru pensionari şi nu numai.Este evident faptul că milioane de pensionari sunt absolut scârbiţi de câteva zeci de mii de pensionari beneficiari de pensii nesimţite. Statul este absolut depăşit de situaţie şi nu găseşte soluţii pentru micşorarea pensiilor astronomice, a pensiilor ce depăşesc sute de milioane de lei vechi şi chiar miliardul.Dar, Ministerul Muncii face aceeaşi greşeală şi aplică majorări de pensii tot aiurea, reuşind să adâncească diferenţa între pensia minimă şi cea maximă.Personal nu cred că armata are oameni cu pensii speciale, aşa cum nu a vut până acum generali cu patru stele.Nici măcar nu întreb ce merite au avut greneralii de au ajuns la patru stele.Nu aş compara nici pensia unui şef de post cu cea aunui colonel de armată.Cred că fiecare îşi merită pensia pentru care a muncit, problema fiind a celor care i-au mult mai mult decât merită. Dar la cine se află unitatea de măsură, cine are în mână cuţitul care taie pâinea? Cine formează statul care spune astăzi că nu are obligaţii faţă de pensionarii militari? Este uşor pentru unii care şi-au acoperit material câteva generaţii, prin facilităţile pe care şi le-au creat! Armata trebuie scoasă din discuţie, ca de altfel toţi care au muncit pentru ţara asta şi atenţia trebuie îndreptată în cu totul altă parte, acolo unde se încasează pe nedrept mai mult decât trebuie!
Puiu
Erată: a unui , iau
Petrică
Nu se discută nicăieri despre cei care beneficiază de două, trei sau mai multe pensii speciale.
Este bine cunoscut faptul că printre judecători şi procurori avem o masă considerabilă de acoperiţi care beneficiază pe lângă salariul de magistrat şi de cel de acoperit.
Bineânţeles la pensionare ne confruntăm cu indivizii în cauză care beneficiază de cel puţin două pensii speciale.
Problema cea mai gravă este şi faptul că majoritatea acoperiţilor din instituţii având la îndemână puterea s-au făcut şi şefi cu salarii mari şi deci pensionari cu pensii speciale consistente.
Şi cum acoperiţii sunt secret de stat, şi pensiile acestora sunt secret de stat, drept urmare prostul de rând care munceşte şi gândeşte nu trebuie să cunoască astfel de lucruri.
Tilcă
Dimensiunea pensiei speciale se realizează după importanţa muncii.
Astfel, la acest moment, avem următoarele categorii:
– magistraţi: judecători şi procurori că ei execută ce doresc politicul şi serviciile- cu pesnii speciale de nivel înalt
– parlamentari, nivel ridicat de importanţă, că doar ei fac legi care să permită hoţia sub directa coordonare a serviciilor – cu pensii speciale de nivel înalt,
– angajaţii Parlamentului – şoferi, secretare, etc, că doar au acces la informaţii, – cu pesnii speciale de nivel înalt,
– acoperiţii, că doar ei coordonează toată activitatea infracţională din România, – cu pesnii speciale de nivel înalt,
– poliţiştii, că doar şi ei execută ordinele de represiune, – cu pesnii speciale de nivel înalt
– militarii, sunt în general o clasă inferioară, că ei nu pot fi folosiţi de sistem pentru represiune şi nici pentru intermedierea afacerilor.
– în curând, în tagma pensiilor speciale de nivel înalt vom avea şi categoria primari, că doar au şi ei importanţa lor în devalizarea ţării
etc.
Matei
Avem pensii speciale şi în educaţie, dar acestea sunt limitate. Numai cine este acoperit beneficiază de ele.
În fiecare instituţie de învăţământ avem cel puţin 2 acoperiţi, şi aici nu mă refer la turnători.
Da, sistemul de educaţie este condus numai de acoperiţi.
În schimb la ISJ Argeş avem inflaţie de acoperiţi, ajungându- se la o asemnea performanţă să se calce pe picioare, şi să se sape între ei.
Până în prezent nu s- a făcut o revoluţie pentru a scoate acoperiţii din educaţie, acest lucru convenind de minune sistemului care- şi doreşte ca şcoala să funcţioneze cât mai prost, iar haosul să fie învăţat de la cele mai fragede vârste.
Aşteptăm ca dl ministru Liviu Marian Pop să ne ofere mai multe detalii cu acoperiţii din educaţie care beneficiază de cel puţin două rânduri de salarii, din care unul foarte consistent.
Jonny
Nici mie nu-mi place Olguta Vasilescu. Femeia asta nu stie ca un cuvant de-al ei poate sa afecteze o viata de om. Rovana Plumb parca era mai echilibrata cand a fost la.Mumca
Jonny
Nu degeaba autorul o aseamana cu Boc, pentru ca si el era la fel. Oamenii astia sunt psihopati, pentru ca numai psihopatii ii vad pe ceilalti oameni ca pe niste obiecte.
IONELA
Ar trebui ca şi la profesori şi medici să se acorde pensii speciale, nu numai la bucătarii, şoferii şi femeile de servici de la parlament, s.a.
Poate ar fi bine pentru a se micşora discriminarea între profesori şi între profesorii acoperiţi, să se dea pensie specială şi primilor, că dacă primii nu ar exista profesorii acoperiţi nu ar mai avea obiectul muncii. Oricum şi în acest caz ne- am confrunta cu o discriminare, că profesorii acoperiţi ar beneficia de două pensii în timp ce primii profesori doar de una.
MARCEL
stiu caj in care un profesor ia pensie si mai si preda la ore. si ce pensie. Ati pus punctul pe i domnul SAVU. Sa se pensioneze odata sa nu mai stea sa tocească scaunele, când pot sa vina alti oameni mai tineri. Eu sunt tanar si vreau sa muncesc in Romania. Dar cum sa fac când unele lacuste stau sa muncesca in diferite institutii pe la varste de 45-65 de ani aceste persoane fiind si pensionati . nui mai satura banul, vor sai ia in coşciug cu iei pe lumea cealalta. Nu inteleg acest fenomen. Este o lipsa de respect o multora.
ASA CA FITI ATENTI SI RETINETI PENSIONATIVA CA ORICUM STATUL VA ANGAZEAZA SI ASA PENSIE+SALARIU E DE BINE. VIVA
Politistul
https://sursata.ro/fapt-divers/acum-in-mioveni-femeie-injunghiata-in-gat#.WaGw9TcluX8.facebook