La Tribunalul Bucureşti este programat mâine un nou termen al dosarului „Publitrans”, în care Tudor Pendiuc, fost primar al Piteştiului, este judecat, alături de alte 12 persoane, pentru presupuse fapte de corupţie.
La termenul anterior, completul de judecată a aprobat solicitarea avocatului Dan Panţoiu, apărătorul lui Pendiuc, ca SRI să desecretizeze patru note informative şi să le pună la dispoziţia instanţei. Avocatul susţine că nu există motive de siguranţă naţională, aspect despre care am mai relatat, pe baza cărora Tudor Pendiuc a fost monitorizat, că aceste mijloace de probă au fost obţinute ilegal şi prin urmare trebuie anulate conform unei decizii a Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţionale protocoale încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi SRI.
Vă reaminim că Tudor Pendiuc a fost trimis în judecată de DNA Piteşti pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată. În noiembrie 2014, procurorii DNA au descins la Primăria Piteşti, la vila fostului edil şi la locuinţele altor persoane din acelaşi dosar bănuite de fapte de corupţie comise în perioada 2007-2014, dar şi la sediile unor firme. Este vorba despre executarea şi prelungirea contractului de asociere în participaţiune între societatea Consiliului Local Piteşti, Publitrans 2000 S.A., şi firmele (private) CNCD şi Girexim Universal S.A, asociere care ar fi prejudiciat bugetul local cu 6,3 milioane euro. În martie 2015, când Tudor Pendiuc se afla în arest preventiv, dosarul a fost trimis în judecată. Interesant este că expertul desemnat de instanţă nu a putut stabili că în cauză ar exista vreun prejudiciu, care să poată fi reţinut în sarcina fostului edil-şef al Piteştiului şi nici a altor persoane din dosar.
Tudor Pendiuc a stat nouă luni în arest preventiv, perioadă în care a acuzat probleme grave de sănătate, iar pe 14 august 2015 a fost eliberat sub control judiciar.