În această perioadă premergătoare marii sărbători a Sfintei Cuvioase Parascheva, mulți argeșeni și musceleni făceau pregătirile pentru pelerinajul din fiecare lună octombrie. Cu o sfântă bucurie duhovnicească porneau spre Iași. Din cauza pandemiei, nu mai pot ajunge acolo, decât în duh. Totuși au o palidă consolare…
Tristețea i-a copleșit
Pentru cei care erau nelipsiți de la catedrala din Iași în fiecare an, vestea pe care au primit-o în urmă cu câteva zile a avut un efect năucitor. Trecuți în general de prima tinerețe, apăsați de necazuri, își găseau alinarea în „excursia” pe care o așteptau un an întreg. Unii pensionari își rupeau de la gură și puneau lunar bănuț peste bănuț pentru a-și plăti drumul până în capitala moldavă. Îndurau asperitățile călătoriei de multe ore cu autocarul sau microbuzul, îndurau frigul și foamea, stăteau în picioare timp îndelungat. Pentru ei nu conta nimic altceva, decât să ajungă la racla sfintei. Erau încredințați că ea va revărsa binefacerile în viețile lor. Acolo, lângă trupul înmiresmat al Cuvioasei, preț de câteva zeci de secunde, își vărsau amarul inimii. În gând sau cu șoapte tainice, convinși că sfânta îi aude. Îi înțelege. Și le va mângâia sufletul cu puterea ei primită de la Dumnezeu. Nimeni nu regreta timpul petrecut la rândul care se întindea pe kilometri. Nu era pierdut, ci câștigat. Întorși acasă, argeșenii și muscelenii vedeau cum sfânta lucrează în viața lor. Găseau loc de muncă, se înzdrăvenea vreun animal bolnav din gospodărie, se ridica din patul suferinței vreo rudă bolnavă, reușea operația unui copil ori cancerul dispărea din trupul pe care-l cuprinsese. Fiind martorii minunilor pe care le trăiau, credincioșii de-abia așteptau ziua de 14 octombrie pentru a merge din nou la Iași, să-i mulțumească binefăcătoarei. Din păcate, nu mai e posibil…
Mergeți la „Sfânta Vineri”
Fără a intui vremurile grele pe care le trăim, în care pelerinajele sunt interzise, în urmă cu câțiva ani, fostul paroh al bisericii „Sf. Vineri” din Pitești a făcut un cadou neprețuit enoriașilor. Cu acordul arhiereului Argeșului și al mitropolitului Moldovei, părintele Constantin Mărioara a adus de la Iași veșmântul care vreme îndelungată acoperise trupul Sfintei Parascheva. Deși nu are, se-nțelege, însemnătatea sfintelor odoare precum fragmentele din moaștele sfinților, există credința că și veșmântul unui sfânt are o valoare inestimabilă, ceva din puterea purtătorului său transferându-se în respectiva țesătură.
Nu sărutați racla!
Mare a fost bucuria enoriașilor parohiei „Sf. Vineri” la vremea respectivă și între timp, de la un an la altul, în fiecare zi de 14 octombrie, că a sporit numărul credincioșilor care veneau să se roage la racla în care a fost așezat mormântul. El va fi cinstit cu atât mai mult în aceste zile și mai ales la slujba hramului lăcașului de cult, la mijlocul săptămânii viitoare.
În actualul context este de așteptat ca oamenii să ia cu asalt biserica din cartierul Popa Șapcă. Pentru a nu fi încălcate restricțiile sanitare, preoții bisericii fac apel la credincioși să poarte masca, să păstreze pe cât posibil distanța între ei și, mai ales, extrem de important, să nu sărute racla în care se află veșmântul cuvioasei! Anunțuri de acest fel au fost așezate la loc vizibil și cei care vor trece pragul bisericii în ziua de 14 octombrie trebuie să se supună, sub privirile vigilente ale forțelor de ordine. Aflat la pensie, părintele Constantin Mărioara îi îndeamnă pe toți piteștenii cinstitori ai Sf. Parascheva să vină la „Sf. Vineri” și să-și murmure rugăciunile de la distanța de un metru față de raclă prin simpla înclinare a capului, asigurându-i pe toți că dorințele lor vor fi ascultate de Cuvioasa care va răsplăti fiecăruia după credința lui.