Medicii de la Spitalul de Pediatrie sunt într-o dispoziţie excelentă de lucru. Asta am constatat după o vizită neanunţată, ieri, la o oră la care lumea ia de obicei masa de prânz. Nu şi doctorii de copii care în această perioadă sunt suprasolicitaţi, fiind sezonul luxaţiilor, entorselor, dar şi al virozelor respiratorii.
La capacitate maximă
Directorul medical, dr. Adina Enescu, respectiv directoarea de îngrijiri, Adela Silveanu, ne-au confirmat câteva cifre pe care noi puteam doar să le bănuim: în vacanţa de iarnă, numărul micuţilor care au ajuns la camera de primiri urgenţe a fost, în medie, de 150 pe zi (altfel, media e de 80, cel mult 100). Cele mai frecvente motive de prezentare la urgenţe sunt febra, vărsăturile, scaunele diareice, dar şi traumatismele membrelor.
„În perioada 24 decembrie 2018 – 3 ianuarie 2019, secţiile au funcţionat la capacitate maximă” – a spus Adina Enescu.
Nu ne miră, a fost perioada meselor îmbelşugate şi a statului la căldurică, alternat cu ieşiri în frig, agitaţie şi tot aşa. Pentru a preîntâmpina prelungirea timpilor de aşteptare, s-au luat în considerare necesităţile de personal.
Medici suficienţi
Fiindcă, da, primul şi cel mai important lucru este resursa umană, până nu demult o problemă. Astăzi vorbim despre acoperirea secţiilor, pe specialităţi, cu medici primari şi specialişti.
Dr. Adina Enescu ne-a enumerat nu mai puţin de 14 specialităţi medicale unde pot fi trataţi copiii. Şi credem că e bine să le ştie şi părinţii: pediatrie, chirurgie/ortopedie, oftalmologie, dermatologie, cardiologie, neurologie, psihiatrie, stomatologie (inclusiv urgenţe), recuperare neuromotorie, ORL, radiologie-imagistică, psihologie, boli de nutriţie şi metabolism, ATI.
Pentru creşterea accesibilităţii la serviciile paraclinice, investigaţiile sunt efectuate în laboratorul de analize medicale, precum şi în laboratorul de radiologie şi imagistică. Aceste investigaţii sunt posibile prin prezentare cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau specialistul aflat în contract cu CAS Argeş.
Ce lipseşte?
Am fost curios să aflu şi ce-i lipseşte Pediatriei piteştene. Nu se fac chirurgie BMF (buco-maxilo-facială) şi nici neurochirurgie, iar cazurile ce ţin de aceste specialităţi sunt direcţionate către alte unităţi medicale. De asemenea, copiii cu afecţiuni deosebite, extrem de grave, sunt direcţionaţi către unităţi medicale de categorii superioare, la Bucureşti (cum a fost cazul bebeluşului prematur transportat cu elicopterul, despre care v-am relatat săptămâna trecută). Transferul se face prin proceduri bine stabilite prin Ordinul de Ministru nr. 1091/2006.
Investiţii
În ceea ce priveşte investiţiile, una dintre priorităţile echipei manageriale a fost îmbunătăţirea permanentă a condiţiilor de cazare a pacienţilor şi aparţinătorilor, prin finalizarea lucrărilor de reparaţii capitale şi dotare a compartimentului de recuperare neuromotorie, a secţiei Pediatrie I (sugari), a blocului alimentar şi a bucătăriei dietetice, urmând să înceapă în 2019 aceleaşi acţiuni în secţia Pediatrie III (etaj IV).
O altă prioritate a fost creşterea calităţii prin achiziţionarea de aparatură medicală necesară în stabilirea diagnosticului. Vă reamintim, a fost adus un Computer Tomograf care, de câteva zile, poate fi folosit şi pentru investigaţii la adulţi. De asemenea, două proiecte cu finanţare europeană sunt depuse la minister. Acestea vizează extinderea, modernizarea şi dotarea ambulatoriului de specialitate, precum şi extinderea cu încă un nivel a Compartimentului de Primiri Urgenţe.
„Toate aceste îmbunătăţiri, aparatura adusă duc la creşterea calităţii actului medical. Noi ne adaptăm necesităţilor pacienţilor şi, în acest sens, ţinem săptămânal o şedinţă cu administratorii pentru eficientizarea activităţii. De pildă, dacă copiii sau părinţii sunt nemulţumiţi de meniu, încercăm să schimbăm, să venim cu ceva pe placul lor ş.a.m.d.” – spune Adina Enescu.
Un Comentariu
Anonim
Un articol echilibrat ,tonic , optimist-ponderat , fără exagerări (în căutarea „senzaționalului” cu orice preț) . Un articol care oferă şi informatii foarte utile tuturor celor „interesați”(potențial, oricine). Credem că cele constatate direct (la fața locului) de către ziarist au contribuit ,firesc, la scrierea acestui articol excelent care se citeşte cu plăcere pentru că nu induce …panica, groaza printre pacienți/cititori ca în cazul altor articole despre alte spitale din județul nostru şi din România. Felicitări Spitalului de pediatrie şi ziaristului pentru activitate şi rezultate !