Nişte amici ne-au convins să mergem în weekend la cea de-a doua ediţie a Festivalului de blues de la Brezoi, un orăşel cu vreo 6.000 de suflete, aflat pe Valea Lotrului, aproape de defileul Oltului. A fost o reuşită remarcabilă a organizatorilor, care au adus la Brezoi artişti de prim-rang din ţară şi străinătate, evenimentul fiind prezentat de cunoscutul Mike Godoroja. Câteva zile am simţit invidie. Cu excepţia festivalurilor de rock de la Câmpulung Muscel şi de la Corbi, în judeţul nostru nu se prea petrec astfel de evenimente care au început să atragă public numeros din ţară şi din străinătate în alte zone („Untold” la Cluj-Napoca, „Neversea” la Marea Neagră etc.). Dar cine ştie, poate vom reuşi să impunem şi noi în Argeş un brand artistic de top! Şi pentru că tot m-am aflat la Brezoi, am profitat de ocazie să dau o raită prin locurile minunate de acolo…
Un drum ca-n palmă
Am lăsat în urmă festivalul la poarta căruia se adunau de zor semnături pentru campania „Fără penali în funcţii publice” (apropo, în Argeş s-a ajuns la circa 9.000 de semnături). Cu câţiva ani înainte, fusesem la Voineasa şi spre barajul Vidra – Ciunget, dar drumul era groaznic. Acum, însă, cel puţin până la Obârşia Lotrului, deci, cale de zeci de kilometri, drumul era ca-n palmă. Fac o comparaţie cu Transfăgărăşanul pe care se plimbă în voie camioanele cu lemne şi a cărui reabilitare tot ne este promisă, dar fără rezultat. Explicaţia pentru calitatea drumului din Vâlcea, care ajunge în Transalpina şi, apoi, în Petroşani, este simplă: pe o culme de pe care priveliştea îţi taie răsuflarea a fost amenajată staţiunea de schi Vidra, în timpul mandatului de ministru al Turismului exercitat de către fugara de acum Elena Udrea. Dar şi aici sunt probleme, iar staţiunea nu funcţionează cum ar trebui. Ne-am amintit imediat de pârtia de schi de la Moliviş, din Argeş, abandonată de autorităţi (dosar cercetat acum de DNA). Iarna, Valea Prahovei geme de lume, DN1 devine un drum al melcului, iar câţiva cunoscuţi ai mei îşi iau schiurile la spinare şi iau drumurile Bulgariei sau Austriei…
Staţiune părăsită
Guvernul ne promite că face, în parteneriat public-privat, o staţiune cu… 160 kilometri de pârtii de schi în Făgăraş, la Arefu. Ne vine să râdem când ne gândim la câte staţiuni ne-au promis şi autorităţile judeţene, iar în Vâlcea, la Vidra, dăm peste o mostră a prostiei pure. Pe vremea lui Ceauşescu, la câţiva kilometri de drumul spre Petroşani, pe malul pitorescului lac Vidra au fost ridicate mai multe clădiri, inclusiv un hotel, ca baze ale unei staţiuni de munte. Drumul de acces s-a rupt între timp, iar clădirile, inclusiv hotelul, sunt aproape abandonate.
Spunem „aproape” deoarece câteva vile sunt ocupate sporadic de turişti dornici să încerce aerul tare şi curat al munţilor. Te apucă plânsul când vezi atâta nepăsare sau prostie. Un paradis pierdut, nu alta! De bine, de rău, bazele turistice de pe Transfăgărăşan au încăput pe mâna unor oameni pricepuţi şi dedicaţi care nu au lăsat să piară o moştenire extraordinară. În Vâlcea, lucrurile stau exact pe dos. Păcat! Natura ne-a oferit totul, iar noi ne batem joc…