Comuna Teiu adăposteşte o nestemată istorică şi culturală care, credeţi-ne, ar merita să fie introdusă în circuitul turistic naţional şi internaţional. Ne referim la Casa memorială „Vladimir Streinu”, în care dăinuie mărturii ale vieţii marelui scriitor teian alintat de confraţii săi, încă din anii studenţiei, „Făt-Frumos din Teiu”. Comunitatea cu rădăcinile adânc înfipte în solul preistoriei are uşa deschisă pentru investitori. Pe aceste meleaguri am ajuns în mijloc de iarnă primăvăratică. Punând satul argeşean faţă în faţă cu viitorul european, Florin Dumitru, primarul comunei Teiu, s-a alăturat proiectului nostru şi ne-a vorbit despre strategia de dezvoltare durabilă a localităţii.
Primar: Florin Dumitru
Viceprimar: Ion Stoica
Secretar: Cornel Barbu
Contabil: Niculina Tomescu
Două sate
Sate componente: Teiu şi Leşile;
Populaţie: 1.515;
Gospodării: 1.410;
Grădiniţe: două;
Şcoli: una;
Biserici: trei;
Suprafaţa totală: 4.466 ha;
Arabil: 3.605 ha;
Păşuni: 311 ha;
Livezi: 21 ha;
Păduri: 529 ha.
Proiecte de investiţii
– Alimentare cu gaze;
– Canalizare (proiecte depuse la Ministerul Dezvoltării);
– Modernizarea drumurilor comunale (3,6 km de asfalt realizaţi);
– Modernizarea DC 100 Teiu-Mozacu (a fost semnat contractul de finanţare, urmează licitaţia);
– Extinderea şi modernizarea iluminatului public;
– Construcţia unei grădiniţe în satul Teiu Deal (anul acesta va fi gata).
Potenţial natural, poziţionare favorabilă
„Ne dorim să atragem cât mai mulţi investitori în această comună hărăzită de Dumnezeu cu un extraordinar potenţial natural. Poziţionarea favorabilă a localităţii, la intersecţia a trei coridoare pan-europene de transport rutier (IV, VII şi IX), existenţa unor suprafeţe libere de teren, racordate la utilităţi (apă, curent electric etc.), pretabile unor activităţi de producţie şi/sau de zootehnie, varietatea florei şi a faunei şi, nu în ultimul rând, patrimoniul nostru cultural-istoric bogat în tradiţii şi obiceiuri ne îndreptăţesc să credem că suntem o comună atractivă şi că dezvoltarea noastră e pe drumul cel bun”, a declarat primarul Florin Dumitru.
Casa memorială „Vladimir Streinu”
Primarul Florin Dumitru, viceprimarul Ion Stoica şi bibliotecara Amalia Nicoleta Dobrin ne-au invitat la Casa memorială „Vladimir Streinu”. Inaugurat la 28 mai 1972, obiectivul turistic descris de câţiva oameni de condei respiră, într-adevăr, suflet de poezie şi parfum de istorie teiană… Cunoscut în literatura română prin pseudonimul Vladimir Streinu, fiul satului Teiu, Nicolae Şerban Iordache, s-a născut la 23 mai 1902 şi a decedat 26 noiembrie 1970. Tatăl său, Şerban Iordache, mare proprietar de pământ şi moară, ctitorul bisericii, a fost la un moment dat primar al comunei Teiu. Neacşa, mama băiatului, o femeie foarte frumoasă, provenea din Negraşi. Vladimir Streinu rămâne în literatura şi cultura română un mare critic, poet şi pedagog, un erudit în materie de textologie, de istorie literară şi stilistică, situându-se cu prestigiu printre marii noştri oameni de litere şi umanişti. Spiritul omului de cultură dăinuie şi la Biblioteca „Vladimir Streinu” din centrul comunei. Aici este deschisă o expoziţie permanentă cu fotografii, manuscrise, cărţi şi reviste semnate de personalitatea pe care teienii o divinizează şi o comemorează în fiecare an, la sfârşit de noiembrie.
Şi şcoala gimnazială poartă numele lui Vladimir Streinu.
Aşezare neolitică gumelniţeană
Cele mai vechi urme de existenţă pe teritoriul comunei datează din perioada neoliticului, constând într-un depozit compus din lame de silex, topoare de piatră, o figurină antropomorfă, aparţinând culturii Gumelniţa, scoasă la lumina zilei la Leşile, în punctul „Dealul Popii” (tot aici a fost descoperită şi o monedă romană). În satul Teiu au fost făcute cercetări arheologice în 1929 la două telluri neolitice, aparţinând culturii Gumelniţa, iar obiectele găsite arată că locuitorii care aveau locuinţe de suprafaţă se ocupau cu creşterea animalelor, cultivarea pământului şi meşteşugurile casnice, precum olăritul, torsul şi ţesutul. În Teiu Deal au fost descoperite monede romane republicane. Pe teritoriul satului a avut loc, la 15 august 1537, lupta de la Fântâna Târgului, toponim care se păstrează şi astăzi.
Monumente istorice
Două obiective din comuna Teiu sunt incluse în lista monumentelor istorice din judeţul Argeş ca monumente de interes local. Unul este situl arheologic reprezentat de aşezarea de tip tell cu val şi şanţ de la Teiu, punct „Silişte-Măgura” (eneolitic, cultura Gumelniţa). Altul este monumentul memorial sau funerar reprezentat de casa Vladimir Streinu (începutul secolului al XX-lea).
Poziţionarea geografică
Comuna este situată în partea sud-estică a judeţului Argeş, din punct de vedere al reliefului fiind inclusă în unitatea Câmpiei Piteştiului. Localitatea este intersectată aproximativ la jumătate de pârâul Mozacu – afluent al Dâmbovnicului – care are un curs nepermanent. Pe teritoriul comunei se găsesc o serie de lacuri, unele fiind atractive nu numai pentru localnici, ci şi pentru turişti („Teiu Deal” – pentru pescuit sportiv; „Pomicola” – pentru agrement).
Comuna se află la limita cu judeţul Dâmboviţa. Este străbătută de şoseaua judeţeană DJ508, care o leagă spre nord de Răteşti şi Căteasca şi spre sud de Negraşi. Lângă Teiu, din acest drum se ramifică şoseaua judeţeană DJ702A, care duce spre nord-est la Răteşti (unde are un nod cu autostrada A1), apoi în judeţul Dâmboviţa la Crângurile (unde se intersectează cu DN7), Valea Mare, Hulubeşti, Ludeşti şi Măneşti.
Agricultura, de bază
Ocupaţia de bază a locuitorilor o reprezintă agricultura (cultura cerealelor, pomicultura şi creşterea animalelor). Din ce în ce mai mulţi săteni îşi câştigă pâinea practicând piscicultura sau apicultura.
Profilul economic poate fi diversificat la Teiu, deoarece teritoriul comunei dispune de variate şi importante resurse naturale, precum: petrol, gaze naturale şi materiale de construcţie (lemn, cărămidă). Pădurile şi alte terenuri cu vegetaţie forestieră reprezintă o treime din suprafaţa totală a comunei şi constituie un potenţial natural deosebit de valoros pentru exploatarea şi prelucrarea lemnului. Aceste caraceristici oferă oportunităţi deosebite pentru investitori.
Solurile existente şi umiditatea moderată a comunei sunt favorabile pentru cultura cerealelor (recomandate grâul şi porumbul), plantarea pomilor fructiferi şi a viţei-de-vie, asigurând – mai ales la coada Lacului Teiu Deal – o floră bogată de plante medicinale.
Şi sectorul zootehnic este bine reprezentat, graţie păşunilor şi fâneţelor. Localitatea însumează 8.500 păsări, 1.100 bovine, 1.000 porcine, 500 ovine, 130 cabaline şi 50 familii de albine. În comună a fost înfiinţată şi o crescătorie de melci (pe 1.000 mp).
Puncte tari
– Poziţionarea favorabilă în regiunea de la intersecţia a trei coricoare pan-europene de transport rutier;
– Proximitate faţă de Găeşti (22 km), Topoloveni (23 km), Costeşti (27,9 km) şi Piteşti (31 km);
– Suprafaţă arabilă mare;
– Potenţial agricol ridicat (vegetal, piscicol şi zootehnic);
– Calitatea bună a solurilor;
– Distribuţia echilibrată a populaţiei;
– Nivelul ridicat al volumului de resurse de muncă;
– Densitatea ridicată a drumurilor publice;
– Reţea de alimentare cu apă în cele două sate;
– Fondul de locuinţe, în creştere;
– Realizarea unor importante lucrări hidrotehnice în regiune (îndiguiri, regularizări ale cursurilor de apă etc.);
– Procent în scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră;
– Potenţial ridicat în sectorul energiilor regenerabile;
– Existenţa unui patrimoniu cultural – istoric bogat în tradiţii şi obiceiuri, structuri săteşti bine păstrate;
– Continuitatea la conducerea comunei a primarului Florin Dumitru.
– Practicarea unei agriculturi slab performante din cauza fărâmiţării terenului agricol;
– Ponderea scăzută a aplicării tehnologiilor moderne în agricultură;
– Starea tehnică nesatisfăcătoare a unor drumuri;
– Ponderea în scădere a populaţiei şcolare;
– Lipsa sistemului centralizat de canalizare;
– Valorificarea insuficientă a potenţialului turistic;
– Ponderea scăzută a gospodăriilor cu acces la reţeaua de internet în bandă largă;
– Slaba dezvoltare a sectorului TIC la nivelul comunei.
Ameninţări
– Îmbătrânirea demografică;
– Migraţia externă;
– Capacitatea scăzută de cofinanţare a autorităţii publice locale.
Oportunităţi
– Multiple facilităţi pentru investitori;
– Terenurile disponibile, scoase la vânzare;
– Resursele naturale de pe teritoriul comunei;
– Coordonatele turistice: casa memorială, muzeul sătesc, siturile istorice, pescuitul sportiv.
„Satul argeşean faţă în faţă cu viitorul european”
În anul de graţie 2018, an al Centenarului Marii Uniri, „Argeşul” analizează situaţia satului argeşean pentru a-l pune faţă în faţă cu viitorul european. În acest proiect, ziarul nostru are alături, ca parteneri, Consiliul Judeţean Argeş, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului şi „Antena 1” Piteşti.
Mirela NEAGOE
Gabriel LIXANDRU
25 Comentarii
Anonim
Glumetilor PSDisti
„comuna care respira suflet de poezie”, hahaha
Nicoleta Geambasu
Chiar asa este, domnule ,,Anonim”! Si nu are legatura cu apartenenta politica. O zi frumoasa!
Anonim
Localizarea resurselor petroliere, gaze naturale si caramida de pe teritoriul, va rog !
Anonim
AVEM PRIMAR DEOSEBIT CU INITIATIVA IN FOLOSUL CETATENILOR DIN COMUNA TEIU IL FELICIT SI II DORESC SUCCES IN ACTIVITATE.
Corina Ciobanu
„Laboratorul de informatica” este de fapt cabinetul de lb.straine facut de mine in 2018, cu bani obtinuti din urma premiului de la Proiectul de Twinning din cadrul EBC si care, din punctul meu de vedere, ar fi trebuit pastrat, nu distrus.
Nu stiti sa apreciati nimic.
Nouă aşa ne-au spus cei de la Teiu, doamnă Ciobanu. Dar o să ne interesăm şi vom completa textul cu ce ne-aţi spus dv.
Anonim
Este evident ca se incearca o promovare a comunei, cu ocazia Centenarului, dar orice om serios va realiza imediat, ca totul este exagerat : 130 de cai- unde? Melci? Petrol si gaze? Caramida? 1500 de locuitori ? 1100 de bovine? Nici cand esti platit sa scrii asta, nu o poti face, fara sa verifici un pic!
Anonim
Laboratorul de informatică este impropriu și nu corespunde normelor de sănătate și securitate în muncă.
Cu puțină atenție, veți observa că toți copiii se uită în sus, având un unghi mai mare de 110 grade față de coloană. Ori normele recomandă un unghi de sub 80 grade (și nu mă refer aici la gradele de alcool).
Pentru inspectorul General care nu prea a frecventat școala oferim gratuit la ofertă două variante:
1) Lungitul picioarelor scaunelor, sau
2) Tăiatul picioarelor meselor,
Bineânțeles că mai sunt multe nereguli:
– calculatoarele se așează în general în cerc, pentru ca elevii să fie expuși la un nivel al radiațiilor cât mai mic.
etc.
Domnule General, orice consumator de energie electrică produce câmp magnetic mai mult sau mai puțin, …, dar de unde nu e nici D.zeu nu cere.
Noi ăștia care ne- am uzat coatele prin facultăți, constatăm că suntem călcați în picioare (atât metaforic cât și fizic) de tot felul de golani care nu au făcut altceva decât să bată mingea.
Anonim
Cred ca ar fi fost de datoria dvs., sa coroborati veridicitatea multor afirmatii din acest articol, inainte de a le publica.
Nicoleta Geambasu
Felicitarile mele, doamna profesoara! Intr-adevar, ati realizat lucruri extraordinare!
Anonim
Domnule jurnalist la intrarea in localitatea Teiu nu v-a izbit peisajul dezolant ? Informațiile publicate le-ați verificat cât de cât ? Ați vizitat casa memoriala Vladimir Streinu ? Ați mers în spatele ei ? Să vedeți uși rupte , geamuri sparte și un WC ce sta sa cadă? Acolo stă cineva sub oblăduirea Primăriei .
Anonim
Ați amintit de multe posibilități economice , fondul piscicol cine îl exploatează și pe ce perioadă de timp ? Poate cu această ocazie dl secretar Barbu Cornel va pune la dispozitia cetățenilor actul de concesionare în original . Despre creșterea animalelor a-ti luat legătura cu președintele ACA . Ca titlu informativ pe raza comunei sunt în jur de 500 capete de bovine . E ușor de oferit cifre din „burtă”.
Anonim
Ce resurse de petrol și gaze ? Nu cunoaste-ti geografie ? Cărămida nu este resursă ea se fabrică pt a cunoaște tehnologia să vă deplasați la C-lung pe dealul Grui la cărămidărie lucrați o săptămână acolo pt a ști despre ce vorbiți .
Anonim
În ultimii ani pt învățământ au fost făcute investiții la 4 obiective . Renovarea Școlii Lesile închisă din lipsă de copii . Construcția Grădiniței la Teiu-Deal care nu are aviz de funcționare nici după 7 ani de la darea în folosință . Se construiește grădiniță nouă pt 4-7 copii . Cea veche existentă s-a reabilitat cu destui bani .
Anonim
La dispensar s-a văruit exteriorul în ajun de alegeri . În prezent sala de așteptare a dispensarului are scaunele stricate și soba fără ușă, ușile fără geamuri .
Anonim
A fost asfaltată o porțiune de drum comunal dar cum spunea un consilier „pe câmp” fara a asfalta legătură dintre satele comunei . De ce nu ați luat legătura cu intreg Consiliul Local ? Vă spunem că a fost prezentată o mare minciună .
Anonim
Ar trebui să fim mândri de comuna noastră, mândri că suntem teieni , Teiu înseamnă acasă sau la țară pentru cei ce vin în vizită
Anonim
Si daca ar trebui, de ce nu ne putem simti mandri, oare?
Intrebare retorica.
Anonim
ne mandrim cu comuna noastra dar nu cu minciunile altora
Anonim
intradevam fost si eu cu mama la dispensar si nu am avut pe ce sa stam in sala de asteptare. Făt Frumos asta al Teiului nu a vazut si nu vede nevoile comunitatii.
Anonim
ce vorbesti soro de dispensar , saptamanal fac naveta pe drumul asta spre Mozacu de zici ca mergi pe aratura
Nicoleta Geambasu
Eu stiu si chiar am fost astazi: Exista o sala de asteptare… Poate ati ajuns inaintea asistentei si a medicului si nu ati avut acces inauntru… ce sa zic. Zi frumoasa!
Nicoleta Geambasu
Eu sunt mandra de comuna mea! Si o iubesc!
Anonim
tu iubeste-ti bosorogul turc cu care stai si nu-ti mai baga nasul in toate
Anonim
Nimic nu se face in comuna Teiu Jud ARges ! Sint proiecte ramase de la fostul primar dinaintea domnului Florin Dumitru ! Consilierii iau banii debeaga iar sedintele se fac cu usile inchise ! Sa-mi spuna cineva in afara de ” cei ce pupa-n …..C…ur cite afise informative se pun sa anunte o sedinta la primarie cu toate ca prin lege orice contribuabil sau cetatean are dreptul sa asiste…
fara nume
„Anonim” indiferent cine esti ai respectul mai multor cetateni din Teiu , Jud Arges ! Asa este ! Tot ce spui 100% adevarat ! Fostele proiecte sint „mostenite” , la fel ca laboratoarele de informatica ,nu au fost munca lor ci mostenite de la doamna Corina Ciobanu care a luptat pentru acele proiecte si acum toti au uitat de dansa … Pacat ! Mai nou au inceput sa se „toarne ” unii pe altii dovada: reportaju in care domnul Vice Primar Stoica Ion i-i face rau soferului scolii …. Nu contest ca dinsul poate avea dreptate ! Dar nu vi se pare ciudat ca desi postul de stiri anunta ca elevii nu stiu cind vor mai ajunge la scoala cu autobuzul scolar , imediat pilele domnului vice au intrat soferi !!!! Astazi au ajutoare sociale pina si cei care detin masini de transport tip „TIR” dispun de ajutoare sociale si carduri sociale + oameni cu firme care au alocatii complementare ! Oamenii de la ajutorul social nu vorbesc din cauza ca le este teama ca il vor pierde …. Oare ce institutie trebuie sa se „autosesizeze ” pentru un control total si sa fie dati afara toti cei care evita legea? Nu inteleg cum televiziunea face un reportaj si nu se intereseaza mai departe ? aici ar fi subiecte de dezbatut o luna intreaba daca ar fi luati la verificat ! Uitati-va la pagina care exista odata in care cetatenii aveau dreptul la opinie si se la laudau toti ca o citeste Consiliul Judetean ! A disparut ! L a noi in Teiu se merge ” in genunche ” si se inchina a cel „care da mai mult sau are pile ” Ar fi cazul ca si camera de conturi si D.I.IC.O.T sa faca niste controale ample ! Daca se merge pe corectitudine pariu ca vor fi multe capete cazute !