Primarul Cornel Ionică a organizat ieri o conferinţă de presă uşor atipică, dar cu care a obişnuit deja presa: deplasare în teren la diverse obiective de investiţii aflate în derulare. Astfel, fiecare poate vedea cu ochii lui cum decurg lucrările, obţinând în acelaşi timp şi date suplimentare. Multe lucrări au fost întârziate din cauza ploilor care nu au „ratat” nicio zi în ultima perioadă, iar constructorii au avut probleme din acest punct de vedere. Şi ei, dar şi administraţia locală stau acum cu ochii pe cer şi pe prognozele meteo, căci nu mai e mult până când vine iarna şi nu se mai poate lucra…
Sală de sport cu doi constructori
Prima oprire a fost la Şcoala „Ion Pillat” – fostă Nr. 3 – la care se construieşte o sală de sport cu bani de la bugetul local. Primul constructor care a câştigat licitaţia aferentă investiţiei a lăsat lucrurile la jumătate, nemaiavând capacitatea financiară şi umană de a continua. Aşa s-a ajuns la a doua selecţie, o nouă firmă având acum misiunea de a finaliza lucrările. Conform primarului, până la începerea noului an şcolar sala de sport va fi gata, scheletul metalic şi pardoseala fiind finalizate. Luni se va trece la montarea pereţilor din panouri metalice cu spumă poliuretanică. Valoarea lucrărilor este de 500.000 lei. Şi la Liceul „Ion Cantacuzino” va fi construită o sală de sport cu bani de la bugetul local, iar la Liceul „Viitorul” (LPS) şi la şcolile „Tudor Arghezi” şi „Nicolae Iorga” lucrările vor fi finanţate de la bugetul de stat.
Hotel pentru sportivi
A doua oprire a fost în curtea Inspectoratului Şcolar, unde fostul cămin al Liceului Dacia va deveni un hotel de două stele, în care vor fi găzduiţi în special sportivi de la clubul municipalităţii, dar şi elevi care participă la diverse competiţii în Piteşti. Şi aici lucrările sunt avansate. Hotelul va avea circa 80 de camere, unele dintre ele apartamente, dar şi o sală de conferinţe şi camere pentru pedagogi. Termenul de execuţie este anul viitor, dar se speră ca, dacă vremea va permite, investiţia bugetată din banii locali să fie gata chiar în acest an. Peste 5 milioane lei au fost alocaţi pentru lucrări.
Locuinţe sociale… şi nu numai
Turul şantierelor a continuat la fostul liceu CFR de pe strada Nicolae Dobrin. Aici au început deja lucrările de amenajare a unor locuinţe sociale într-un fost cămin, termenul fiind de 12 luni. Peste 300 de cereri de astfel de locuinţe sunt înregistrate la Primăria Piteşti în acest moment. Primarul Cornel Ionică afirmă însă că în aceeaşi curte vor apărea şi alte investiţii importante. „Ca şi blocul de locuinţe sociale, şi sala de sport pe care dorim să o construim pentru Liceul cu Program Sportiv care s-a mutat aici va fi finanţată din bani de la bugetul de stat. De asemenea, vrem să reabilităm cantina LPS, pentru a oferi masă sportivilor, iar procedurile sunt în derulare pentru desemnarea constructorului. În plus, vrem să reabilităm şi căminul şcolar pentru elevi”, a spus Cornel Ionică.
Pe Calea Craiovei…
Următoarea destinaţie: Calea Craiovei. Şi aici se lucrează de zor, Comesad fiind firma care a câştigat licitaţia de 700.000 lei aferentă investiţiei. Lucrările de lărgire a străzii, pentru fluidizarea traficului, ar fi trebuit să fie gata, dar din cauza ploilor se mai întârzie cam două-trei săptămâni. Primarul a explicat că aici va apărea o bandă în plus de circulaţie pentru virajul la dreapta pe Fraţii Goleşti (cam jumătate este gata deja), iar de-a lungul trotuarului va fi şi o pistă de biciclete. La fel vor fi lărgite cu câte o bandă şi străzile Târgul din Vale, Maior Şonţu şi C.A. Rosetti, iar un proiect care ar urma să fie finanţat de Compania Naţională pentru Investiţii este cel de construire a unui pasaj rutier care să lege Calea Craiovei de Târgul din Vale.
5 milioane euro pentru Bazinul Olimpic
În fine, am ajuns la Bazinul Olimpic care, din 6 august, va intra în revizie generală, iar în circa trei săptămâni ar urma să fie semnat un contract uriaş pentru acesta: 5 milioane euro, bani europeni, cu care Bazinul va fi modernizat. Se vor monta geamuri noi, culoare noi de înot şi instalaţii de filtrare, dar şi panouri solare pentru creşterea eficienţei energetice. Tâmplăria va fi înlocuită şi vor fi cumpărate echipamente pentru controlul umidităţii. Bazinul Olimpic poate fi socotit „fabrica de campioni” a României, de aici plecând spre performanţă nume mari ale înotului românesc. Cel mai elocvent exemplu şi mai recent este cel al lui Robert Glinţă, care a prins de curând şi o finală olimpică.
Probleme
Nu toate lucrurile stau pe roz însă. Primarul Cornel Ionică este nemulţumit de faptul că licitaţiile pentru unele lucrări de modernizare a unor străzi trebuie să fie reluate, deoarece procedurile precedente au fost contestate şi s-a ajuns în instanţă. Întârzierile la acest capitol vor fi, aşadar, mari. La fel stau lucrurile şi la piaţa Trivale, care ar fi trebuit să fie gata în august. „După ce că nu am avut o zi fără ploaie, deci s-a lucrat greu, mai avem dificultăţi şi din cauza a doi agenţi economici care pretind, fără documente, însă, că au spaţii în piaţa respectivă şi am ajuns cu ei în instanţă. Pentru a nu ţine pe loc investiţia, proiectantul a venit cu o soluţie de ocolire şi protejare a celor două incinte, ceea ce a majorat costurile cu încă un milion lei şi conduce la o întârziere de patru luni. La acestea se mai adaugă şi calitatea anumitor constructori, care lasă de dorit”, a spus primarul. Aşadar, răbdare şi… rugă să nu mai plouă…