Dacă sport de performanţă nu prea mai avem la Piteşti, ne „scoatem” cu cel de masă, care are din ce în ce mai mulţi practicanţi
Altădată un cunoscut centru de performanţă sportivă de anvergură naţională, Piteştiul a decăzut inexplicabil în ultimii ani, în primul rând din cauza unei lipse de interes a autorităţilor locale. Şi nu sunt semne îmbucurătoare ca în viitorii zece ani să putem avea din nou o echipă de fotbal, de exemplu, cu care să ne mândrim în Liga I. Ei bine, dacă performanţa este un lux la Piteşti, există o categorie de oameni – din fericire, din ce în ce mai mulţi – pentru care sportul a devenit un mod de a trăi. Este vorba despre sportul de masă, la care ne vom referi în rândurile ce urmează.
„Tabletele” şi „leptopurile”, duşmani ai sănătăţii
Într-o lume în care tastatul pe calculatoare portabile, pe aşa-zise „tablete” (nu e vorba de pastile, aşa cum am putea crede dacă am lua de bun DEX-ul, ci tot de nişte jucării electronice) ori pe telefoane inteligente pare să fie singurul sport pe care oamenii, în general, sunt capabili să-l mai practice, ei bine, tot mai mulţi argeşeni, de toate vârstele, iau drumul stadionului, de ceva vreme încoace; din motive practice (de exemplu, datul kilogramelor jos) sau, pur şi simplu, din plăcere. Fenomenul pare să ia amploare pe zi ce trece, iar pista de alergare a Complexului Sportiv „Nicolae Dobrin” pare cel mai potrivit loc unde piteştenii merg să practice cel mai sănătos sport – alergatul.
Pistă modernă, accesibilă oricui
Baza sportivă „Nicolae Dobrin” a trecut în ultimii ani prin mai multe etape de reabilitare, fiind modernizată, printre altele, pista de atletism. În apropierea stadionului, pe terenul care poartă numele unui fost mare fotbalist al Argeşului, regretatul Constantin Cârstea, există o pistă de încălzire foarte modernă, care este deschisă iubitorilor de mişcare în aer liber, indiferent de oră. Amatorii de mişcare, oameni obşnuiţi, preferă să-şi aloce, seară de seară, cel puţin 30 de minute alergării. Este ştiut faptul că o jumătate de oră de alergare în fiecare zi reprezintă „porţia” recomandată de medici pentru o viaţă sănătoasă. Spre deosebire de multitudinea de săli de sport din oraş, unde antrenamentele sunt contra cost, pe pista de alergare din Trivale sănătatea e gratis.
O oră de alergare arde sute de calorii – iată unul dintre motivele pentru care oamenii merg la stadion să alerge. Sunt, însă, şi foarte mulţi aceia care aleargă pentru a se menţine în formă sau, pur şi simplu, din plăcere. Iar cei care intră, seară de seară, pe poarta terenului „Constantin Cârstea” din incinta Bazei sportive „Nicolae Dobrin” sunt mulţi. „Vine multă lume. După ora 18 încep să apară. Şi vin şi tot vin. Zeci de persoane, de toate vârstele: copii, mame cu puşti, tineri, oameni mai în vârstă. Toţi vin cu acelaşi scop, să facă mişcare. Într-o seară a venit un domn destul de grăsuţ, care a alergat 15 ture (aproximativ şase kilometri – n.r.). Nu-mi venea să cred!”, ne-a povestit unul dintre oamenii de ordine de la stadion. Tot el ne-a spus şi cât e ora limită de alergare: „Oamenii stau, de obicei, până se întunecă de-a binelea, dar este lumină de la becurile de pe stradă şi mai poţi face o tură, două!”
Pentru mulţi oameni poate părea nesemnificativ faptul că stadionul este deschis celor care doresc să alerge, însă pista stadionului din Trivale este o adevărată oază de sănătate, într-o lume în care statul pe scaun a devenit un mod de viaţă. Iar statul pe scaun, sub o formă sau alta, mai repede sau mai târziu ucide.
Nu contează cum arăţi
Deşi sunt din Piteşti, Nicu, Mihai Irinel şi Teodor nu se cunosc, dar au totuşi ceva în comun: pasiunea pentru mişcare. I-am întâlnit zilele trecute pe pista de alergare de la stadion. Într-o mică pauză pe care o luaseră. Ne-am permis să-i abordăm întrebându-i, printre altele, ce i-a determinat să vină la stadion pentru a alerga.
„Felicitări autorităţilor locale pentru că au avut această iniţiativă. Au făcut un lucru extraordinar pentru piteşteni. Dacă sport de performanţă nu mai avem… Mă străduiesc şi eu să ajung de câte ori pot pe stadion, ideal ar fi zilnic. Am ajuns să venim aici un mic grup şi asta ne dă un sentiment plăcut. Mişcarea este foarte importantă pentru sănătate, pentru eliminarea stresului şi a oboselii. Alergam şi înainte, când nu era această pistă. Mergeam pe terenul central, dar lumea nu era atât de disciplinată încât să respecte instrucţiunile oamenilor de ordine şi călca pe iarbă. Din acest motiv ni s-a îngrădit accesul acolo. Mă bucur foarte mult că avem acum posibilitatea de a alerga aici. Aici sunt eu cu mine, cu limitele mele şi nu contează dacă eşti tânăr, bătrân, gras, slab… Aici fiecare se bucură din plin de libertate, sănătate şi energie. Le recomand tuturor oamenilor mişcarea şi sportul pentru a avea o viaţă sănătoasă”, ni s-a destăinuit Nicu, de profesie funcţionar public.
Cândva, Piteştiul însemna sport
Apoi, au prins curaj şi ceilalţi doi. Mai întâi, Mihai Irinel, de profesie inginer, care ne-a declarat: „Sportul devenise o emblemă a Piteştiului, încă de pe vremea când Dobrin vrăjea mingea aşa cum azi nimeni nu mai ştie s-o facă. Acum sportul de performanţă este la pământ. Această pistă de atletism este minunată, oamenii vin de drag de mişcare. Să nu uităm că sportul este, alături de educaţie, un element care modelează caracterul. Ce putem spune despre o societate care nu mai alocă bani mulţi pentru sport? Că îi lipseşte caracterul. Iar asta se vede şi în atitudinea pe care cei de la putere o au faţă de sportivii de performanţă. Când vin cu medalii, îi ovaţionează, când eşuează, îi uită. Vă rog să mă credeţi că sunt scârbit de mentalitatea care domină societatea noastră. Aşa că vin aici pentru sănătatea mea, fiindcă alergarea mă deconectează total, mă de–stresează, să spun aşa. Şi, de ce să nu recunosc, mă face să mai pierd din kilograme”.
Pact cu viaţa
Echipat în ţinută de maratonist, Teodor aleargă de plăcere, dar şi pentru faptul că îl cam deranjează câteva kilograme, pe care vrea să lea jos. El ne-a spus: „Fie că alergi cu bicicleta, înoţi sau dai ture de teren, mişcarea previne îmbătrânirea, degenerarea şi ajută corpul în a se menţine tânăr. Alerg pentru sănătatea mea, dar şi pentru că vreau să mai slăbesc. Fac un apel la toţi piteştenii să vină la stadion şi să uite timp de o oră de activităţile cotidiene. Aici relaxarea este totală. Din comoditate, oamenii inventează nenumărate motive pentru a nu se apuca să-şi mişte corpul de dragul sănătăţii. Invocă, de cele mai multe ori, lipsa timpului. Oameni buni, nu credeţi că am avea de câştigat dacă am acorda puţin timp liber şi pentru Inestimabila Sănătate?! Ar fi cel mai corect pact cu propria viaţă. De ce avem nevoie pentru a fi sănătoşi? De puţină ambiţie şi multă bunăvoinţă! Nu contează vârsta, sexul sau aspectul fizic”.
Monica CRISTEA
Foto: Gabriel PINTILEI