- Alături de CEZ, a intrat recent în joc şi compania privată RCS&RDS
În ultimii ani, piteştenii clienţi casnici au criticat în nenumărate rânduri practicile CEZ (spre exemplu, facturarea în avans, taxele mari de rebranşare în caz de întârziere a plăţii) şi s-au plâns totodată de lipsa unei concurenţe care ar schimba în bine faţa pieţei de energie electrică. Cu alte cuvinte, au cerut desfiinţarea monopolului. Acum că alternativele au apărut, habar nu au de ele. Concret, compania RCS&RDS, cel mai mare funizor de cablu şi de sevicii de internet fix din România, a lansat la începutul anului serviciul „Digi Energy” prin care furnizează curent electric şi consumatorilor casnici. Introdus fără prea mare tam-tam, printr-o campanie deloc amplă sau incisivă, evenimentul a trecut aproape neobservat. Aşa se face că, în momentul actual, foarte puţini piteşteni ştiu despre ofertă. Abia de la finele lunii trecute lucrurile au început să se mişte, clienţii RCS&RDS fiind practic luaţi prin surprindere de consultanţi în momentul în care s-au prezentat la ghişee pentru a plăti factura de TV, internet şi/sau telefonie.
Reduceri pentru pensionari
„Ştiţi de oferta noastră «Digi Energy»? Este vorba de furnizarea de energie electrică în locuinţa dumneavoastră…” – a fost abordarea angajatei de la punctul RCS&RDS din centru. Fără să intre în detalii care i-ar putea obosi şi mai ales plictisi, doamna înmânează fiecărui client interesat o foaie cu ceea ce presupune oferta. Informaţiile sunt scurte şi cuprinzătoare, cu tabele comparative, demn de reţinut fiind faptul că actualii clienţi beneficiază de reduceri la preţul final de furnizare, astfel: 0,155 lei/kWh, fără TVA, respectiv 0,145 lei/kWh, fără TVA pentru clienţii care sunt pensionari. Preţul standard este de 0,165 lei/kWh, fără TVA. La toate costurile menţionate mai sus se adaugă taxele şi tarifele reglementate de Autoritatea de Reglementare în Energie: tarifele de transport, distribuţie, serviciile de sistem, taxa pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, contravaloarea certificatelor verzi şi acciza. Reducerile se acordă pentru contractele de furnizare de energie electrică semnate pentru o perioadă de 12 luni şi dacă viitorul abonat Digi Energy nu va renunţa în această perioadă la serviciile de internet şi/sau cablu TV de la RCS&RDS.
Practic, diferenţe infime
Per ansamblu, excluzând reducerile promoţionale, RCS&RDS promite economii de până la 15% faţă de ce oferă concurenţa în momentul de faţă. În practică, clienţii spun că diferenţele sunt aproape insesizabile, undeva la 3-4 lei/lună (la un consum lunar de 100 KW) în favoarea RCS.
„Cum, pot să optez şi pentru altcineva în afară de CEZ? Este posibil?” – întreabă uimit un domn trecut de prima tinereţe. Da, se poate. Oricine poate contracta serviciile după ce prezintă o serie de documente. Din păcate, documentele de care pomenim nu sunt deloc puţine. Am numărat cel puţin şapte cerinţe ale operatorului. Trebuie subliniat faptul că, în momentul de faţă, RCS&RDS are doar calitate de furnizor, factorul de distribuţie în regiune fiind CEZ. Cu alte cuvinte, reţeaua rămâne aceeaşi, iar în caz de avarii şi alte probleme tot CEZ şi companiile cu care colaborează intervin.
Avantaje de fiecare parte
Una peste alta, oferta stă în picioare şi este atractivă prin prisma costurilor ceva mai reduse şi ale unor condiţii contractuale să le spunem mai permisive. Teoretic, conform contractului, în cazul întârzierii plăţii, urmată de deconectarea de la reţea, nu se percepe o taxă de rebranşare aşa cum se întâmplă la CEZ. Pe de altă parte, CEZ vine cu avantajul jucătorului care e deja pe piaţă şi dispune de logistica şi infrastructura pe care RCS n-o va avea, poate, nici peste un deceniu. Alegerea e a fiecăruia dintre noi, până la urmă. Important e că acum avem de unde alege.
George OLTEANU