Şoc şi groază, din nou, la spital! Anul trecut, în iarnă, o bacterie ne-a trimis zeci de copii la urgenţe, trei dintre ei murind în condiţii încă neelucidate. Anul acesta, tot în iarnă, adică acum câteva zile, 17 cadavre au fost ţinute în anumite saloane ale Spitalului Judeţean, fiindcă morga n-a mai făcut faţă la capacitate!
Lucrez de mulţi ani în presă, dar, recunosc, aşa ceva nu mi-a fost dat să aud. E adevărat că n-am trăit – ferească Dumnezeu! – pe vreme de război, când sunt luate măsuri excepţionale, cu spitale mobile de campanie, în care, de multe ori, morţii stau laolaltă cu viii. Trăiesc pe timp de pace, dar parcă e totuna: la Piteşti e ca la război! Cu cine ne luptăm? Cu sărăcia, cu bolile sistemului de sănătate, cu legile proaste, cu mentalităţile, cu noi înşine!
Toate la un loc sau – dacă vreţi – fiecare în parte au dus la această situaţie greu de crezut într-o ţară cu pretenţii europene, integrată şi în structurile NATO! Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean, cât e el de medic legist – care a văzut multe, fiindcă prin natura profesiei lucrează cu… moartea – tot a spus că „ne confruntăm cu o situaţie urâtă, dramatică”. Şi, credeţi-ne, a fost blând când a făcut o astfel de afirmaţie…
E năucitor să auzi o astfel de grozăvie, darămite s-o vezi! Într-o săptămână, la Spitalul Judeţean au murit vreo 70 de oameni! Cel puţin aşa ni se spune. Media zilnică a morţilor suspecte sau violente a fost de cinci pe zi! Din cauze patologice, însă, au fost şi 12-14 decese într-o zi! Iar capacitatea „rezonabilă”, modernizată, de „gestionare” – vai, cum sună în termeni medico-legali! – a deceselor survenite la cel mai mare spital din Argeş este de şase pe zi! Aşa că unde pot fi ţinute cadavrele în aceste condiţii?
Afară, la rece? Nu! Pe secţii, în câteva saloane! Transformate în prosecturi ad-hoc…
Cu mulţi ani în urmă, am stat câteva zile internat în Spitalul Judeţean Olt. În salonul în care ne aflam a murit un om, iar cadavrul a fost lăsat acolo câteva ore, cu cearceaful tras pe faţă. Senzaţia trăită e greu de descris în cuvinte. A fost oribil! La Piteşti am avut nu unul, ci 17 morţi depozitaţi în câteva saloane! Scandalos! Insuportabil!
Nu ne-am propus aici să inventariem morţii din spitale. Putem înţelege că, la un asemenea volum dintr-odată, posibilităţile de transport şi de păstrare au fost inexistente. Putem înţelege că, pe o astfel de vreme cu ninsori şi ger, aparţinătorii n-au putut veni la timp să-şi ridice morţii, să respecte procedurile, să-şi facă rost de locuri de veci. Ceva însă trebuie să învăţăm dintr-o astfel de situaţie, astfel încât ea să nu se mai repete. Dr. Dan Manu spunea că problema poate fi abordată în amonte… Şi anume că oamenii trebuie să preîntâmpine acutizarea unor boli, făcându-şi la timp analize şi tratamente (cei mai mulţi – 80% – au murit în aceste zile din cauza unor decompensări cardiace şi a afecţiunilor pulmonare).
Iar noi spunem că, indiferent cum, în amonte sau în aval, trebuie regândit sistemul de sănătate. Că, altfel, ne trezim din nou… pe moarte prin saloane călcând…
Gabriel LIXANDRU
6 Comentarii
Radu
Este normal intr-un spital dintr-un oras rosu, dintr-un judet rosu, dintr-o tara rosie.
Gabriel Lixandru
N-aş zice asta, domnule Radu. Probabil că şi dacă erau alte… culori se întâmpla acest lucru în Românica noastră aflată într-o nesfârşită tranziţie, care, iarna, de fiecare dată, se confruntă cu astfel de probleme, iar acum cu un val de decese. Problema e cum facem să nu se mai întâmple aşa ceva. Să nu mai lăsăm nimic la voia întâmplării!
Elena Delia Dumitrica
Numai Iisus a putut sa „calce cu moartea pe moarte”. Vad ca argesenii calca pe…viata cu moartea. E o mare rusine si o situatie ingrozitoare.Speram ca LEGISTUL de la Consiliul Judetean , foarte obisnuit, de altfel,cu moartea, ne va ajuta sa ne obisnuim cu VIATA.
Gabriel Lixandru
Da! De acord. Să sperăm.
Puiu
Nu e usor sa scrii un asemenea editorial si nici sa- l citesti.Imi este foarte greu sa scriu acest comentariu,in primul rand tehnic,pentru ca nu mai am calculator.S-a dus saracul!Poate reusesc intr-un an sa cumpar un laptop, . ca sa va mai pot scrie cate ceva De citit citesc pe telefon. Am citit acest editorial cu nodul in gat, si cu durerea ca bataia de joc continua si dupa moarte.Doctorul Manu chiar crede ca oamenii nu vor sa preintampine acutizarea unor boli?Dar cum,cu ce bani cand razboiul cu saracia face victime? Dreptatea este in afirmatia dvs., aceea ca sistemul de sanatate trebuie regandit; aici subliniez ca si comportamentul doctorilor trebuie sa fie altul.
Gabriel Lixandru
Într-adevăr, domnule Puiu, să sperăm că şi unii medici de la Argeş vor înţelege ca trebuie să devină mai responsabili. Cât despre calculatorul dv., îmi pare rău. Cu atât mai mult apreciez răspunsul dv. de pe telefon. Vă mulţumesc.