În această lună, Radu Gava, coordonatorul Sucursalei Piteşti a Societăţii Ornitologice Române, şi Adrian Mestecăneanu, membru în Consiliul Director al organizaţiei, au numărat, după cum v-am informat, peste 10.120 de păsări acvatice pe lacurile de acumulare din Argeş, respectiv 39 de specii. Numărul exemplarelor se situează sub media multianuală (15.000 – 20.000), una dintre explicaţiile ornitologilor fiind vremea caldă din perioada premergătoare recensământului, care a făcut ca o parte însemnată a efectivelor păsărilor să ierneze mai la nord de zona noastră, decât de obicei. Ce alte amănunte am aflat de la cei doi ornitologi aflaţi în ceea ce urmează, însă nu înainte de a sublinia că datele privind numărătoarea de iarnă a păsărilor acvatice (un eveniment devenit tradiţional) vor fi centralizate la nivel internaţional.
* Lacul de acumulare Goleşti a atras în prima lună a anului curent cele mai multe păsări acvatice, aici fiind numărate 5.217 de exemplare care reprezintă 21 de specii. Pe de altă parte, cele mai puţine înaripate au fost observate, ca de obicei, pe Lacul de acumulare Bascov (79 de exemplare, respectiv şase specii).
* Lacul de acumulare Piteşti a intrat în noul an cu 3.285 de exemplare (19 specii), cel de la Budeasa a oferit… cazare şi masă pentru 957 de exemplare (14 specii), iar pe cel de la Vâlcele au poposit 584 de exemplare (19 specii).
* Cea mai numeroasă specie a fost reprezentată de pescăruşul sur (2.555 de exemplare), fiind urmată de pescăruşul râzător (1.613) şi de raţa mare (1.442). La polul opus s-au situat corcodelul mare, eretele vânăt şi ciocănitoarea pestriţă mare, fiecare cu câte un exemplar.
* Lacul Goleşti a fost dominat de pescăruşii suri, Lacul Piteşti, de pescăruşii râzători şi de raţele cu cap castaniu, Lacul Bascov, de raţele fluierătoare, Lacul Budeasa, de pescăruşii cu picioare galbene şi raţele mari, iar Lacul Vâlcele, de raţele mari şi raţele fluierătoare.
* Cei doi iubitori de păsări au găsit pe lacul de acumulare Piteşti doar 65 de lebede de vară, mult mai puţine faţă de anul trecut (158).
* Dintre speciile rare în zona Argeşului observate la recensământul din acest an merită menţionate: călifarul alb (11 exemplare), raţa roşie (două) şi eretele vânăt (unul).