# Americanii ar putea filma o nouă aselenizare fără să se mai deplaseze pe lună. Să vină la noi în Argeş!
În minivacanţa de Crăciun am petrecut un sejur aparte pe Valea Oltului, la bazinele cu apă termală acoperite din Călimăneşti-Căciulata. Dar, ca de obicei, drumurile spre destinaţii de vis sunt… de groază!
Cu autostrada în minte
Prima preocupare când am plecat: oare va fi aglomeraţie pe drumul pe Dealul Negru, cum se întâmplă mai mereu pe timpul vacanţelor? Nu de alta, dar cu o zi înainte, duminică, făcusem cale întoarsă la podul din Prundu, din cauza traficului rutier sufocant. Am avut noroc: luni, 24 decembrie, era lejer. De la Infotraficul Poliţiei aflasem că pe 24, 25 şi 26 decembrie e interzisă circulaţia tirurilor pe Dealul Negru şi pe Valea Oltului. Da’ de unde! Am întâlnit numeroase maşini grele pe drum, semn că şi Poliţia era în vacanţă. Inevitabil, gândul mi-a zburat spre autostrada Piteşti-Sibiu, care există doar pe hârtie. Mai ales când pe Dealul Negru şoseaua neagră şi pe alocuri nemarcată era plină de gropi cum nu am mai văzut din vremea studenţiei, înainte ca fostul premier Nicolae Văcăroiu să semneze ordinul de reabilitare a DN7 Piteşti – Rm. Vâlcea. Oare ce guvernanţi avem, de nu sunt în stare nici să întreţină nişte drumuri, darămite să mai construiască autostrăzi?! Cum să nu îţi pară rău când circuli cu maşina în astfel de condiţii?
Turism nefiscalizat
Mi-ar fi plăcut să petrec acest sejur la o staţiune din Argeş. Avem locuri superbe, dar… atât! Turismul real e sărac, în condiţiile în care avem o staţiune-două departe de pretenţiile moderne, iar în munţii noştri nu am fost în stare să facem nici măcar o pârtie de schi! Moliviş, de exemplu, este un mare eşec. Pe de altă parte, multe pensiuni de la munte fac… turism nefiscalizat şi nu oferă altceva decât cazare şi… grătar! Aşa că, având copii, a trebuit să ne orientăm spre altceva…
Lăcomie
Şi pentru că tot se discută mai nou despre taxa pe lăcomie, iată un exemplu: undeva pe Dealul Negru, aproape de ieşirea din Argeş, este o benzinărie cu capital străin. Nimic neobişnuit în România zilelor noastre, când industria şi capitalul autohton ne-au fost înlocuite de hipermarketuri şi servicii străine. Doar că, în ciuda profiturilor, la benzinăria cu pricina drumurile de acces spre pompe şi spre drum sunt praf, ca după un bombardament! Aşadar, banii ajung doar în buzunarele cui trebuie, ce mai contează că şoferii îşi pot rupe maşinile în craterele din asfalt dacă nu sunt foarte atenţi! Pe de altă parte, fiţi cu ochii în patru: de-a lungul drumului până la Vâlcea sunt zone împădurite unde mai cad copaci ce pot ajunge pe carosabil!
Pe defileu
Am avut noroc de vreme bună şi nu a nins, aşa că am ajuns repede la hotelul din Căciulata unde aveam rezervare. Surpriza plăcută a fost să constatăm că acel hotel, deşi este construit pe vremea lui Ceauşescu, se prezintă impecabil. Curăţenie, mobilier nou, personal amabil şi servicii de calitate. În plus, nici nu am dat o avere pentru sejur, cum se mai întâmplă în turismul românesc. Nu mai vorbim de aqua-parcul dinăuntru, cu apă termală relaxantă şi tămăduitoare pentru tot felul de afecţiuni, plus izvoarele cu calităţi terapeutice. Din program nu puteau lipsi vizite la mănăstirile Turnu, Arnota şi Cozia, situate în apropiere. Iar plimbările în aerul tare al defileului Oltului sunt o binefacere pentru organism.
La hotel am dat peste mulţi argeşeni veniţi să-şi încarce bateriile, la fel de necăjiţi ca mine că, în loc să facă pe autostrada mult promisă cel mult o oră şi un pic până acasă, vor fi nevoiţi să ia în piept cozile de maşini din ce în ce mai mari de pe Dealul Negru! Şi când te gândeşti că traseul mult promisei autostrăzi trece aproape de aceste locuri minunate, iar legătura directă cu Argeşul peste munte se face încă pe un drum vechi, dar nu accesibil oricui. În ce mă priveşte, ştiu ce vreau să îmi aducă Moş Crăciun la anul: vreau să înceapă lucrările la autostrada care ar uni cu adevărat vechile provincii de peste Carpaţi!