Patru elevi ai Colegiului Naţional „I.C. Brătianu” din Piteşti au fost admişi la prima ediţie a şcolii de vară „Oxford for Romania” care se desfăşoară în perioada 28 august – 4 septembrie în Anglia. Este vorba despre Teodora Elena Simion (clasa a XI-a), Adriana Maria Oţelea, Oliver Petre Ioniţă şi Samuel Daniel Niţu (toţi trei în clasa a XII-a).
Liceeni cu potenţial academic
De fapt, la această şcoală de vară organizată în premieră la vestita Universitate Oxford exclusiv pentru liceenii din România au fost admişi în total 21 de elevi, toţi socotiţi a avea potenţial academic.
Cât e de important acest lucru? Dumneavoastră ne veţi spune, stimaţi cititori, când veţi afla că prin cursurile multidisciplinare de aici, prin seminariile, atelierele şi tutorialele „1+1” inspirate de modul de predare folosit în mod tradiţional la Oxford, dar şi prin activităţile recreative şi de educaţie alternativă (vizite la colegii şi muzee, seri de film şi teatru, activităţi sportive, plus o excursie la Londra), elevii sunt ajutaţi să-şi definească premisele pentru viitor, să cunoască specialişti cu un parcurs academic de excepţie, dar şi să experimenteze stilul de viaţă al unui student la Oxford. Şi nu în ultimul rând, organizatorii (22 la număr) speră ca această şcoală de vară să servească ca bază pentru un program de mentorat la distanţă menit să-i sprijine pe foştii cursanţi în deciziile educaţionale şi profesionale ulterioare!
„Pentru copii este ceva extraordinar. Ei intră în contact cu un mediu academic la care doar au visat până acum. Iar asta îi poate ambiţiona să-şi continue studiile la un nivel înalt” – ne-a spus Sorin Ulmeanu, profesor de matematică la Colegiul „I.C. Brătianu”, cel care îi are elevi pe toţi cei patru cursanţi de la Oxford.
51 de „nobelişti”, via Oxford
Iniţiativa acestei şcoli de vară aparţine unui grup de cercetători, membri ai comunităţii românilor de la Universitatea Oxford. Peste 120 de studenţi şi 50 de cercetători formează această comunitate. Printre organizatori se numără dr. Monica Enescu, cercetător în imagistică medicală, dr. Ciprian Ploştinar, cercetător în fizica particulelor, drd. Şandor Kruk, membru al Societăţii Regale de Astronomie şi coordonator al lotului olimpic de astronomie şi astrofizică al Marii Britanii, precum şi Eliza Casapopol, studentă la matematică, preşedintă a „Oxford Romanian Society” şi absolventă a Colegiului „I.C. Brătianu” din Piteşti (elevă a profesorului Sorin Ulmeanu).
Să mai notăm că la Universitatea Oxford s-au format 51 de deţinători ai Premiului Nobel, iar 26 dintre absolvenţi au devenit prim-miniştri ai Marii Britanii…
Sponsorizări
În fine, un aspect deloc de neglijat: cheltuielile legate de transport, cazare şi masă au fost asigurate integral prin sponsorizări individuale (în urma unei campanii publice organizate online), dar şi ale unor firme din România (printre care TAROM) şi parteneri din Marea Britanie (The Raţiu Family Charitable Foundation, Sir George Iacobescu, CEO Canary Warf, Raluca Ragab, managing director Goldman Sachs).
Gabriel LIXANDRU
5 Comentarii
Elena Delia Dumitrica
Aceste sunt niste informatii extraordinare! Argesenii au cu ce se mandri pe la marile universitati ale lumii. Sunt curioasa cum il rāsplateste statul român pe acest profesor, Sorin Ulmeanu, generator de „oxford-isti”… Poate ca si Consiliul Judetean s-ar putea gandi la o recompensā (evident, nicio recompensā materiala nu ar fi de ajuns!); poate cineva pe la Inspectoratul Scolar s-ar gandi sa-i acorde acestui om o functie importanta, ca sa poata sa ia decizii constructive pentru invatamantul argesean. Stim bine ca un asemenea profesor nu alearga dupa functii, ca, astfel, nu ar mai avea timp sa faca performanta autenticā . Dar poate ca ar putea primi o functie tocmai pentru a organiza mai bine invatamantul argesean. Asta ca sa raman in sfera Argesului. Dar ma gandesc : oare care lucruri extraordinare ar putea face un astfel de om ca ministru al invatamantului? Dar…nici vorba. Daca nu esti INcompetent, nu au nicio sansa sa ajungi SUS.
Ion
Se stie ca Bratianu Cottage – „nava submarin” a invatamantului romanesc e cea mai tare!
Vladut Beligan-Goliat
Wow! Acest domn ar trebui sa predea la Oxford! Sunt convins ca daca si acolo isi va aplica metoda „Meditation”, dupa, acesti copii vor ajunge la MIT! Domnul sa mai zbiere la engleji, sa le arate el cat de maret poate fi. Cracracaiova a dat nastere Oxfordului!
Cristian Dascalu
Felicitari Luceafarului de la meditatii Ulmeanu! De ce nu isi si deschide un SRL? Doar un afacerist foarte bun precum Ulmeanu se poate mandri ca „a facut-o cu tot Pitestiul”. Desigur…ma refer la faptul ca el este cel ce a educat acest oras.
Marienutz
Pacat cu coronavirusul…sper ca domnul sa foloseasca Skype sau macar ceva pentru a-si continua pretioasele meditatii!