După cum v-am informat în ediţia de ieri a ziarului nostru, poliţişti din Mehedinţi au efectuat 28 de percheziţii în Mehedinţi, Argeş, Timiş, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Dolj şi Gorj, precum şi în Bucureşti la persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul fiind estimat la câteva milioane de euro. În Argeş, trei percheziţii au fost făcute la Coşeşti şi una la Ştefăneşti de către poliţişti ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, mascaţi ai Serviciului Acţiuni Speciale Argeş şi criminalişti.
Lăsat în libertate
Firma vizată de anchetatori este Clemans SRL, una dintre cele mai cunoscute societăţi comerciale din judeţ, care deţine depozite de materiale de construcţie şi puncte de lucru atât la Ştefăneşti, cât şi la Coşeşti. Potrivit poliţiei, din primele date rezultă că patronul firmei, Florente Cleianu, este unul dintre cei suspectaţi că este implicat în evaziune şi spălare de bani. Chemat la audieri, patronul de la „Clemans” şi „Clemans All-Glas” a dat curs solicitării şi s-a prezentat în faţa anchetatorilor. În cursul serii, el a fost reţinut pentru 24 de ore, iar ieri a fost prezentat instanţei cu propunerea de arestare, dar magistraţii au decis să îl cerceteze în stare de libertate, dar plasat sub control judiciar timp de 60 de zile.
Circuit evazionist
Vă reamintim că, potrivit poliţiştilor şi procurorilor care instrumentează dosarul, în perioada 2009-2014, reprezentanţii mai multor societăţi comerciale ar fi creat un circuit infracţional evazionist bazat pe un sistem financiar-bancar fraudulos, în scopul eludării obligaţiilor fiscale.
Cei în cauză ar fi înregistrat în contabilitatea societăţilor comerciale controlate mai multe facturi fiscale care ar fi avut la bază operaţiuni comerciale fictive, în valoare totală de peste 18,4 milioane euro pentru care ar fi dedus ilegal TVA şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.
Ulterior, prin intermediul firmelor pe care le administrau, sumele încasate ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor. Astfel, ar fi fost efectuate depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de rularea acestora prin conturi bancare ale societăţilor, pentru disimularea provenienţei ilicite a banilor.
Indisponibilizări
În acelaşi dosar ar mai fi vizaţi Ion Mihai, reprezentant al SC Miri Met Trasn SRL, şi Sabin Mihai, reprezentant al SC Ovimar Prestige Oil SRL din Coşeşti, care şi ei au fost duşi la audieri. În urma percheziţiilor au fost indisponibilizate două autoturisme de lux şi au fost instituite măsuri asiguratorii asupra unui imobil. De asemenea, au fost ridicaţi în total 792.500 lei, 47.935 euro şi 800 dolari şi au fost indisponibilizaţi 97.000 lei în cont bancar. Cea mai mare sumă (echivalentul a vreo 200.000 euro) ar fi fost găsită în casa unuia dintre cei trei oameni de afaceri argeşeni, iar prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la peste cinci milioane euro.
Florente Cleianu a mai fost implicat într-un dosar de evaziune în urmă cu cinci ani, care a fost instrumentat tot de poliţiştii mehedinţeni, şi din câte se pare între cauza de atunci şi cea de acum există o legătură directă. Şi atunci Cleianu a fost bănuit, împreună cu ginerele său, de evaziune şi spălare a banilor, în sensul că ar fi avut legături cu un grup de romi din Strehaia care falsifica facturi şi că la firma sa ar fi fost înregistrate facturi false referitoare la operaţiuni comerciale fictive cu materiale de construcţie.