Ziarul nostru continuă să ia „pulsul” mediului de afaceri argeşean. Cum fac faţă crizei întreprinzătorii din judeţ şi ce soluţii se întrevăd pentru vindecarea „rănilor” economice? Iată alte răspunsuri…
„Continuăm să lucrăm”
M. Meculescu, patron „Comesad”: Da, noi cei de la «Comesad» continuăm să lucrăm, avem contracte, o bună parte cu «Petrom», care ne plăteşte la timp. Lucrăm acum la «L»-urile din Găvana, unde supralărgim zona şi construim o staţie de autobuz. Tot aici executăm parcări cu pavele din granit, nu din beton, fiindcă acestea, iarna, se depreciază în contact cu sarea adusă pe cauciucurile maşinilor. Ar merita să veniţi să vedeţi ce model de lucrare facem aici.
Dar, noi, constructorii de drumuri din privat, ne confruntăm de mai multă vreme cu o situaţie aparte, aceea a recuperării banilor avansaţi de firmă pentru executarea unor lucrări, unde beneficiare sunt primăriile. De pildă, de la unele dintre ele avem de recuperat bani şi din urmă cu doi-trei ani. Dacă ar fi ca statul să facă şi pentru noi ceva în perioada aceasta de stare de urgenţă, ar trebui să nu ne blocheze financiar. Adică să ne garanteze că ne plătesc lucrările contractate, astfel încât noi să nu ne întrerupem activitatea, fiindcă lunar doar plata salariilor se cifrează la circa zece miliarde de lei.
Altminteri, credem şi noi că nu rezolvăm criza economică stând acasă şi uitându-ne pe fereastră cum îţi fac alţii treaba.
„Companiile româneşti au prioritate!”
Deputatul PSD Nicolae Georgescu i-a transmis premierului o interpelare în care spune: „Guvernul Orban a promis de luni că vine cu un pachet de măsuri pentru susţinerea companiilor şi a salariaţilor afectaţi de pandemie, dar abia astăzi s-ar putea să propună câte ceva. Se vorbeşte de 2% din PIB, care înseamnă aproape 5 miliarde de euro, dar România are nevoie, conform economiştilor, de peste 20 miliarde de euro ca să treacă de această criză. Cum s-a împrumutat aiurea până acum, Florin Cîţu urmează să îndatoreze ţara şi mai mult, dar fără un plan eficient de combatere a crizei. Problema cea mai mare este însă că liberalii trag de timp şi nu acţionează acolo unde e cea mai mare nevoie, la firmele româneşti. Multinaţionalele îşi pot permite o pauză – unele dintre ele, datorită cererii, şi-au majorat profitul – dar vă daţi seama în ce situaţie se află companiile mici şi mijlocii româneşti, slab capitalizate şi fără un business puternic? Ele se vor prăbuşi. A venit timpul ca acest guvern să iasă odată din izolare. Economia României are nevoie de susţinere pentru a trece testul Covid-19”, afirmă Nicolae Georgescu.
Apel
Şi deputatul de Argeş al USR Ionuţ Moşteanu pledează pentru sprijinirea mediului de afaceri. „Germania oferă, în prima fază, 500 miliarde euro pentru companiile afectate de Covid-19. Suma poate creşte, neexistând o limită impusă. Franţa a anunţat un pachet de 300 miliarde euro pentru ajutarea economiei şi companiilor afectate. Este o sumă de aproape patru ori mai mare decât bugetul României. Suedia a lansat un pachet de 30 miliarde de euro pentru sprijinirea mediului economic. Danemarca ajuta companiile afectate cu un pachet în valoare de aproape 30 miliarde euro. Firmele din România deja suferă pierderi cauzate de pandemie, iar 70% nu sunt pregătite pentru o astfel de criză. Guvernul trebuie să vină urgent cu un pachet financiar consistent pentru ajutorarea mediului de afaceri, la fel cum au procedat alte ţări europene. E momentul să facem tot ce e posibil pentru ca niciun loc de muncă şi nicio companie să nu fie afectată după încheierea crizei de sănătate publică”, afirmă Moşteanu.