Spre sfârşitul săptămânii trecute, fraţii Dobrinoiu, patronii restaurantului „La Cetate” din Ştefăneşti, şi partenerul lor de afaceri, Alin Marius Iacob, bănuiţi de evaziune fiscală şi fals, au contestat prelungirea arestării la domiciliu şi au solicitat înlocuirea acestei măsuri cu controlul judiciar. Prin încheiere a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Argeş cererea a fost admisă.
„Instanţa înlocuieşte măsura arestului la domiciliu dispusă (…) faţă de inculpaţii Dobrinescu Leonard, Dobrinescu Emanoil Marius şi Iacob Alin Marius cu măsura controlului judiciar (…) pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri. (…) Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii vor fi obligaţi să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară, la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, să informeze de îndată schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, respectiv Dobrinescu Leonard la Poliţia Piteşti, iar Dobrinescu Emanoil Marius şi Iacob Alin Marius la Poliţia Ştefăneşti conform programului de supraveghere sau ori de câte ori sunt chemaţi, să nu depăşească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar”, se precizează în hotărâre. De asemenea, cei trei au interdicţia de a lua legătura cu martorii din dosar şi cu cel de-al patrulea inculpat, Alin Petrescu, şi li s-a atras atenţia că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, controlul judiciar poate fi înlocuit cu arestul la domiciliu sau chiar cu arestarea preventivă.
Prejudiciu însemnat
Vă reamintim că, luna trecută, cu câteva zile înainte de Crăciun, poliţiştii argeşeni au făcut şapte percheziţii la fraţii Leonard, de 48 de ani, şi Emilian Dobrinescu, de 46 de ani, patronii restaurantului „La Cetate”, precum şi la doi dintre partenerii lor de afaceri. Ei sunt suspectaţi că, în perioada 2007-2010 când au construit restaurantul şi trei blocuri de locuinţe, ar fi înregistrat în contabilitate achiziţii fictive, cu scopul de a diminua impozitul pe profit şi TVA. Potrivit anchetatorilor, împricinaţii ar fi evidenţiat în actele contabile cheltuieli fictive, reprezentând prestări de servicii şi achiziţii de materiale de construcţii în valoare de 2.000.000 lei. Prejudiciul creat bugetului de stat este de 800.000 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA. În urma descinderilor poliţiştii au ridicat pentru continuarea cercetărilor documente contabile cu valoare probatorie, precum şi sumele de 166.890 lei şi 26.280 euro, asupra cărora a fost aplicat sechestul asigurător.
Val. NICOLAU