Patricia Stocheci are 28 de ani, este absolventă în Design Grafic la Facultatea de Arte Decorative și Design (Universitatea de Arte București), fiind pasionată de pictură și design. După multe premii pe care le-a obținut ca elevă, Patricia este acum profesoară, pregătind copii în atelierul ei de design. De asemenea, se numără printre autoarele manualului de Educație Plastică, clasa a VIII-a, Editura Ars Libri, dar este și ilustratoare a mai multor manuale școlare. Despre reușitele ei, dar și despre dorințe, tânăra ne-a povestit zilele trecute.
„Pictura și desenul m-au fascinat de mică”
– Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru pictură și design?
– De mic copil, de la vârsta de 3 ani, eram atrasă de tot ceea ce însemna reprezentarea grafică a lumii înconjurătoare, dar și imaginare. Am moștenit acest talent de la mama, care, la rândul ei, a fost pasionată de desen și pictură. De fiecare dată când o vedeam pe mama desenând, eram fascinată. La patru ani, la recomandarea educatoarei mele, părinții m-au dus la Cercul de pictură condus de doamna profesor Elena Stoica, a cărei îndrumare a fost mai mult decât profesională. Pregătirea cu doamna profesor a fost, este și va rămâne unul dintre cele mai frumoase lucruri care mi s-au întâmplat până acum, întrucât nu îmi imaginasem vreodată câte uși aveau să mi se deschidă din punct de vedere profesional. Prin intermediul Cercului de pictură am participat la concursuri naționale și internaționale,unde am câștigat numeroase premii, printre care pot enumera: medalii de aur în China, India, Turcia, medalii de argint în India, Italia, premii speciale în Slovenia, dar și în România. De-a lungul anilor, tot cu Cercul de pictură în care am activat ca elev, am călătorit în multe țări pentru desfășurarea unor școli de artă și expoziții internaționale: Statele Unite ale Americii, Franța, Italia, Turcia etc.
Într-un asemenea cadru de vis, atât de dinamic și de colorat, pasiunea mea pentru desen și pictură evolua considerabil, iar eu eram mai mult decât motivată să continui în această direcție, aplicând mai departe la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești (secția Artă Monumentală), iar mai apoi la Universitatea de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design (secția Design Grafic). Toate cursurile de specialitate de la liceu și de la facultate au completat puternic fundamentul meu profesional, astfel încât dezvoltarea mea în domeniul design-ului a fost inevitabilă, iar asta îmi aduce foarte multe satisfacții. Mai mult, pentru o perfecționare mai amplă, în anul III de facultate am obținut o bursă „Erasmus” în Oslo, Norvegia, unde am studiat pictura modernă, arhitectura, modelarea 3D computerizată, design-ul textil și antreprenoriatul în Arte și Design.
– Cum ai obţinut în Argeș premiul la „Poveștile din țara mea”?
– Ei bine, premiul din concursul cu tematica „Poveștile din țara mea” nu l-am mai obținut ca elevă, ci ca profesor, adevărații câștigători fiind acum elevii mei, pe care îi pregătesc în cadrul atelierului meu de design. Elevii mei reprezintă acum bucuriile mele și fiecare concurs național și internațional pe care ei îl câștigă îmi aduce o satisfacție imensă. „Poveștile din țara mea” este unul dintre frumoasele concursuri internaționale de pictură organizate de Muzeul Golești, un loc foarte drag mie, întrucât, când eram elevă, participam aici la tabere de pictură alături de doamna profesor Elena Stoica și de ceilalți colegi din cadrul Cercului de pictură. Tot ca elevă am participat și la primele ediții ale acestui concurs și am câștigat Premiul cel Mare. Acum, alături de elevii mei, reușim să câștigăm numeroase premii și la alte concursuri internaționale din Turcia, China, Japonia, Slovenia, Franța etc.
„Rol important”
– Cum e să te numeri printre autoarele, dar și ilustratoarele mai multor manuale școlare?
– Faptul că mă număr printre autoarele manualului de Educație Plastică, clasa a VIII-a, Editura Ars Libri, pentru mine înseamnă un real succes. Acest manual este câștigător de top în cadrul licitației Ministerului Educației și Cercetării. Experiența mea în dezvoltarea acestui manual deosebit de modern a fost o binecuvântare, deoarece am avut ocazia să fac parte din echipa Ars Libri, un grup de oameni profesioniști, străluciți și muncitori. Încrederea dumnealor în forțele mele a însemnat foarte mult pentru mine, astfel că participarea mea la conceperea acestui manual a fost deosebit de motivantă, creativă și dinamică. Rolul meu în dezvoltarea acestui manual a fost conceperea de conținuturi scrise și vizuale pentru partea de abordare modernă a artelor, cum ar fi: noțiuni generale de design (design grafic, design de produs, design ambiental), privire de ansamblu asupra direcțiilor de manifestare a artelor vizuale contemporane, reprezentarea grafică, cromatică, construcții tridimensionale, modelaj, modelare 3D computerizată și fotografiere. Mai mult, unul dintre tablourile mele, câștigător al medaliei de aur la un concurs internațional de pictură din Turcia, se află pe coperta manualului. Pe lângă rolul de coautor, am avut și rolul de ilustrator pentru alte manuale școlare de top ale editurii Ars Libri, câștigătoare în cadrul licitației Ministerului Educației: Limba și Literatura Română, clasa a III-a, Limba și Literatura Română,clasa a IV-a, Arte Vizuale și Abilități Plastice, clasa a IV-a.
„Tablou ales de Ion Țiriac”
– Care sunt cele mai mari reușite ale tale?
– Am avut numeroase reușite și m-am bucurat de succes la fiecare proiect artistic și educativ la care am lucrat (concursuri naționale și internaționale, expoziții personale și de grup etc). Însă câteva momente importante mi-au marcat cel mai mult cariera și felul în care am evoluat eu ca artist vizual, designer și profesor: rolul de coautor pentru Manualul de Educație Plastică, clasa a VIII-a, Editura Ars Libri, și rolul de ilustrator pentru manualele de Limba și Literatura Română, clasele a III-a și a IV-a și de Arte Vizuale și Abilități Practice, clasa a IV-a, Editura Ars Libri; prima mea expoziție personală de grafică, din clasa a IX-a, în Curtea de Argeș, orașul meu natal, la Casa de Cultură „George Topârceanu”; bursa „Erasmus” obținută în anul III de facultate, în Oslo; înființarea propriului meu atelier/studio de design pentru copii, adolescenți și tineri pasionați. Inclusiv adulți de toate vârstele au trecut pragul atelierului pentru a învăța și din pasiune pentru artă și design; câștigarea concursului internațional de pictură ,,Dream Car” organizat de „Toyota”, Japonia. Cu această ocazie, alături de una dintre cele mai talentate eleve ale mele, am fost invitate în Japonia să ne ridicăm premiul, fiind pentru noi o experiență de neuitat; timp de şase ani la rând, în fiecare vară, am călătorit alături de Cercul de pictură condus de doamna profesor Elena Stoica în SUA pentru a preda copiilor americani tehnicile noastre speciale de pictură; unul dintre tablourile mele a fost achiziționat în cadrul unei licitații de către Ion Țiriac.
– Ce surse de inspirație ai și pe ce pui accent în lucrările tale?
– Principala mea sursă de inspirație este propria imaginație, adesea stimulată de studiile ample și documentările artistice, psihologice, spirituale, dar și teologice, literare și mitologice-românești.
– Care sunt cele mai importante calități ale unui artist?
– Talentul este una dintre calitățile primordiale ale unui artist. Talentul este mai mult decât o abilitate specială. Ca să îi putem înțelege substanțialitatea, îl putem direcționa, mai degrabă, către semnificația cuvântului ,,har”. Iar pentru ca această flacără numită talent să rămână aprinsă, artistul trebuie să sporească în și mai multe calități: imaginație infinită, creativitate, muncă și perseverență, antrenament și exercițiu încă din copilărie și puterea de a renunța la zona de confort pentru dezvoltarea pasiunii.
– Cum îți descrii cariera în acest moment al vieții tale?
– Cariera mea este în plină ascensiune și expansiune. Mă bucur enorm pentru această evoluție continuă. Solicitările sunt din ce în ce mai dese, interesante și vin din foarte multe direcții.
„Învățământul trebuie schimbat”
– Care sunt planurile și dorințele tale?
– Planurile mele fac parte și se materializează din dorințele și intențiile mele. Doresc să îmi extind cursurile pentru mai mulți elevi, iar cu cei pe care i-am pregătit până acum doresc să trec la un nivel și mai avansat. Doresc să continui colaborarea cu Editura Ars Libri, fiind un mediu propice dezvoltării mele personale și profesionale, având ocazia să lucrez cu o echipă minunată. Mai mult, doresc să continui să lucrez și să mă concentrez pe aria creativă a învățământului, întrucât metoda mea de predare combină arta, design-ul, cu partea psihologică a fiecărui individ. Consider că învățământul trebuie schimbat la nivelul evolutiv al omului de astăzi și la această schimbare vreau să contribui și eu.