Patricia Bădița, una dintre tinerele premiate la Trivale Fest: Folkul este terapie pentru mine.
Festivalul Național de Muzică Folk TRIVALE FEST, un regal de muzică de calitate, a delectat și în acest an publicul iubitor de cultură. Evenimentul, aflat la a VII-a ediție, promovează și revigorează muzica folk și descoperirea de noi talente ale genului.
La secțiunea sub 18 ani, printre cei care au obținut premii se regăsește și o tânăra argeșeancă – Patricia Bădița. Aceasta are 17 ani, este din municipiul Curtea de Argeș și se poate lăuda cu Premiul II în cadrul festivalului concurs.
Patricia este pasionată de muzică și se consideră o persoană perseverentă, ambițioasă și iubitoare de artă. Despre Trivale Fest, folk, dar și alte curiozități, Patricia ne-a vorbit pe larg în următorul interviu.
-Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică?
-Muzica a făcut mereu parte din sufletul meu. Prima mea apariție pe scenă a avut loc la grădiniță, în cadrul unei serbări de Crăciun. Apoi am început cursurile de chitară, moment în care mi-am început căutarea pentru un gen muzical care să mă reprezinte.
-Care sunt cele mai importante reușite ale tale?
-Când vorbesc despre reușite, îmi place să le clasific în două categorii:
Pe plan profesional, cea mai însemnată reușită este reprezentată de momentul meu muzical în cadrul conferințelor I Loce Failure Education, la Opera Națională Română, 23-24 octombrie 2023, unde am cântat pentru un public minunat de 700 de persoane.
Pe plan sufletesc, cred ca cele mai mari reușite sunt atunci când reușesc să ofer puțin din mine fiecărui om pe care îl cunosc.
-Cum ți-ai găsit stilul?
-În acest moment știu că folkul este stilul reprezentativ pentru mine. Acest lucru a fost și este întărit de către părinții mei, mari iubitori ai muzicii folk, dar și de Andreea Tamaș, care mă îndrumă în proaspăta mea carieră muzicală și care mă susține în acest sens.
Pentru mine folkul este simțire, motiv pentru care îmi place să transmit cât de mult pot prin mesajul melodiilor. Folkul este terapie pentru mine. E ca și când aș putea spune concret, prin cuvintele marilor artiști, ceea ce nu pot ordona în sufletul meu.
-Povestește-ne despre experiența Trivale Fest.
-Am participat pentru prima dată la Trivale Fest în 2019, când nu aveam încă o imagine clară asupra stilului meu. Atunci nu am trecut nici de preselectii.
M-am întors în 2022 și am obținut ca și anul acesta, locul al 2-lea. Totuși, cred că premiul din acest an, deși același ca anul trecut, mi-a adus o satisfacție mult mai mare, dată fiind concurența foarte ridicată.
Am avut onoarea să primesc acest premiu chiar de la maestrul Adrian Beznă, căruia îi mulțumesc pentru această onoare. Aștept cu nerăbdare edițiile următoare, unde voi participa de acum la categoria peste 18 ani și sper din suflet să obțin și acolo rezultate.
-Ce melodie ai interpretat, cum te-ai simțit pe scenă?
-Am interpretat melodia “Muntele” (muzică: Emeric Imre, text: Adrian Păunescu), care este în prezent melodia mea preferată. Pe scenă am încercat să mă concentrez la mesajul versurilor și să transmit juriului și publicului o stare de liniște, pentru că, după cum am mai spus, folkul e simțire și îmi place să arăt acest lucru în timpul interpretărilor mele.
-Te așteptai la un asemenea rezultat?
-Concurența a fost foarte ridicată. La preselecții au fost înscrise 18 momente la categoria mea, de unde urmau să fie selectate doar 5. Nu am crezut că o să îmi aud numele printre cei 5 și mulțumesc juriului că a avut încredere în mine.
După momentul de pe scena Filarmonicii, aveam un sentiment foarte bun legat de premiere, însă recunosc că am fost copleșită când am aflat rezultatele.
-Ce alte pasiuni mai ai?
-Îmi place să pictez și să scriu proză. De curând am descoperit pictura de icoane și îmi doresc ca în viitor să reușesc să realizez icoane pictate în mod canonic.
În proză îmi place să redau problemele cu care mă confrunt, sau pe care le observ în jur, ascunse în diverse metafore. Pe viitor mi-ar plăcea să public o carte care să conțină o parte din textele mele.
De asemenea, fac actorie și regie în echipa de teatru Duende a CNVV, echipă coordonată de doamna profesoară Alexandra Zinca. Împreună cu colegii mei am reușit să publicăm o carte care conține cea mai reușită piesă de teatru compusă de noi: “Cine a furat Crăciunul?”.
-Ce planuri ai?
-Îmi doresc să cunosc cât mai multe persoane și să învăț din experiența lor. Mi-ar plăcea să lucrez la câteva compoziții proprii și să particip la evenimente care să mă umple de energie și optimism.
-Ce sfaturi le-ai da tinerilor care vor să participe la concursuri de tipul Trivale Fest?
-Pentru că este despre folk, îi sfătuiesc pe viitorii participanți să se bucure de muzică și să fie mulțumiți indiferent de rezultat. Să fie sociabili și să împărtășească experiențele proprii între ei. Oamenii pasionați de folk o să găsească mereu un numitor comun și cred că este important să știe că folkul leagă cele mai frumoase prietenii.
Când eram mică, tata îmi spunea “cântatul la chitară îți face viața ușoară”. Atunci nu am înțeles. După mult timp am realizat importanța acestor cuvinte și pot spune că pentru mine muzica înseamnă eliberare, pentru că prin ea pot să îmi adun toate sentimentele și gândurile.