Scandalul implanturilor de sâni din silicon industrial fabricate în Franta, din cauza cărora au fost afectate peste 400.000 de femei, a readus în atenţie riscurile folosirii anumitor produse medicale. Parlamentul European a emis la 6 aprilie noi legi pentru protecţia pacienţilor, legi votate de toate statele UE şi care vor intra treptat în vigoare, până în 2020-2022.
Paleta produselor medicale de la leucoplast până la proteze de şold are patru categorii de risc (1, 2a/2b, 3). În special produsele din sectorul 2b şi 3, printre care se numără implanturi, proteze, pompe pentru insulină, necesită şi un control tehnic de funcţionabilitate. Implanturile, de exemplu, au certificate de garanţie, iar beneficiarii pot afla informaţii la zi dintr-o bancă de date. O altă categorie importantă o constituie materialele de analiză, cum sunt testele genetice ADN sau testul SIDA.
Toate ţările Uniunii Europene trebuie să adopte însă şi o bază juridică pentru despăgubirea pacienţilor care au avut un incident provocat de un produs medical. Organele de control vor putea efectua vizite inopinate la centrele de omologare a produselor. Aceste centre vor fi obligate să respecte anumite criterii standardizate pentru toate statele europene. Nu trebuie pierdut din vedere faptul că oamenii determină calitatea şi că nu este suficient doar un control riguros al unui produs. Dezideratul major este sănătatea pacientului, care trebuie să beneficieze şi de condiţii optime de tratament, de igienă şi de informare. Oricum, noua legislaţie asigură teotetic o bază serioasă pentru toţi.
Dr. Mariana CLEMENS
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.