Aşa cum relatam zilele trecute, viitorii parlamentari ai Argeşului după alegerile de la 11 decembrie sunt deja stabiliţi, dacă e să ne luăm după liste. E vorba despre 13 potenţiali senatori şi deputaţi ai judeţului cărora noi le vom sugera ce ar trebui să facă fiecare pe domeniul său de competenţă. Sperăm că vor ţine cont de aceste recomandări…
PSD
PSD mizează pe şase deputaţi şi doi senatori. Realist vorbind, este posibil să se aleagă cu cinci mandate la Cameră şi două la Senat. Primii doi pe lista aspiranţilor la Senat sunt Şerban Valeca şi Gheorghe Marin. De la dl. Valeca, profesor universitar şi fizician, ne-am aştepta să insiste pe chestiuni de reglementare în domeniul cercetării (doar avem ICN în Argeş, nu?) şi de formare a studenţilor într-un modul adaptat cerinţelor pieţei muncii. Iar pe dl. Marin îl vedem mai implicat în probleme de industrie (reindustrializarea este un deziderat mult trâmbiţat, dar îndelung combătut de… hipermarketizare). În Camera Deputaţilor, Radu Vasilică şi Nicolae Georgescu ar avea de lucru cu învăţământul (mult afectat de reforme, deci aşteptăm un cadru legal stabil din acest punct de vedere); Mircea Drăghici are expertiză pe probleme de industrie auto şi fonduri europene; Simona Bucura Oprescu se poate implica în chestiuni privind sprijinirea familiei şi legate de o administraţie locală mai eficientă; în fine, Cătălin Rădulescu ar trebui să continue demersurile privind infrastructura – s-a bătut pentru Transfăgărăşan, pentru autostrada Piteşti-Sibiu, pentru DN73, dar încă nu sunt rezolvate obiectivele respective. Dacă va ajunge deputat de pe locul şase, consilierul judeţean Nicolae Velcea va reprezenta în primul rând interesele Uzinei Dacia unde lucrează. Iar dacă va fi numit ministru, aşa cum vrea PSD Argeş, ar trebui să ţină cont că infrastructura rutieră din judeţ necesită îmbunătăţiri semnificative.
PNL
PNL ar vrea trei deputaţi şi un senator. Se vor „învârti” însă de două mandate la Cameră şi de unul la Senat, dacă e să ne luăm după sondaje. Ion Popa este lider al grupului liberalilor din Senat şi are expertiză în industria auto şi în administraţie. Noi îl aşteptăm mai mult prin judeţ. La Camera Deputaţilor, Dan Bica, actualmente consilier judeţean, va putea avea un cuvânt important de spus în privinţa utilităţilor publice (lucrează la Apă Canal 2000); Ioan Sârbu vine el din Bucureşti, dar are experienţă ca medic şi poate ajuta la punerea în valoare a Spitalului Judeţean, a celui de Pediatrie, precum şi a Spitalului Militar (provine din sistem); nu mai vorbim de faptul că în sănătate sunt atât de multe lucruri de pus la punct, încât medicul Sârbu are mult de lucru! Timp va avea, voinţă îi mai trebuie! În fine, dacă PNL va avea şi al treilea deputat, va fi vorba despre Lidia Constantinescu (de fel din Vâlcea), care va avea de muncă tot în domeniul medical…
ALDE şi PMP
Cu tot respectul pentru ceilalţi competitori politici, nu credem că ar mai avea şanse la mandate decât ALDE (care vrea doi deputaţi şi un senator) şi PMP (cu aceleaşi ţinte); realist vorbind, cel mult câte un deputat şi un senator ar însemna o mare realizare pentru cele două formaţiuni politice. La ALDE, lista pentru Senat este deschisă de fostul primar al Piteştiului Tudor Pendiuc care de multe ori, ca edil, a incriminat legislaţia stufoasă şi neclară din administraţie; are acum şansa să regleze măcar unele dintre legi. De asemenea, la Cameră, Andrei Gerea va avea de lucru pe probleme de finanţe (provine din mediul bancar) şi pentru sprijinirea industriei (a fost ministru la Energie şi Economie); dacă va ajunge deputat, Bogdan Ivan (ALDE) va putea continua proiectele începute ca secretar de stat în Transporturi (el a determinat modernizarea Gării Piteşti). La PMP, primul pe listă la Senat este Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe. Este singurul candidat care a prezentat un program concret pentru Argeş, unul dintre proiectele sale fiind acela ca judeţul nostru să aibă o reprezentanţă la Bruxelles pentru acces la parteneriate de afaceri şi fonduri europene; la Camera Deputaţilor, Cătălin Bulf, acum consilier judeţean, ar putea completa legislaţia cu ideile sale de îmbunătăţire a mediului de afaceri, în vreme ce Alina Frătică ar trebui să se axeze pe probleme sociale.
Priorităţi
Sunt însă şi priorităţi specifice pentru Argeş de care viitorii parlamentari trebuie să ţină cont. Le reamintim:
– formarea unui grup de lucru care să monitorizeze proiectele mari de infrastructură (autostrada Piteşti-Sibiu, autostrada Piteşti-Craiova etc); de asemenea, să se facă demersuri la centru pentru realizarea acestor proiecte;
– înfiinţarea unui parc industrial judeţean;
– sprijinirea producătorilor agricoli pentru construirea unor centre de depozitare şi a unor fabrici de prelucrare a fructelor şi legumelor;
– promovarea produselor specifice zonei Argeşului şi Muscelului, dar şi a tradiţiilor;
– prioritate la proiectele de turism (Moliviş) care pot genera venituri mari;
– cooperarea mai strânsă cu mediul de afaceri din judeţ;
– reabilitarea drumurilor comunale şi judeţene (în special în sud).
Claudiu DIŢA