Platformele de pariuri esports – combinația între jocuri și experiența de pariere
În 2024, sectorul pariurilor esports va atinge pragul de 4.3 miliarde de dolari, o cifră care se îmbunătățește de la an la an. Având în vedere că la nivel global, numărul jucătorilor a ajuns la 3.32 miliarde de persoane și că frecvent pariază 1.6 miliarde de oameni, acesta este un argument suficient de solid în favoarea creșterii popularității acestei categorii de jocuri de noroc.
De acest aspect au ținut cont și operatorii de jocuri de noroc din spațiul virtual, precum Verde Casino, care au implementat o secțiune specială de esports pe site-urile lor. În colaborare cu platformele de streaming video live precum Twitch, aceștia le oferă jucătorilor și pariorilor posibilitatea de a beneficia de o experiență de joc unică. Așa se face că, 69% dintre utilizatorii acestei platforme plasează pariuri pe sporturile electronice.
Sectorul de pariuri esports și evoluția acestuia de-a lungul timpului de la stadiul de jocuri video la experiența digitală de pariere
Despre turnee de jocuri video s-a discutat începând cu 1972, atunci când a fost organizat prima competiție de profil, Intergalactic Spacewar Olympics. Jocurile video își încep perioada de glorie cu anul 1980, atunci când sunt lansate aparate cu jocuri arcade, precum Ms Pac-man, Space Invaders ori Asteroids. Acestora le urmează jocurile anilor ´90, Street Fighter, Donkey Kong, Mortal Kombat, Double Dragon, Gauntlet sau Super Mario Bros.
Turneele legate de aceste jocuri video au caracter distractiv, premiile acordate având o valoare mică sau fiind oferite în diverse produse. Quake este primul joc video care vine și cu un turneu ce avea ca premiu cu o valoare mare, un autoturism Ferrari (1997). Popularitatea jocurilor video a fost suficientă pentru crearea primei ligi de profil, CPL (Cyberathlete Professional League) un an mai târziu.
Prin intermediul acestei ligi sunt organizate turnee și competiții esports de Quake, Unreal Tournament și Counter-Strike. După anul 2000, atunci când au fost lansate titluri precum StarCraft, Fifa și Warcraft III, sectorul jocurilor electronice a expodat. În 2002 este înființată WCG (World Cyber Games), iar patru ani mai târziu, în 20026, apare MLG (Major League Gaming). Aceste organizații se ocupă de competițiile majore de esports din respectiva perioadă, precum Super Smash Bros, Halo și Call of Duty.
Recunoașterea esports survine în 2016, atunci când devine sport olimpic, făcându-și debutul la Jocurile Olimpice din acel an, care s-au organizat în Brazilia. Până în prezent, la nivel global, în mod oficial, funcționează 881 de organizații esports (active și inactive). În 2023, fondul de premiere pentru cel mai important turneu din acest sector a fost de 45 milioane de dolari (The Land of Heroes).
Esports – modalitatea de combinare a hobby-ului pentru jocurile video și pentru pariurile sportive
Pariurile pe esports se adresează unei categorii specifice de pariori, în speță, celor care apreciază jocurile video. Spre deosebire de pariurile clasice, pe sporturi cu un nivel ridicat de popularitate, parierea pe esports implică atât cunoașterea jocurilor video, cât și a tipurilor de pariuri. De exemplu, se pariază pe Hărți, First Kill/ First Blood, Total Champion Kills, Handicap Hartă și altele.
Necunoașterea jocului implică asumarea unor riscuri mărite în cazul în care se pariază pe acest tip de sport. Mai mult decât atât, se recomandă ca înainte de a paria pe esports să joci respectivele jocuri video, să te informezi despre nivelul de performanță al echipelor și jucătorilor și să te familiarizezi cu tot ceea ce ține de competiție și de jocul video ales.
În comparație cu pariurile sportive tradiționale, pariurile pe esports vin cu un nivel ridicat de imprevizibilitate, acest lucru aplicându-se și în cazul jucătorilor experimentați. Mediul de joc este foarte dinamic, ceea ce crește nivelul de solicitare al jucătorilor sau al echipelor implicate pe harta de joc. La sporirea popularității sporturilor digitale a contribuit și atribuirea unui statut egal cu cel al sporturilor clasice.
Astfel, pe lângă alocarea unor cote mărite, operatorii din acest domeniu au creat și promoții dedicate, inclusiv bonusuri de bun venit și free bet-uri. Desigur, un alt aspect esențial în atragerea unui număr atât de mare de urmăritori este posibilitatea de a viziona în timp real toate evenimentele de profil. Iar acest lucru se întâmplă la majoritatea operatorilor de pariuri sportive, spre deosebire de sporturile clasice, acolo unde transmisiunile live lipsesc sau sunt înlocuite cu transmisiuni cu grafică bidimensională.
Experiență de pariere pe esports este diferită de cea a pariurilor sportive tradiționale, pentru că implică numeroși factori. Printre aceștia se numără înțelegerea mecanismului de joc, a strategiilor echipelor și jucătorilor implicați, coordonarea mișcărilor și a tacticilor acestora, dar și cunoașterea hărților din joc și a jocului în sine.
Chiar și în situația în care pariorul întrunește aceste condiții, nivelul de imprevizibilitate rămâne ridicat, astfel că provocările pentru jucător sunt foarte mari. Drept urmare, pentru un jucător de esports posibilitatea de a paria reprezintă o provocare în egală măsură cum o reprezintă aceea de a juca pentru un parior. Ceea ce sporește farmecul experienței pariurilor pe jocurile video!