Articolul de ieri, intitulat „Profesorii de sport piteşteni nu cred în baliverne de la Guvern!„, nu a rămas fără ecouri.
Ieri, mai mulţi părinţi ne-au contactat telefonic pentru a ne spune că sunt de acord cu introducerea unui număr mai mare de ore de educaţie fizică şi sport în şcoli şi vor ţine cont de sfaturile pe care cele cinci cadre didactice le-au oferit în ceea ce priveşte importanţa mişcării.
„Felicitări!”
Cristina D., mămica unei eleve din clasa a VI-a de la Şcoala „Marin Preda”, ne-a spus cu o sinceritate debordantă: „Felicitaţi-i pe domnii profesori! Prin ceea ce au declarat ne-au demonstrat că îşi exercită cu pasiune şi profesionalism meseria şi ne-au încurajat pe noi, părinţii, să-i îndrumăm pe copiii noştri să facă mişcare. Recunosc că fiica mea cam fugea de orele de sport, chiar m-a rugat să-i iau scutire medicală. I se părea mai comod să stea cu telefonul în mână. Nu am acceptat şi am convins-o să facă sport”.
Alt părinte ne-a declarat: „Domnilor, uitaţi-vă câţi copii obezi sunt! Fiul meu nu lasă din mână telefonul şi tableta, nu se poate aşa ceva. Am aflat că în timpul anului şcolar s-a învoit de câteva ori de la orele de sport. Preferă să meargă şi să cumpere produse nesănătoase, în loc să facă mişcare. Astăzi (n.r. ieri) i-am arătat ziarul şi i-am spus să citească articolul. Felicitări pentru că îi încurajaţi pe elevi să se mişte cât mai mult. Domnii profesori merită nota 100 pentru cuvintele pe care le-au spus”.
De asemenea, mai mulţi părinţi ai unor copii de la Şcoala „Matei Basarab” s-au arătat indignaţi de faptul că elevii clasei a VIII-a au în orar o singură oră de educaţie fizică şi sport: „Nu condamn pe nimeni pentru faptul că există o singură oră de sport, dar mi-aş dori să fie introduse mai multe. Nu este nicio noutate că mişcarea este benefică organismului, important este ca elevii să fie conştienţi de faptul că trebuie să facă sport. Importanţa mişcării este bine precizată în cărţile de specialitate, dar mulţi copii o tratează cu superficialitate, din păcate. Plasează pe ultimul loc ora de educaţie fizică şi sport, alte discipline sunt prioritare”.
Vă reamintim, cinci profesori din Piteşti au vorbit despre introducerea unui număr mai mare de ore de educaţie fizică şi sport în şcoli. De asemenea, cei cinci profesori intervievaţi şi-au exprimat un punct de vedere referitor la beneficiile pe care mişcarea le are asupra sănătăţii, îndemnându-i pe elevi să facă mai multă mişcare.
„Multe vorbe la stadiul de proiect”
Şi Cristian Sandu, profesor de educaţie fizică şi sport la Şcoala „Mihai Eminesc” Piteşti, consideră că este necesară mărirea numărului de ore la clasele gimnaziale: „Sper să se ia o decizie favorabilă, copiii au nevoie de multă mişcare. Vă daţi seama că elevii ar fi mai câştigaţi dacă ar avea în orar mai multe ore de sport. Au fost tot felul de discuţii referitoare la orele de educaţie fizică şi sport, religie şi limbi străine. Au fost propuneri să nu mai predea profesori la clasele I-III, sunt multe vorbe la stadiul de proiect, vedem ce se va întâmpla. Sper ca elevii şi părinţii să nu fie bulversaţi. Am discutat în cadrul consiliilor profesorale şi nu numai. Nu am fost de acord să pierdem orele. Nu ştiu de ce există astfel de propuneri, probabil se vrea economie la bugetul statului. În ceea ce priveşte beneficiile sportului, părinţii sper că le cunosc. Din păcate, văd tot mai mulţi elevi cu telefoane de ultimă generaţie, iar părinţii dau bani ca ei să practice un sport. Nu ar fi mai bine ca elevii să aibă în orar mai multe ore de educaţie fizică şi sport? Doar întreb. Uitaţi-vă la ţările nordice şi vedeţi că sportul este primordial acolo. În şcoli sunt câte patru ore pe săptămână; foarte mulţi copii care au aptitudini pentru un anumit sport sunt îndrumaţi să facă performanţă. Şi eu am îndrumat câţiva copii de la mine de la şcoală spre anumite sporturi, am văzut că au aptitudini. Nordicii, dar şi alte ţări mai micuţe excelează atât în sporturile individuale, cât şi în cele pe echipe. Noi, românii, excelăm în vreun sport la ora actuală?”.