Ajunsă la a 40-a ediţie, expoziţia dendro-floricolă internaţională va fi organizată la Piteşti în perioada 21-23 aprilie. De patru decenii încoace, primăverile piteştenilor au fost cu măiestrie aşezate pe portativele verzi ale unei manifestări de tradiţie care poartă ADN-ul dr. ing. Ilarie Isac. Părintele Simfoniei Lalelelor a plantat în albumul amintirilor momente importante legate de evenimentul longeviv care-i face pe oameni „să uite de necazurile cotidiene, să se înalţe sufleteşte, să devină mai buni, mai nobili, în faţa miracolelor de forme şi culori”.
Binecuvântare
După 40 de ani de confirmare a ideii tehnico-ştiinţifice-culturale, întruchipate generic în Simfonia Lalelelor, dr. ing. Ilarie Isac nu a uitat începutul înmiresmatei poveşti. Într-o scrisoare trimisă pe adresa redacţiei ne-a mărturisit că, în fiecare primăvară, se simte binecuvântat atunci când, în perioada manifestării, este învăluit de forfota din Piteşti, creată de copii, tineri şi vârstnici.
Remember
În albumul amintirilor, dr. ing. Ilarie Isac păstrează cele mai frumoase momente legate de „Simfonie”, de la actul de naştere al evenimentului care i-a marcat destinul şi cuvântul inaugural, până la consemnări în presa vremii. Venerabilul inginer ne-a transmis copii după mai multe articole publicate. Ca să faceţi o comparaţie cu peisagistica actuală, iată ce titra „Secera şi Ciocanul” din 12 mai 1978, după consumarea primei ediţii a Simfoniei Lalelelor. „(…) Ce se propune pentru viitor? În perspectiva dezvoltării Piteştiului se vor realiza spaţii verzi moderne pe suprafeţe mari în cadrul viitoarelor baze de agrement, aşa cum prima începe să se contureze în suprafaţă de 30 ha care va îngloba într-o nouă formă şi actualul parc Ştrand. S-a propus amenajarea unei expoziţii horticole permanente şi a unei grădini botanice. La Piteşti se simte nevoia continuării realizării unor micro-parcuri de cartier în genul Expo-parcului, valorificării terenurilor în pantă care leagă prima terasă a oraşului cu zona centrală şi cea industrială-nord, amenajarea de spaţii moderne la intrările în oraş, dotarea zonelor verzi cu lucrări de artă specific argeşene, cu oglinzi de apă, fântâni arteziene etc.”
Cartiere
În acelaşi ziar a fost însămânţată şi ideea ca fiecare cartier din Piteşti să aibă o personalitate floricolă distinctă: „În cartierul Bucureşti specificul îl dă cultura masivă a trandafirilor, în cartierul Trivale predomină arbuştii de talie medie şi mică, cu înflorire eşalonată din primăvară până în toamnă, iar în Găvana II, cartier situat pe prima terasă a oraşului, cu spaţii libere bine luminate se vor planta cât mai multe plante perene. În cartierul Prundu se foloseşte vegetaţia înaltă, cu frunziş şi desime mare de plantare, în grupe masive din cota 70 la sută răşinoase, iar în cartierul Craiovei s-a statornicit practica plantării gardurilor vii, acţiune în care Argeşul deţine frumoase tradiţii. În zona centrală se folosesc plante din soiurile cele mai valoroase, peluzele de gazon largi, odihnitoare, cu deschidere de perspectivă. De fapt, originalitatea în spaţiile verzi piteştene o dau abundenţa gardurilor vii (peste 60 km) şi avalanşa de lalele (70.000 din cele 24 de soiuri cultivate în zona centrală), urmărindu-se ca în viitor să se extindă cultivarea lalelelor şi în cartiere”.
Recunoştinţă
Dr. ing. Ilarie Isac a semnat şi în ziarul „Argeşul”, de-a lungul anilor, numeroase articole care fac referire la istoria Simfoniei Lalelelor. Bunăoară, în ediţia din 22 martie 2002, domnul Isac a scris următoarele: „Este o manifestare pe care am conceput-o, i-am dat numele, am organizat-o în primele ediţii, am ţinut discursul inaugural în 1978, la prima ediţie, am tăiat panglica” (fiind flancat de primul-secretar de pe atunci, C. Matei, şi de dl. Valeriu Nicolescu, fostul primar, care a îmbrăţişat cu toată căldura ideea, a sprijinit-o efectiv, s-a implicat în toate ediţiile ulterioare, alături şi de Gheorghe Pacea – inginerul-şef de la Administraţia parcurilor Piteşti).
Mulţumiri
Dr. ing. Ilarie Isac a pregătit un buchet de gânduri alese şi pentru a 40-a ediţie. Părintele Simfoniei Lalelelor le transmite argeşenilor următorul mesaj: „Mulţumesc comunităţii piteştene, argeşene, pentru adoptarea şi devenirea unui brand de suflet, a unei idei care mi-a încolţit din frumoasele lalele, meşteşugit aşezate pe portativele verzi ale peluzelor de un eminent arhitect care a fost inginerul Gheorghe Pacea”.
Mirela NEAGOE
Un Comentariu
Elena Delia
Viata lunga-i dorim „Parintelui Simfoniei Lalelelor”!