Ziua de 15 mai 2016 va rămâne în sufletele enoriaşilor parohiei Sf. Vineri din Piteşti o dată memorabilă. Ieri, după săvârşirea Sfintei Liturghii, părintele Constantin Marioara le-a dat tuturor o veste mare, împlinind astfel o dorinţă pe care enoriaşii o aveau de aproape 20 de ani…
Darul neaşteptat
El a povestit pe scurt întâmplările ultimului pelerinaj la care a participat cu un grup de enoriaşi, apoi le-a dat tuturor vestea cea mare: a adus din Ţara Sfântă moaşte! Interesant este faptul că preotul nu le-a solicitat cuiva, ci doar s-a rugat intens lui Dumnezeu, aşa cum o face de mult timp. Exact când nu se aştepta, o călugăriţă de la Mănăstirea „Sf. Teodosie” i-a dăruit, în mod tainic, fragmente din trupurile făcătoare de minuni ale sfinţilor ucişi în anul 614. Micile fragmente au fost aşezate într-o cruce, strălucitoare, împodobită cu ornamente şi, de la înălţimea amvonului, preotul a arătat moaştele, explicând mulţimii că a fost martorul unei minuni. Constantin Marioara a mai primit în dar de la cele două măicuţe românce, Cristina şi Teodosia, şi o cruce. Cu lacrimi în ochi, părintele a mărturisit că-şi doreşte ca această cruce să fie aşezată în raclă, alături de moaştele aduse din Israel, atunci când el va pleca în veşnicie, iar mărturisirea i-a emoţionat pe credincioşi, părintele fiind unul dintre cei mai îndrăgiţi şi preţuiţi duhovnici pe cuprinsul eparhiei pentru înţelepciunea şi blândeţea sa.
Părintele Marioara a spus că a pregătit racla pentru moaşte încă de acum 12 ani. Prima cerere adresată Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, prin care solicita aprobarea aducerii unor moaşte la Biserica „Sf. Vineri”, datează din 18 ianuarie 2011, iar răspunsul, nu se ştie de ce, nu a venit nici până astăzi!
Ia în calcul un posibil furt
Înlăcrimat, preotul a spus: „N-am vrut să închid ochii pentru totdeauna înainte de a aduce moaşte care să fie cinstite sute de ani de acum înainte, iar Dumnezeu mi-a ascultat rugăciunile”. Spre uimirea tuturor, preotul a mai adăugat: „Toată săptămâna sunt la biserică şi le voi păzi pentru că, vă spun sincer, mă tem ca moaştele să nu fie furate! Pentru mine, moaştele sunt mai de preţ decât cele 82 miliarde lei vechi, fonduri europene, pe care le-am adus pentru această biserică!” Pentru a păstra o veche rânduială, Constantin Marioara a spus că instituie o regulă care trebuie respectată cu sfinţenie: „Nicio femeie care vrea să se închine şi să se roage acestor moaşte nu va purta pantaloni! Trebuie să vină în fustă! Dacă totuşi a ajuns la biserică şi nu este în fustă, îi oferim posibilitatea să-şi schimbe vestimentaţia. Am adus peste o sută de fuste şi avem condiţii pentru ca femeile să-şi pună un astfel de obiect vestimentar şi apoi să se apropie…”.
Eduard TOMAZIU