Pe cuprinsul Eparhiei Argeşului şi Muscelului, în schituri mici, izolate sau în obşti monahale mari ale unor mănăstiri vestite în spaţiul ortodox, vieţuiesc mulţi călugări la care pelerinii merg ca la fântâna de leac. Aceşti „bătrâni” şi prin vârstă, dar mai ales prin înţelepciune şi har stau departe de ochii lumii. În tot acest timp, televiziunile centrale aduc în prim-plan un tânăr călugăr…
Cu ochii spre Brădet
Unora li s-a dus vestea că au darul înainte-vederii şi că, uitându-se în sufletul credincioşilor, dau sfaturi bune astfel încât ei să-şi rezolve problemele. Alţii, prin puterea rugăciunii, i-au tămăduit pe mulţi dintre cei chinuiţi de boli trupeşti sau sufleteşti ori sunt căutaţi şi pentru frumuseţea glasului lor, cu care înalţă cântări lui Dumnezeu. Aceşti monahi sunt smeriţi şi se feresc de publicitate, ştiind cât de periculos este păcatul mândriei sau al slavei deşarte. Deşi rar, televiziunile pătrund totuşi în acest spaţiu şi prezintă câte-o figură luminoasă de monah cu trăire pilduitoare pentru telespectatori. Din judeţul nostru cel mai mediatizat lăcaş de cult este cel de la Brădet. După ce în urmă cu ceva timp, opinia publică din România avea comuna Brădet în centrul atenţiei din cauza suspiciunii că bacteria E-coli s-ar afla în produsele lactate de la fabrica din localitate, acum la televizor se vorbeşte din fericire, pozitiv, despre Brădet.
Capcana vrăjmaşului?
Trinitas TV, postul Patriarhiei Române, a prezentat nu demult un amplu reportaj despre aşezământul monahal de la Brădet. Apoi a venit rândul TVR să se ocupe de acelaşi lăcaş de cult. Echipa de filmare a realizat un scurt film documentar despre mănăstire, frumuseţea locului şi destoinicia stareţului Filotei Dabu. Acesta, de-acum obişnuit cu interviurile, a vorbit fără trac în faţa camerelor de luat vederi despre mica obşte, despre programul liturgic şi binefacerile pe care le simt cei care vin la mănăstire şi se roagă la părticelele din moaştele Sfântului Nectarie, păstrate într-o mică raclă. Documentarul a fost difuzat la TVR1 în cadrul emisiunii „Lumina credinţei”, iar părintele Filotei s-a descurcat de minune. Pe cât de tânăr, pe atât de plin de râvnă, bun organizator şi teolog luminat, tânărul stareţ a dovedit reale calităţi oratorice. Mănăstirea a cunoscut o mare înflorire sub păstorirea sa, aşezământul monahal va fi în continuare promovat de televiziunile centrale, iar părintele monah va deveni tot mai cunoscut în ţară. Părerile credincioşilor sunt împărţite. Unii apreciază apariţiile stareţului „pe sticlă”, alţii ar prefera ca el să stea în chilie şi se întreabă dacă nu-i o capacană a vrăjmaşului care-l împinge în ispita… celebrităţii?
Eduard TOMAZIU
5 Comentarii
adina
Nimic in Biserica din Arges nu se face fara aprobarea lui Calinic Argatu. Nu vreau sa devin prea critica insa in momentul in care un tanar este promovat intr-un model de marketing religios la nivel national incep sa am suspiciuni. Sa ne gandim la excursul lui Arsenie Boca cel repudiat si apoi valorificat din plic de BOR. Criza de har nu este o noutate in aceste vremuri de pe urma. Cunosc cativa oameni extraordinari din sanul ortodoxiei argesene care sufera ingrozitor de pe urma succesului pe care il au in lumea credinciosilor. Marginalizati si tratati de catre seful de la Episcopie cu o enorma ura, isi duc cu mandrie credinta fara reclama, fara sustinere si fara cele necesare traiului decent. Despre acesti oameni se stiu destule insa numele lor este ingropat in menirea pe care o au.
Anonim
Nu dati cu pietre, fsra sa il cunoasteti. Ati fost dvs acolo, ati discutat cu dansul. Toti preotii au har, dar in anumiti calugari harul Domnului este mult mai mare sunt alesii lui Hristos. Exavt ca si Parontele Andrei care asemrni P Arsenie Boca, primea lume din toata tara unde slujea si cladea cate o bisericita. Am fost de trei ori la dansul, in Dobrogea, in Molfova, la Vomandau, in Covasna. Si mai marii bisericii l au trimis in Portugalia, chipurile sa faca o biserica romaneasca acolo pentru cominitatra ortodoxa si romanii de acilo. Ne au indepartat parintele, din invidie. Eu stiu ce spun, ce har are P Andrei nu am mai vazut niciofata si am vorbit cu multi preoti f buni!
Anonim
Bien
Anonim
Eu l am cunoscut pe părintele Flotei si stiu că este foarte putin interesat de mediatizare acesta fiind si motivul pentru care a plecat de la mânăstirea RaduVoda din București.A vrut să fie mai aproape de Dumnezeu
Anonim
Parintele Filotei este un duhovnic cu har si un preot foarte dedicat. Pacat ca il criticati fara sa il cunoasteti, macar pentru a fi informata inainte de a scrie ceva despre dinsul.