Mihail Aldea, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, a prezentat bilanţul activităţii acestei unităţi, precum şi a celor 12 subunităţi arondate din Argeş şi Vâlcea.
Anul trecut, procurorii din circumscripţia teritorială a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti au avut în lucru 99.645 dosare penale, plângeri şi lucrări generale.
Dintre acestea au fost soluţionate 51.507 cauze, plângeri şi lucrări generale, respectiv 23.341 dosare penale (847 la urmărire penală proprie şi 22.494 la supraveghere), 12.366 plângeri şi 15.907 lucrări generale, înregistrându-se o scădere faţă de anul 2016 de 1,34%, la numărul total de dosare penale, plângeri şi lucrări. De asemenea, a fost o scădere de 8,31% la numărul dosarelor soluţionate în sectorul supravegherea urmăririi penale, respectiv o scădere de 20,09% la dosare soluţionate la urmărire penală. Potrivit procurorului general Aldea, s-a constatat o creştere a numărului de dosare penale de natură economică soluţionate. În altă ordine de idei, din datele statistice rezultă că a crescut numărul cauzelor soluţionate prin acordurile de recunoaştere a vinovăţiei. Astfel, în 2017 au fost încheiate 133 astfel de acorduri faţă de 76 în 2016, cele mai multe fiind încheiate în dosarele de supraveghere a urmăririi penale (128 în 2017, faţă de 68 în 2016). Una dintre principalele probleme cu care se confruntă unitatea este lipsa de personal, la parchetul curţii piteştene fiind ocupate şapte funcţii din 14, fapt pentru care inclusiv procurorii cu funcţii de conducere intră în şedinţele de judecată.
2 Comentarii
Puiu
Eu cred ca este o lipsă acută de procurori si judecători Din această cauză scade calitatea actului de justiţie.Pentru că sunt supra încărcaţi, aceşti oameni sunt puşi in situaţia să greşească involuntar. Ca să poţi lua o decizie dreaptă cu privire la un caz, trebuie să cunoşti foarte bine conţinutul dosarului ,iar dosarul să fie beton în ceea ce priveşte acuzarea, dar şi apărarea.Şi ei sunt oameni şi obosesc,ori în decizia pe care o iei, ai în mana ta libertatea unor oameni, cu care nu te poţi juca.Am convingerea că în dosarele care doar sunt răsfoite superficial ,hotarârea poate fi eronată. De aceea sunt pentru marirea numarului de personal de specialitate, astfel incât distribuţia dosarelor pe o singură persoană să scadă.
Anonim
Și ei sunt oameni, dar nu orice oameni. Sunt oameni ai sistemului și drept urmare nu trebuie sa ne așteptăm la minuni.
Corupția este la cote înalte în sistemul de justiție, iar șpaga a devenit ceva normal.
Este de ajuns să ne uităm jur împrejur și ne vom da seama că justiția în Argeș este fruntașă (în sensul rău) față de celelalte județe.
Credeți că s- ar fura atât în Județul Argeș, dacă judecătorii ar fi cinstiți?
Furtul este realizat numai cu complicitatea judecătorilor, procurorilor, polițailor, etc.
Nimeni nu fură de capul lui.