Astăzi se face recepţia noului spital din Mioveni, primul de acest gen construit de la zero în România în ultimii 30 de ani, evenimentul fiind marcat aşa cum se cuvine de administraţia locală, prin manifestări publice, la care pot participa şi simplii cetăţeni ai oraşului.
Fără să minimalizăm motivele de bucurie ale oamenilor din Mioveni – care pot… palpa speranţa unor servicii medicale la standarde moderne – facem şi noi, în numele durerosului adevăr, „parastasul” spitalelor publice din Argeş, care au fost îngropate de stat în ultimii 30 de ani.
Pomenirea… morţilor
Termenul cu care s-a jonglat până la saturaţie după 1990 a fost acela de reformă. În sistemul de asigurare a sănătăţii, aceasta s-a tradus prin reducerea paturilor din spitale, a medicamentelor compensate şi printr-o risipă fără precedent a resurselor.
Primul spital gratuit din mediul rural din Ţările Române a fost construit în anul 1905 în comuna Izvoru, pe domeniul aflat în proprietatea familiei boiereşti Petricari. Praful şi pulberea s-a ales şi la propriu, şi la figurat de unitatea medicală, care a supravieţuit (miraculos) primilor ani de după Revoluţia din 1989.
În martie 2011 (în guvernarea Boc) au fost desfiinţate, dintr-un foc, spitalele de boli cronice de la Rucăr şi Mozăceni, Spitalul „Dr. Teja Papahagi” Domneşti şi Spitalul „Dr. Ion Crăciun” Călineşti.
De ce a fost luată măsura? „Asigurarea de servicii spitaliceşti conform normelor aprobate”, „asigurarea continuităţii asistenţei medicale pe toate liniile de gardă aprobate”, „distanţa faţă de spitalele cu un nivel superior de competenţă”, „accesibilitatea populaţiei din zona deservită la servicii medicale de urgenţă prespitalicească şi transport medical” – au fost motivele invocate.
De prisos să adăugă că singurele spitale din judeţ care, la vremea „reformei”, aveau laboratoare acreditate RENAR, realizare pentru care s-au cheltuit sume serioase din bani publici, se aflau la Domneşti şi Călineşti.
Azile de bătrâni
Ulterior, spitalele desfiinţate au fost preluate de Consiliul Judeţean Argeş. De-a lungul timpului, spitalele de la Domneşti, Călineşti şi Rucăr au fost transformate în unităţi de asistenţă medico-socială (destinate persoanelor vârstnice), iar cel de la Mozăceni a devenit (tot) un azil de bătrâni. În ceea ce priveşte spitalul de la Izvoru, acesta a rămas îngropat în cenuşa istoriei postdecembriste.
Al 13-lea e pe drum
În anul de graţie 2019, Consiliului Judeţean Argeş mai are în reţea următoarele unităţi sanitare: Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, Spitalul de Pediatrie Piteşti, Spitalul Orăşenesc „Regele Carol I” Costeşti, Spitalul de Psihiatrie „Sf. Maria” Vedea, Spitalul de Pneumoftiziologie Cronici Leordeni, Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Andrei” Valea Iaşului, Spitalul de Recuperare Brădet, Spitalul de Geriatrie şi Boli Cronice „Constantin Bălăceanu Stolnici” Ştefăneşti şi Spitalul de Boli Cronice Călineşti.
Pe lângă acestea, mai funcţionează în subordinea consiliilor locale: Spitalele Municipale Curtea de Argeş şi Câmpulung, respectiv Spitalul Orăşenesc „Sf Spiridon” Mioveni. De cele 12 spitale publice din Argeş, câte au ieşit la numărătoare, beneficiază 630.000 de locuitori. Procedura de recepţie demarează, astăzi, pentru cel mai nou spital din judeţ, al 13-lea, înălţat semeţ în oraşul constructorilor de maşini; unitatea medicală dotată cu aparatură de ultimă generaţie va începe să funcţioneze progresiv, inagurarea urmând să aibă loc, cel mai devreme, în decembrie.
Un Comentariu
Nicoleta
Cu o floare nu se face primavara ! Mi.e lehamite de mafia din Pitesti !