…Aceasta a fost tema emisiunii „Subiect de presă” realizate la Antena 1 Piteşti de Cristina Munteanu, directorul postului, şi Mihai Golescu, directorul cotidianului „Argeşul”. Invitaţi, publicistul Gheorghe Frangulea şi colegul nostru Claudiu Diţa.
Primul paradox adus în atenţie este faptul că, deşi alegerile s-au terminat, încă se vorbeşte despre rezultate, care sunt şi nu sunt finale din cauza contestaţiilor depuse. Primarul Tudor Pendiuc, încă în funcţie până la predarea mandatului, continuă să conteste numărătoarea voturilor. De altfel, ieri, exact la aceeaşi oră cu difuzarea emisiunii, Pendiuc a organizat o conferinţă de presă pentru a le prezenta jurnaliştilor dovezi privind o presupusă fraudare a scrutinului la Piteşti. Prin urmare, atâta timp cât nu sunt eliminate toate suspiciunile, nu se poate vorbi despre rezultate finale. Paradoxal, că tot este vorba despre paradoxuri, în timp ce Judecătoria Piteşti a validat mandatul primarului Cornel Ionică, la Biroul Electoral Central era analizată contestaţia depusă de Tudor Pendiuc (rezultatul va fi aflat azi, n.r.).
„Dacă dl Tudor Pendiuc contestă rezultatele, înseamnă că ştie el ce ştie. Dar dacă ar fi câştigat, oare ce s-ar fi întâmplat? Şi am în vedere problemele sale cu justiţia. La fel, este sau nu Tudor Pendiuc pentru Piteşti? Că pentru DNA n-a fost. Apoi, cine acordă prezumţia de nevinovăţie: electoratul sau DNA? Rolul contestaţiilor este şi de a dovedi modalităţi de eludare a rezultatelor alegerilor. Putem deduce astfel că anterior s-au practicat asemenea tertipuri, iar Pendiuc, repet, ştie el ce ştie”, a punctat Mihai Golescu.
La întrebarea, mai mult retorică, dacă am ales sau nu bine, dacă la primărie este omul potrivit la locul potrivit, răspunsul îl vom afla peste… patru ani, la finalul mandatului actualilor aleşi locali (mulţi dintre ei realeşi). În intervenţia sa telefonică, Ion Georgescu, primarul Mioveniului, considera că, cel puţin conform numărării voturilor, avem câştigătorii alegerilor, chiar dacă unora nu le convine şi contestă rezultatele. „Pentru prima dată a fost un alt tip de campanie, mai puţin zgomotoasă şi mai mult mediatică. Sunt mulţumit de rezultatele obţinute atât de mine la Mioveni, cât şi de partidul din care fac parte”, a declarat Ion Georgescu.
Un alt invitat, tot telefonic, a fost prefectul Cristian Soare. „În campania pentru alegerile locale au fost cu circa 65% mai puţine incidente electorale faţă de 2012. Sper ca şi alegerile parlamentare din toamnă să le organizez tot eu şi să fie la fel de puţine incidente. Consider că liniştea de la scrutinul de duminică se datorează şi noilor rigori ale legii, şi faptului că instituţiile statului şi-au făcut treaba aşa cum trebuie. Săptămâna viitoare aleşii locali trebuie să depună jurământul, iar din 15 iunie să-şi înceapă, repectiv să continue, activitatea. Personal, consider că la acest moment avem rezultatele finale ale alegerilor locale din Argeş”, afirma prefectul.
Şi cum tot vorbim despre paradoxuri, după cum spuneau colegii Gheorghe Frangulea şi Claudiu Diţa, campania electorală a fost, dar, vorba lui nenea Iancu, a lipsit cu desăvârşire, anemică, lipsită de acel zvâc specific. Poate de aceea în rândurile electoratului a fost extrem de multă apatie, iar unii argeşeni nici n-au ştiut că sunt alegeri. De asemenea, nu trebuie trecut cu vederea un lucru foarte important, tot din domeniul paradoxurilor: este pentru prima dată când candidaţi independenţi, precum Dănuţ Dinu, de exemplu, au bătut un partid precum marele, noul PNL. Asta a dărâmat ideea că niciodată independenţii nu vor câştiga în faţa partidelor. Şi tot paradoxal este că, deşi aparent câştigători, majoritarii care au ieşit la vot de fapt au pierdut. Dar aşa e când se votează în Duminica Orbului…
Val. NICOLAU