De la începutul lunii, izvoarele din Piteşti au ajuns un subiect fierbinte în presa locală şi chiar centrală. Motivul l-am expus: concentraţia ridicată de amoniu din apă. După ce sursele cu pricina au fost verificate şi marcate corespunzător, cetăţenii au rămas, teoretic, cu doar două sau trei izvoare de apă potabilă. Unul este amplasat în apropierea Liceului „Ion Barbu” din cartierul Banat, un altul e peste drum de magazinul „Dedeman” din Găvana. Practic însă, oamenii chiar nu ţin cont de avertismentele celor de la DSP Argeş.
La izvorul din cartierul Banat, culmea, era pustiu şi după minute îndelungate de aşteptare au apărut doi copii care au umplut nişte recipiente colorate doar ca să se joace. În schimb, la un izvor amplasat lângă Liceul Auto, doi cetăţeni au scos pet-urile din maşină şi au început să „alimenteze”, fără să le pese de indicatorul unde scria negru pe alb „Apă nepotabilă”. Şi nu este singurul loc unde se întâmplă aşa; mai peste tot se consumă apă fără ca lumea să fie speriată.
Unii cetăţeni consideră că e o „făcătură” menită să crească vânzările din hipermarket, în vreme ce alţii spun că nu are ce rău să le facă. Conform declaraţiei şefei DSP Argeş Sorina Honţaru, apa de la izvoarele cu pricina nu reprezintă un pericol: „Amoniul, de natură telurică, este un indicator de poluare şi potrivit studiilor şi literaturii de specialitate nu e toxic pentru organismul uman. Pericolul îl reprezintă depăşiri la încărcăturile microbiologice (n.r. – cum s-au descoperit ulterior la Merişani şi Budeasa), însă la izvoarele din Piteşti valorile sunt normale”. Cu toate acestea, Sorina Honţaru a recomandat apa de la robinet, spunând că e cea mai sigură. Astfel s-a creat o confuzie care explică pe deplin atitudinea oamenilor.
George OLTEANU
P.S. Chiar şi subsemnatul, revenit după un concediu şi încă neconectat la problemele Piteştiului, a băut apă nepotabilă de la un izvor, fără să observe avertizarea. Şi nu s-a întâmplat nimic rău. La acest mod gândesc suficient de mulţi cetăţeni: „Dacă am băut şi n-am păţit nimic înseamnă că apa e bună…”.
Un Comentariu
Vasile Guta
unde se afla cel de al treilea izvor?