Am intrat în al doilea an și nu sunt semne că diabolicul Covid-19, care a dus la colapsul majorității sistemelor de sănătate de pe planetă, va putea fi învins în viitorul apropiat. Gravitatea situației este așa de evidentă încât trebuie să fii dus cu capul ca să negi existența virusului, contagiozitatea sa foarte mare, precum și evoluția unei suferințe care a dus la multe decese, indiferent de tratamentele indicate de specialiști avizați: virusologi și clinicieni cu ani mulți de carieră în spate, care lucrează în secțiile de ATI. Lumea medicală onestă recunoaște la unison că Anestezia și Terapia Intensivă este regina specialităților medicale. Iar la vremea când această pandemie face ravagii, dacă deschizi televizorul vezi că sunt câteva canale care cultivă cu înverșunare dezbinarea dintre români.
Situația este jalnică și te crucești când vezi cât de tare suntem împinși de la spate să ne dușmănim, să nu fim solidari într-o perioadă foarte critică și să credem în teorii ale conspirației, una mai tembelă decât alta. Și pentru că nu erau de ajuns atâția șoșoci și gicani contra, a apărut, ca un tsunami născut din senin, mama și salvatoarea tuturor nefericiților îmbolnăviți de SARS-CoV-2 de pe plaiul mioritic: o specialistă în pneumologie ce lucrează nu într-o clinică prestigioasă, ci într-un cabinet privat.
A spus singură că nu a tratat decât cazuri ușoare, că pe mulți nici nu i-a consultat și a stat cu ei doar de vorbă în online, că are o schemă de tratament cu medicamente uzuale și că nu i-a decedat niciun pacient. Bravo! Toată stima, dar cei care nu profesează în sistemul sanitar trebuie să știe că în lumea civilizată, la nivel de clinici serioase din Europa, America și Asia, ca medic ai obligația de a trata conform unor protocoale ferme de la care nu te poți abate. E treaba ta ce faci într-un cabinet privat. Iar dacă nu respecți protocoalele, îți asumi asta și taci din gură. Nu-i etichetezi pe alți confrați nici de neștiință, nici de rea-credință, mai ales într-o țară în care-s exagerat de mulți analfabeți funcționali ce cred în basme, în strigoi și în cai verzi pe pereți.
P.S. În clinicile de ATI, când există cea mai mică abatere de la protocolul terapeutic, decizia nu o ia un singur medic, ci cu consensul întregului colectiv.
Un Comentariu
de la Uda
Radiografie corecta, realista, tragica, trista……Doamne ajuta-ne, te rugam sa ne dai minte!