Pandemia preţurilor cu 9 în coadă…
Hotărât lucru, finanţiştii ar trebui să propună introducerea monedei de 99 bani. În Piața Ceair din Pitești esteo adevărată… pandemie a preţurilor terminate în 9.
Cu un tunel de dezinfecție pus moț în față și ocolit de toată lumea, hala de carne a avut ceva vizitatori încă din prima zi a săptămânii. Comercianții care și-au format o clientelă nu se plâng, deocamdată, de ritmul vânzărilor, dar spun că se putea și mai bine.
D-ale portofelului
Vitrinele frigorifice aprovizionate cu d-ale tigăii, cuptorului sau grătarului sunt, ca de obicei, împănate cu prețurile psihologice terminate în 90 sau 99. De pildă, slănina costă 4,90 lei/kg * piciorușul de porc, 4,99-5,90 lei/kg * oasele garf, 4,99 lei/kg * genunchiul, 5,90 lei * organele de oaie, 7,90 lei/kg * ciolanul de porc, 7,99 lei/kg * limba de porc, 10,99 lei/kg * carnea tocată, între 11,90-12,99 lei/kg * scărița, 11,99 lei/kg * fuduliile de porc, 15,90 lei/kg * spata de porc 16,99 lei/kg * limba de vițel, 17 lei/kg * pulpa de porc 18,99 lei/kg * pieptul de porc, 18,90-19,90 lei/kg * mușchiul de porc, fleica sau cotletul, 19,90 lei/kg * pastrama de oaie, între 21,90-27,90 lei/kg * pulpa de vițel, 24,90 lei/kg * carnea de oaie, ceafa de porc sau pulpa de vită, 25,90 lei/kg * șoriciul, 45,99-50 lei/kg etc.
Restul „uitat”
Zecimalele de pe eticheta produsului sunt ignorate de clienţii care „citesc” preţul de la stânga la dreapta, acordând atenţie primelor cifre, și nu ultimelor de genul 90 sau 99. Știind din capul locului că în acest mod subconştienul este păcălit, comercianţii scriu de mână subdiviziunile cu un corp de literă mult mai mic. În iureșul târguielilor, clientul reține numărul întreg al tarifului – de pildă 18 lei, în loc de 18,99. Zecimalele fiind uitate, kilul de carne ajunge pe cântar și apoi în sacoșă cu prețul de 19 lei. Iar în cazul achiziţionării unui produs cu un tarif terminat în zecimalele 90 sau 99, restul este și el „uitat” de unii casieri.
Intrări blocate
Noul coronavirus a luat fața gripei porcine, despre care nu se mai aude nimic. Chiar și cu prețurile psihologice terminate în 9, porcul românesc se vinde cel mai bine în aceste vremuri bântuite de Covid. În hala de carne din Ceair, pandemia cea de toate zilele este tranșată de comersanți în fel și chip. Unii negustori sunt nemulțumiți de faptul că două dintre cele patru intrări au fost blocate. Alții nu înțeleg de ce în sector este pornit aerul condiționat. Iar noi întrebăm care-i rostul tunelului dezinfectant din exteriorul clădirii pieței, dacă nimeni nu trece prin el?!