Noul coronavirus a lovit sectorul turismului de pretutindeni. 2020 se dovedeşte a fi un an catastrofal pentru această industrie, care se confruntă în prezent cu cea mai mare criză din istoria sa. Interdicţiile pandemiei sunt mai păguboase decât virusul ucigaș în sine. Criza sanitară a infectat industria HoReCa cu virusul falimentului. Cu atâtea restricții, antreprenorii din domeniu sunt pe cale să-și piardă investițiile. Efectele dezastruoase create de răspândirea virusului Covid-19 în industria ospitalităţii se resimt și în Argeș. Din toamnă, când vremea va deveni capricioasă, oamenii nu vor mai putea să stea la terase. Dacă interioarele restaurantelor nu vor fi deschise pentru clienți, mulți patroni de localuri vor pune lacătele pe afaceri, fiindcă nu vor mai avea cu ce să-și plătească chiriile. Ce șanse are un business a cărui activitate este sever restricţionată citiți în ceea ce urmează.
Valea cu Peşti, pustiită de Covid
În urmă cu mulți ani, fosta cabană Valea cu Peşti, locul preferat de Nicu Ceauşescu pentru petreceri, a fost transformată de Dumitru Grecu într-un hotel de patru stele, unde o echipă de jurnalişti britanici s-a cazat în 2011, atunci când testa un „Lamborghini Gallardo” pe Transfăgărăşan. În 2005, același Dumitru Grecu a deschis pensiunea „Casa Domnească” din Curtea de Argeş, de care se ocupă soţia sa. Criza sanitară, care i-a închis restaurantele și spațiile de agrement pentru oaspeți – însemnând piscină, sală de bowling, teren de tenis etc. – a dat peste cap afacerile lordului turismului argeșean.
La munte, precipitațiile cad pe… nepusă masă. Iar turiștii care nu-și iau geci de acasă dârdâie deja de frig, dacă-i apucă seara sub cerul liber. În câteva zile, va bătea vântul și la propriu, și la figurat pe terasa de la Valea cu Peşti.
Dumitru Grecu: „În câteva zile, terasa de la Valea cu Pești nu va mai fi funcțională. Noi închidem pe la ora 22, mult mai devreme decât alte localuri pentru că în meniul… vremii avem frig, ploaie ori vânt. La munte, serile sunt din ce în ce mai răcoroase. Clienții de la masă stau îmbrăcați cu geci. În acest sezon sabotat de Covid-19 am extins terasa și am făcut tot felul de artificii pentru a ne mulțumi clientela, întrucât Transfăgărășanul este atractiv pentru turiști. Însă din cauza restricțiilor impuse de pandemie, vânzările de la restaurant au scăzut cu peste 50%. Iar cu mesele așezate la distanță conformă capacitatea terasei a fost micșorată semnificativ. Știu că mulți oameni vin la Valea cu Pești ca să savureze bucate gătite de bucătarii noștri, cum ar fi păstrăv, mușchiuleț de vită ori carne și cârnați la garniță. Ne pare rău pentru cei care nu reușesc să le deguste. Din păcate, am avut și turiști care au făcut cale întoarsă de la Valea cu Pești, fiindcă nu au mai găsit mese libere la terasă. Redeschiderea restaurantelor ar fi ca o gură de oxigen pentru noi. La Valea cu Pești, restaurantul din interior are o capacitate de 150 de locuri. Dacă mesele ar fi așezate la distanța impusă de normele sanitare atunci am putea servi numai 70 de clienți. Chiar dacă aș pierde 80 de locuri, nu este ca și când nu aș avea niciunul. Am avut rezervări foarte multe făcute în decembrie 2019 și în ianuarie 2020, iar unele s-au anulat din cauza fricii de Covid-19.
Restaurantele sunt închise din martie și nu-mi fac nicio speranță că vor fi deschise până la sărbătorile de iarnă. Mă tem că după alegerile din septembrie pandemia va exploda, vor fi mulți oameni infectați cu noul coronavirus. Nu știu ce măsuri vor lua Guvernul, Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică… Nu știu cum vor proteja instituțiile statului miile de oameni care vor lua contact unii cu alții în secțiile de votare. Din motive de siguranță sanitară, eu cred că scrutinul electoral ar trebui să dureze măcar trei zile. Deși sunt un tip optimist, tind să cred că vom petrece Revelionul la fel ca Paștele, în izolare…
Vara asta am funcționat doar cu personalul de iarnă. Au fost și zile în care angajații au stat degeaba. În weekend e mai aglomerat. Chiar dacă veniturile au scăzut drastic, cheltuielile cu energia, producerea de apă caldă etc. au fost constante. Pierderile noastre ar fi limitate dacă s-ar deschide restaurantele. Însă nu întrevăd în viitorul apropiat o soluție extraordinară pentru a depăși criza…”
Patronii de restaurante au solicitat Guvernului să permită redeschiderea localurilor cu tot cu unitățile de servire a consumatorilor în incintă și cu o serie de măsuri de limitare a răspândirii coronavirusului Covid-19.
Un Comentariu
Anonim
Nu pandemia le omoară,ci restricțiile tâmpite impuse de guvern.