În era Covid, cazinourile și păcănelele sunt deschise, în schimb au fost forțate să-și sisteze activitatea cu publicul majoritatea așezămintelor ce evidențiază valorile umane și cultural-spirituale ale comunităților pe care le reprezintă. În mediul online, artiștii, poeții, muzicienii, actorii etc. cer redeschiderea instituțiilor culturale. Cum este perceput acest strigăt în mediul cultural din Argeș citiți în ceea ce urmează.
Funcție socială…
Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean: „Susținem redeschiderea instituțiilor de cultură, cu respectarea tuturor normelor impuse de autorități privind prevenția Covid. Având în vedere că, în ultima perioadă, școlile au funcționat doar online, vizitarea unor expoziții precum cele de Istorie sau de Științele Naturii, poate consolida cunoștințele elevilor și studenților. În egală măsură, cultura are și o funcție socială, care permite interrelaționarea umană și dialogul, necesare astăzi, mai mult ca oricând. Nu în ultimul rând, trebuie să se asigure continuitatea activității de cercetare științifică din cadrul muzeelor, inclusiv prin organizarea, cu respectarea strictă a măsurilor anti-Covid, a manifestărilor specifice (simpozioane, workshopuri, conferințe ș.a.), unele dintre ele având o îndelungată tradiție. Odată cu redeschiderea instituției, Muzeul Județean Argeș a organizat în mediul online, în parteneriat cu Institutul Cultural Român (filialele din Chișinău și Veneția), două expoziții intitulate „Valori cultural-istorice din județul Argeș”, respectiv „Veneția și laguna venețiană în viziunea artiștilor români ai secolului XX”. De asemenea, la sediul muzeului – intrarea de pe bulevardul Eroilor – sunt deschise pentru publicul vizitator expoziția „Amintiri despre Rudolf Schweitzer-Cumpăna” și expoziția foto documentară, care reflectă activitatea instituțiilor implicate în lupta anti-Covid. Așteptăm, odată cu venirea toamnei, demararea lucrărilor de restaurare a Galeriei de Artă și a fostei Prefecturi, clădiri care au adăpostit expozițiile de artă modernă, istorie și științe ale naturii. De la începutul anului până în prezent, activitatea a fost focusată pe dezafectarea acestor expoziții, precum și pe conservarea obiectelor de patrimoniu.”
„Am pregătit stagiunea de toamnă…”
Jean Dumitrașcu, managerul Filarmonicii Pitești: „Reîntâlnirea cu publicul s-a produs după ce starea de urgență s-a terminat, astfel încat am putut încheia stagiunea a 13-a pe scenă, ce-i drept, în aer liber, la Grădina de Vară din Pitești, în fața publicului nostru cel mai fidel și cu respectarea tuturor normelor epidemiologice. În prezent, am pregătit programul mai multor concerte din stagiunea de toamnă, a 14-a, ce va debuta la 10 septembrie, printr-un spectacol vocal-simfonic dedicat zilei de Sfânta Maria. O să vedem unde vor avea loc! Există o speranță ca sălile de spectacole să fie redeschise pentru artiști și pentru public, cu respectarea unor norme impuse de Direcția de Sănătate Publică. Suntem pregătiți din acest punct de vedere. Mâine (n.n., astăzi), împreună cu maestrul Constantin Cotimanis, managerul Teatrului ”Al. Davila”, la solicitarea expresă a consilierului local Cristian Gentea, vom face un demers oficial la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru redeschiderea sălilor de spectacol. Premierul Ludovic Orban s-a pronunțat că se va ține cont de numărul bolnavilor din ultimele 14 zile. Din fericire, trendul în Argeș este descrescător, dar numărul a fost mai mare decât în alte părți. Sunt optimist din fire. Nu poți interpreta în aer liber când plouă și când este frigul. Avem capacitatea de a organiza concerte în siguranță în sala noastră de la Filarmonica Pitești. Abia aștept să-i revedem pe abonații noștri la locurile lor din sală! Dacă școlile unde vin sute de elevi se redeschid, nu văd de ce o sală de spectacole nu poate fi redeschisă publicului cu respectarea tuturor condițiilor de siguranță sanitară, firește.”
Auditoriului virtual – numeros
Carmen Salub, managerul Centrului Cultural Pitești: „Centrul Cultural Pitești s-a adaptat măsurilor impuse pentru prevenirea și combaterea noului coronavirus, continuând principalele activități specifice. Astfel, instituția noastră organizează prelegeri tematice, simpozioane, spectacole, evenimente editoriale, care pot fi urmărite exclusiv online, pe pagina oficială de Facebook și pe site-ul oficial(www.centrul-cultural-pitesti.ro). Invitații și colaboratorii care susțin aceste proiecte cultural-educative și de dezvoltare personală s-au acomodat cu noua formă de promovare, fără public, și au găsit cele mai bune formule de adresare auditoriului virtual, destul de numeros, după numărul de vizionări. Evident că ne lipsește căldura publicului, pentru că nu mai există interacțiune directă, la scenă deschisă, cu persoanele interesate de anumite teme de dezbatere, cu susținătorii culturii locale. Dar îi simțim aproape, prin numărul accesărilor din mediul online, dar și prin faptul că mulți cititori vin personal la sediul instituției de la Casa Cărții pentru a intra în posesia celor mai recente numere ale revistelor de cultură editate de Centrul Cultural Pitești. Ceea ce resimțim în această perioadă este teama de a organiza evenimente în aer liber, spre a nu periclita în vreun fel sănătatea participanților, fie ei artiști, ori spectatori, precum și suspendarea tuturor cursurilor, atât de așteptate de cursanți și de îndrumători deopotrivă. Avem însă convingerea că viața culturală va intra pe un făgaș normal, evident cu respectarea normelor de igienă, de civilizație, de bun simț, până la urmă.”
Evenimente restrânse în era… Covid
Ștefan Dumitrache, managerul Muzeului Curtea de Argeș: „Nu este ușor să faci evenimente culturale în această perioadă de criză sanitară. Noi – de bine, de rău – ne-am descurcat până acum. Dar ce facem cu teatrele, cu filarmonica? Trebuie să le deschidem și pe ele într-o formulă restrânsă. În perioada pandemiei am avut trei expoziții. Una de artă abstractă, la noul sediu al Muzeului Municipal Curtea de Argeș, una dedicată rezistenței anticomuniste din Muscel, în speță familiei Cotenescu și a treia este deschisă publicului vizitator acum, fiind adusă de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui. La vernisaje au participat cel mult 15 persoane cărora le-a fost măsurată temperatura. Vizitatorii au fost invitați să folosească dezinfectantul și să poarte în permanență măștile de protecție. În era… Covid, evenimentele nu au depășit 40 minute pentru a evita orice posibilitate de contaminare.”
Creativitatea, limitată de mediul online
Sorin Mazilescu, doctor în filologie (folclor): „Susțin deschiderea instituțiilor de cultură! De ce? Pentru că acțiunile culturale în online – mai mult decât necesare în prima perioadă de restricții – nu se pot ridica, totuși, la nivelul unui act cultural care se desfășoară live și în offline, inclusiv creativitatea artistică fiind puternic limitată de mediul online. La momentul actual,interesul pentru acțiunile culturale în online, după părerea mea, se va afla într-un permanent proces de declin, pe măsură ce perioada de restricții se prelungește și pe fondul unui efect de saturație. Este nevoie de a reda creatorilor șansa de a se manifesta artistic și de a-și câștiga existență de pe urma profesiei pe care o practică, fără a fi nevoiți să se reorienteze către alte zone de activitate, fapt care ar putea avea puternice efecte negative asupra scenei culturale românești.”
****
Lăsați-ne dreptul la lumină…”
„Dragi artiști, muzicieni, actori, poeți, cei care activați în orice ramură culturală, haideți să ne unim, să ne cerem drepturile. Suntem și sunteți cei care scriem istoria culturală a lumii. Privând oamenii și instituțiile culturale la dreptul lor unic de dezvoltare socială, aduceți întregului mapamond cel mai dezastruos prejudiciu. Ce este lumea fără cântec, fără teatru, fără film, fără poezie? Să strângem cât mai multe semnături să le trimitem celor ce ne împiedicâ din cursul firesc al artistului de a aduce bucurie în inimi și în suflete. Pandemia nu este un motiv de a ne băga nouă, oamenilor de cultură, pumnul în gură, de a ne izola, de menirea ce o avem. Vă cerem răspicat, încetați această situație și lăsați-ne dreptul la viață, la lumină, la libertate, căci luptăm pentru ele”, este scrisoarea publicată pe site-ul petitieonline.com.