În fiecare an, la 6 august, credincioşii ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici sărbătoresc Schimbarea la faţă a lui Iisus Hristos. Sărbătoarea mai poartă numele de Obrejenie, denumire slavă care înseamnă transformare, schimbare, iar ea aminteşte de minunea de pe Muntele Tabor, unde Iisus şi-a descoperit dumnezeirea, prin natura umană asumată. Acest eveniment este descris de Sfinţii evanghelişti Matei, Marcu, Luca şi de Sfântul Petru. Expresia cu referire religioasă s-a extins dincolo de timp, în vocabularul uzual, însemnând în fond o schimbare majoră.
Astăzi omenirea se confruntă cu o pandemie, iar coronavirusul se comportă ca un „agent patogen”, care apare o dată la un secol. Datele actuale publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că virusul este prezent în 114 ţări din Asia, Orientul Mijlociu şi Apropiat, Africa, Europa, America, Australia. Global, au fost înregistrate oficial peste 100.000 de cazuri de înbolnăvire şi aproape 4.000 de decese. Aceste cifre se modifică permanent cu o tendinţă de creştere progresivă.
Acum 100 de ani a fost semnalată Gripa spaniolă, considerată ca fiind cea mai mare pandemie din istorie. Peste 500 de milioane de persoane au fost infectate, o treime din populaţia globului. Virusul a ajuns atunci chiar pe insulele izolate din Oceanul Pacific. Rata de mortalitate a fost de 10-20%. Medicina şi epidemiologia au progresat, iar astăzi există variate măsuri pentru prevenirea şi combaterea bolilor transmisibile. Momentan trebuie respectate toate recomandările forurilor de specialitate privind profilaxia prin igienă şi comportament. S-a observat o profundă solidaritate faţă de cei afectaţi în ţară, dar şi faţă de Italia, acolo unde au fost cele mai multe victime. Pentru prima dată politicienii din Guvern în frunte cu cancelarul Angela Merkel au apelat la populaţie cu rugămintea de a-i proteja pe vârstnici, aceştia fiind cei mai expuşi şi vulnerabili în faţa virusului. Ideea este să se câştige timp pentru a încetini rata îmbolnăvirilor. Dezideratul este să se găsească un medicament eficient şi, în viitor, vaccinul salvator. Fondurile investite de Uniunea Europeană şi de ţări ca Italia, Germania etc sunt enorme.
Cred că această pandemie este şi un test de umanitate.