Pancreasul este un organ special al aparatului digestiv, de apartenenţă glandulară mixtă: endocrină şi exocrină. Situat în etajul abdominal superior, sub stomac, cu capul în potcoava duodenală şi în spatele intestinelor, este relativ ascuns şi protejat. Ascunse sunt şi două din suferinţele lui: pancreatita cronică şi cancerul pancreatic, cu debut insidios şi evoluţie nefavorabilă.
Pancreatita cronică este o inflamaţie cronică cu evoluţie lungă şi invalidantă, asociată cu fibroză (înlocuirea structurii sale funcţionale cu un ţesut dur, nefuncţional). Consecinţa în timp a celor două procese care se întrepătrund şi apoi se succed este atrofia (micşorarea) zonelor funcţionale, cu diminuarea progresivă a secreţiilor exocrină (enzimele necesare digestiei) şi endocrină (secreţia de insulină).
Etiologia pancreatitei cronice este dominată de alcoolismul cronic, în procente de la 60% la 90% din cazuri. Consumul cronic de alcool (esenţă tare), între 50-200 ml pe zi, pe o perioadă mai mare sau egală de 10 ani, este urmată aproape constant de instalarea procesului inflamator cronic al pancreasului. Pancreasul inflamat exprimă o secreţie abundentă de mucoproteină vâscoasă, cu formarea de dopuri mucoproteice şi în final de calcificări în canalele mici glandulare (uneori vizibile la o radioscopie abdominală simplă). Ca urmare a inflamaţiei şi fibrozei, pancreasul se indurează uneori cu alură pseudotumorală.
Din multitudinea altor cauze ale pacreatitei cronice menţionăm în continuare pe cele mai frecvente:
– obstrucţiile canalelor pancreatice determinate de: tumori, stenoze sau ligatura chirurgicală accidentală.
– traumatismele diverse, cu impact abdominal (accidente de circulaţie, lovituri dure, inclusiv în sporturile de contact etc.).
– rezecţii pancreatice segmentare, după necroze asociate colecistitei calculoase.
– boli inflamatorii colonice.
– hipercalcemia care însoţeşte hiperparatiroidismul.
Inflamaţia cronică şi fibroza duc, cu timpul, la insuficienţa pancreatică exocrină şi endocrină despre care am menţionat deja, cu exprimarea clinică variabilă.
Manifestările clinice ale pancreatitei cronice se instalează lent, progresiv şi definitiv şi se agravează în timp, asociate între ele şi cu alte suferinţe ale altor organe; suferindul de această bală nu atinge, de regulă, vârstele de peste 65-70 ani. Trepiedul simptomatic al bolii este alcătuit din:
Durere – prezentă aproape constant, fiind cea care aduce pacientul la medic. La început suportabilă, de intensitate mică/medie, cu progresia bolii se accentuează, devine aproape continuă, ca un foc care arde lent şi continuu. Localizată tipic în abdomenul superior şi în jurul ombilicului, iradiază în spate şi este însoţită de greţuri, scăderea apetitului, uneori şi de vărsături. Este rezistentă la antiacide şi accentuată de alcool şi prânzuri cu grăsimi şi condimente. Cu timpul (după 10-15 ani de la debut), intensitatea durerii scade, datorită scăderii cantităţii de enzime pancreatice secretate de ţesutul funcţional împuţinat („focul începe să se stingă”). În 10-20% din pacreatitele cronice, durerea este minimă sau lipseşte.
Malabsorbţia – absorbţia defectuoasă a produselor alimentare ingerate şi digerate în intestin. Ea se manifestă prin scaune anormale, uneori cu resturi alimentare nedigerate, steatoree (pete de grăsime ce lucesc la suprafaţa lor), uneori chiar picături de grăsime. Se asociază obligatoriu în timp de scăderea în greutate. Păstrez trista amintire a câtorva pacienţi suferinzi de pancreatită cronică, ajunşi în stări grave de malnutriţie (denutriţie), cu aspectul de „piele pe oase”.
Diabetul zaharat – însoţeşte progresiv şi constant procesul cronic de inflamaţie şi fibroză a pancreasului. Este insulinonecesitant, instabil, cu frecvente episoade hipoglicemice datorită ingerării de cantităţi reduse de alimente.
Am încercat să vă prezint, fără intenţia de a vă speria, una din bolile de nutriţie severe care poate însoţi consumul exagerat şi de durată al alcoolului. Asta nu înseamnă că de sărbători nu puteţi consuma un pahar de vin, în sănătatea dumneavoastră şi a celor dragi. La mulţi ani!
Dr. Tiberiu STĂNESCU