Legal sau nu, în continuare sunt tăiate pădurile pe Transfăgărăşan, zi de zi camioane încărcate cu buşteni putând fi întâlnite în vecinătatea barajului Vidraru. Nici jandarmii, nici poliţiştii şi nici măcar angajaţii silvici nu îi deranjează pe cei care şi-au făcut o „afacere” din lichidarea pădurilor.
Deşi există o restricţie de greutate de 16 tone chiar în dreptul hidrocentralei de la Căpăţâneni, şoferii camioanelor o ignoră de ani buni. Şi de ce nu ar face-o, din moment ce nicio autoritate a statului nu este dispusă să-i ia la întrebări pe aceşti indivizi. Afacerile cu buşteni sunt probabil atât de profitabile încât cei care „prestează” în acest domeniu au ajuns să nu se mai ferească de nimeni şi de nimic. Nu contează că sunt turişti pe Transfăgărăşan, că sunt filmaţi sau pozaţi aproape de fiecare dată când tranzitează zona, că se află în desfăşurare lucrări de reabilitare a drumului naţional unde lucrează o grămadă de oameni! Important pentru ei este faptul că trebuie să meargă afacerea.
În ultima zi a lunii august am fost pe Transfăgărăşan şi foarte repede am întâlnit în trafic un camion AG-20-EXF încărcat cu buşteni, acesta depăşind ca greutate cu multe tone capacitatea admisă de administratorul drumului pe acea porţiune de şosea. Din curiozitate am apelat imediat la aplicaţia mobilă „Inspectorul Pădurii” pentru a obţine date despre acest transport. Era unul înregistrat, numai că un anumit lucru ne-a atras atenţia. Deşi data validării, numărul vehiculului, ora şi cubajul erau menţionate în aplicaţie, la capitolul caracteristicii transportului era specificat faptul că se transportă brad-lemn de foc. Cine a crescut sau locuieşte pe la ţară ştie că lemnul de brad nu se prea foloseşte pentru foc, başca faptul că puteai observa cu ochiul liber, fără a fi cunoscător, că acel camion transporta buşteni pentru cherestea, nicidecum pentru lemne de foc. Dar probabil că aceasta este una din modalităţile prin care se transportă „legal” buştenii din pădurile Argeşului. Am stat de vorbă şi cu muncitorii care lucrează pe Transfăgărăşan la un pod din apropierea km. 83. Ei ne-au spus că este o bătaie de joc ceea ce fac aceşti camionagii, în condiţiile în care unii refac drumul, iar alţii îl distrug. Şi mai trebuie precizat faptul că pe acolo pe unde exploatatorii de masă lemnoasă acţionează, terenul a ajuns să se surpe, în câteva locuri punând în pericol siguranţa drumului şi a şoferilor.
Poate că noul comandant al Poliţiei Judeţene Argeş va fi interesat de modul în care subalternii săi „veghează” transporturile de lemne din zona Vidraru. Asta dacă nu cumva este doritor să fie „cooptat” în afacerile cu buşteni din zonă.
Vom scrie în continuare despre cum se desfăşoară traficul de lemne de foc din pădurile de pe Transfăgărăşan şi vom prezenta şi traseele acestor lemne.
6 Comentarii
Puiu
„Nici jandarmii, nici poliţiştii şi nici măcar angajaţii silvici nu îi deranjează pe cei care şi-au făcut o „afacere” din lichidarea pădurilor.”
Păi ,atunci bag seamă că nu mai e nimeni care să-i oprească. Poate îi vine ideea primului -ministru să responsabilizeze armata.Sau ne mobilizăm noi, cei care rămânem săraci şi nu mai avem nici aer ,nici floră ,nici faună şi care aşteptăm să ne mănânce ursul în casă.
„la capitolul caracteristicii transportului era specificat faptul că se transportă brad-lemn de foc.”
N-au minţit. Sunt buşteni frumoşi, care sting focul celor care s-au îmbogăţit şi nu se pot opri până nu bărbieresc munţii.
cicu
daca mai votati psd-osa taie si oamkeni nu padurile
Alex
Puiu este necunoscător in domeniu .Așa că trebuie să vorbească cînd este întrebat și cînd are habar de industria lemnului.
Puiu
Mulţumesc mult ,domnule Alex pentru faptul că aţi menţionat că nu sunt cunoscător în domeniu. Chiar nu am fost niciodată la furat de lemne. Şi nici despre industria lemnului nu mai am habar şi nici nu am cum să învăţ pentru că acum lemnul se vinde buştean.” Când” eram mai mic lemnul se prelucra – La maximum.
Alex
Lemnul de foc se vinde și în catarg , și atîta timp cît este proprietar pe lemnul cumpărat poate să-l vîndă la ce vrea el .(pt.foc, cărbune , sau sa faca foc de tabara)
Puiu
Indiscutabil sunteţi un foarte bun cunoscător în domeniu( fără nicio aluzie). Ceea ce mă nemulţumeşte pe mine nu este modul în care este folosit lemnul procurat cinstit, şi vă dau dreptate – proprietarul face ce vrea. Pe mine mă deranjează atunci când pădurile sunt puse la pământ ilegal şi sunt convins că ştiţi bine despre ce vorbesc. Interesul meu este ca hoţii să fie prinşi înainte de a doborî copacul, ca să prevenim toate nenorocirile care apar din cauza acestui act nesăbuit. Tăierile coordonate de specialişti sunt bine-venite şi sunt normale, nu mă credeţi absurd !