„Toate forţele politice din Consiliul local susţin marile proiecte urbane!” A declarat cu fermitate Mihai Mihăilescu, viceprimar al Piteştiului, în studioul Antenei 3, în cadrul emisiunii „Subiect de presă” realizate de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu, directorul cotidianului nostru. În faţa celor doi jurnalişti şi a telespectatorilor, invitatul a vorbit deschis despre soarta Pădurii Trivale.
Lucrul în echipă
Bugetul municipiului Piteşti a fost votat în Consiliul local şi emisiunea „Subiect de presă” a dedicat mai mult ediţii acestei teme. Viceprimarul Mihai Mihăilescu şi-a spus opinia: „Comparativ cu alţi ani, bugetul local a fost votat cu trei luni mai devreme. Am lucrat în echipă, am stat la masa discuţiilor, ne-am pus de acord ca toţi consilierii, indiferent de partid, să susţinem proiectele generale precum parcul industrial, continuarea lucrărilor de investiţii etc. Iar în ședinţa Consiliului local, votarea a fost o simplă formalitate, spre dezamăgirea presei care aştepta confruntări…”
Priorităţile USR
Consiliul local a câştigat enorm la capitolul imagine. Firesc însă, fiecare partid a adus o „tuşă proprie” după formula viceprimarului. Mihai Mihăilescu a prezentat priorităţile USR pentru comunitate: „Trenul metropolitan e important. Investiţia face parte dintr-un proiect mai amplu care prevede la nivel naţional şi modernizarea liniei ferate Piteşti-Bucureşti. Intenţia este de a avea trenuri cu propulsie pe hidrogen care venind de la Bucureşti pot fi deviate spre Mioveni. De la Ministerul Transporturilor avem acordul de principiu. Urmează ca noi, pe plan local, la Piteşti şi Mioveni, să facem ceea ce trebuie. Trenul va fi util navetiştilor care locuiesc în Piteşti şi lucrează la Uzina Dacia. Eu aş dori ca acest tren să plece din Bascov, să treacă prin Piteşti, Ştefăneşti, Marăcineni şi Mioveni pentru a cuprinde toată regiunea.”
Educaţia în viziunea vicelui
Aleşii locali ai USR au promovat un proiect-pilot pe care l-a explicat Mihai Mihăilescu: „Robotica va deveni un domeniu foarte cerut în viitor şi, de pe băncile şcolii, copiii trebuie să deprindă abilităţile de programare, de învăţare a unor principii de bază. Noi cei de la USR am venit cu propuneri pentru dotarea şcolilor generale şi a liceelor din Piteşti. Am implementat proiectul în două şcoli şi un liceu, iar dorinţa mea este ca, în următorii trei ani, în toate unităţile de învăţământ din Piteşti să avem laboratoare de robotică!” Viceprimarul s-a referit şi la reorganizarea teritorială, un plan amplu: „Avem în România prea multe primării, e vorba de numărul funcţionarilor, de plata lor. Avem comune în Argeş care au sub o mie de locuitori. Fondurile structurale pot fi obţinute mult mai uşor dacă vom avea localităţi mai mari, decât o comună cu 1000-2000 de oameni.”
Armonizare, nu uniformizare
Primarul Cristian Gentea îşi doreşte „schimbarea la faţă a urbei”. Are sprijinul viceprimarului PNL Gelu Tofan, iar reprezentantul USR a declarat că susţine şi el proiectul: „Acţiunea care priveşte comerţul stradal este şi în atenţia noastră, a USR, şi suntem de acord cu noul regulament, vrem modele unitare de chioşcuri în funcţie de domeniul de activitate, pentru florării, presă sau alte activităţi. Asta va fi o armonizare, nu uniformizare!” La întrebarea: „Ce nu vă place în Piteşti?”, pe care i-a adresat-o directorul Mihai Golescu, viceprimarul a răspuns: „Felul în care au fost reabilitate termic blocurile, izolate parţial, culori diferite la apartamente învecinate!” Referindu-se şi la disciplina în construcţii, vicele a fost tranşant: „Există acum la Primărie o altă optică şi nimeni nu va mai construi vreo mansardă peste ce are aprobat în autorizaţia de construcţie!”
Privaţii mai mult, statul mai puţin
Pădurea Trivale. Subiect fierbinte pentru aleşii locali şi opinia publică. Vicele Mihai Mihăilescu susţine că nu se mai poate vorbi despre o pădure a oraşului: „Pădurea Trivale este în procent mai mare în proprietatea unor privaţi decât a noastră! Mai mult de jumătate este a persoanelor private! Cele 355 de hectare care mai sunt ale statului, pentru a le proteja, am zis anul trecut să le declarăm printr-o hotărâre a Consiliului local „arie protejată”. Apoi a apărut ideea ca o parte din cele 355 de hectare să le declarăm „pădure-parc”. Asta înseamnă că vom avea voie să facem intervenţii de amenajare a unor alei, să înfrumuseţăm. Ar mai fi un avantaj: nu mai pot fi revendicate suprafeţe de pădure! Pentru cele 355 de hectare care mai sunt ale statului, mai sunt solicitări de retrocedare! Opţiunea mea este ca din cele 355 de hectare, 50 de hectare să fie declarate „pădure-parc” şi restul să rămână „arie protejată”. Dacă facem „pădure-parc” o trecem şi în Registrul Spaţiilor Verzi şi astfel creşte suprafaţa de spaţiu verde/per locuitor şi ne vom încadra în cerinţele Uniunii Europene.” Ideea principală care a ieşit în evidenţă în emisiune a fost că, la Primăria Piteşti şi în Consiliul local, orgoliile politice s-au stins. Iar Mihai Mihăilescu a mărturisit: „Dacă peste 3 ani când vor fi alegeri nu venim cu lucruri concrete pe care le-am făcut spre binele piteştenilor, vom pierde cu toţii!”