În ultimii 30 de ani, pădurea Trivale – un simbol al Piteştiului – a revenit, când şi când, pe agenda de lucru a unor politicieni, indiferent de partidele din care au făcut parte. Cei mai mulţi folosesc subiectul respectiv cu scop electoral, exprimându-şi – vezi Doamne – din nou îngrijorarea faţă de această minune verde a oraşului, trecută pe nesimţite în stăpânirea intereselor private. Altora, însă, chiar le pasă, dar vocea lor nu prea se face auzită. Sau nu e luată în seamă.
„Trei sferturi e privată!!!”
Mihai Coteţ, lider interimar al PNL Piteşti, candidat la funcţia de preşedinte cu drepturi depline al organizaţiei, a avut zilele trecute o reacţie dură pe această temă.
„Observ – a spus el – cum aleși locali care au mai mult de un mandat la activ au devenit brusc interesați de soarta pădurii Trivale, brusc interesați de ceea ce își doresc cetățenii, brusc deschiși la dialog, după ce zeci de ani nu au mișcat un deget, nu au inițiat o singură dezbatere. În toți anii aceștia, trei sferturi din pădurea Trivale a fost retrocedată!!! Trei sferturi din pădurea care nu a aparținut niciodată, nimănui, e privată!!!
De doi ani, noi, cei de la PNL, am făcut toate demersurile pentru a păzi pădurea de interesele imobiliare și defrișările masive pe care nimeni nu și le asumă. Exact în momentul în care suntem la un pas de declararea pădurii drept arie protejată, celor de la PSD li s-a deschis apetitul pentru dezbatere, adică… pentru a amâna, pentru a tărăgăna, pentru a lungi cât mai mult rămânerea pădurii la cheremul băieților deștepți.
Noi am fost cât se poate de clari în privința a ceea ce ne dorim și am argumentat. PSD vrea să mai așteptăm, să mai analizăm, insinuând că am putea prelua cu titlu de pădure-parc peste 300 și ceva de hectare. Administrația de până acum nu a fost capabilă nici măcar să pregătească un teren pentru un parc industrial, atâția zeci de ani! Ne putem permite acum luxul unui examen de competență care nu a fost trecut niciodată? Nu, pentru că e vorba despre pădurea piteștenilor. Și pentru că trăim și așa într-un oraș super-betonat. De aceea vrem arie protejată și vrem zonă de pădure-parc pentru 50 de hectare,pentru care oricum va trebui să facem un efort bugetar pentru a le întreține.”
„Vă cer public dovezile!”
În replică, primarul social-democrat Cristian Gentea spune că dl. Coteţ foloseşte, „jenant” subiectul în scop electoral.
„Atunci când vorbiți despre consilierii PSD cu mai multe mandate – spune primarul – probabil vă referiți și la mine, dar sper să nu îl uitați pe domnul Apostoliceanu! Când spuneți de retrocedări, sigur v-ați documentat; aștept să aduceți dovezile că noi, foștii consilieri PSD, am închis ochii, adică sugerați că ne-am înțeles cu imobiliarii. Vă cer public, în acest moment, dovezile! În ultimii 10 ani nu s-a retrocedat nici un mp, ba chiar s-au adus înapoi prin instanțe!”
Referindu-se la afirmaţia că „de doi ani PNL a făcut toate demersurile”, Gentea a replicat: „Sunteți cumva majoritari în Consiliul Local sau sunteți brusc amnezic – consilierii PSD, PNL, USR și PMP au făcut demersuri, toți am susținut implicarea majoră a domnului consilier Tiberiu Irimia, împreună am făcut dezbateri și am căutat cele mai bune soluții ca pădurea să fie protejată!”
Pădure-parc
Apoi primarul a amintit că în urma vizitei viceprimarului Mihai Mihăilescu la Ministerul Mediului, „se pare că SINGURA variantă sigură pentru a salva pădurea este transferul în proprietate publică a municipiului! Adică realizarea pădurii-parc! (…) Mai mult, “grija” dumneavoastră este acoperită de lege (art. 5, Legea 220/2018, coroborat cu Decizia Curții Constituționale nr. 395), niciun Consiliu Local sau Consiliu Județean nu poate emite hotărâri prin care pădurile-parc pot trece în domeniul privat, dacă nu sunt retrocedate pe vechiul amplasament; or, toate cele 20 de parcele – aproape 400 ha – despre care vorbim au aparținut și aparțin statului! Dar n-ați participat la ultima informare, convocată de mine la inițiativa USR, altfel ați fi aflat ce spun specialiștii Direcției Silvice, v-ați fi putut lămuri punând întrebări concrete directorului Armand Chiriloiu. Ați fi aflat că aria protejată nu exclude retrocedarea. Vă pot acuza că aveți interese imobiliare, oare? Pe logica dumneavoastră electorală, da! (…) Cu bună credință vă îndrum să vă documentați înainte de a face declarații. Începeți cu Legea 220/2018, apoi continuați să aprofundați derogarea de la dispozițiile art. 34 din Codul Silvic, și, ușor, ușor, o să înțelegeți și apoi veți putea susține argumentat opinia dv. de consilier local ales vremelnic”.