Ieri, forţe ale poliţiei argeşene au făcut mai multe descinderi în două comune la domiciliile unor persoane suspectate că au comis infracţiuni silvice. 14 suspecţi au fost duşi la audieri.
Zarvă multă, rezultate (prea) puţine
În precedenta ediţie a ziarului nostru abordam, începând chiar cu editorialul directorului Mihai Golescu, un subiect încins pe care până acum instituţiile abilitate n-au reuşit să-l „răcească”: defrişarea ilegală a pădurilor şi afacerile necurate cu material lemnos. Problema nu e de ieri, de azi, ci de vreo 28 de ani. Fără a fi suspectaţi de nostalgie, ne amintim că pe vremea vechiului regim nimeni nu avea curajul să taie un copac sau un pom chiar din propria ogradă fără aprobarea „organelor”, fiindcă risca să ajungă la pârnaie. După ’90, odată cu apariţia legilor funciare, jaful din păduri nu a mai avut limite – şi nici acum nu are – pentru că fiecare a făcut ce-a vrut. De-a lungul anilor au fost deschise zeci de dosare penale, s-a făcut mare vâlvă în jurul fiecărui caz, au fost instituite măsuri asiguratorii, dar prea puţini sunt cei care au şi răspuns, penal şi material, pentru raderea pădurilor de pe dealuri şi de pe munţi.
Descinderi în zori
În acest context, începând cu primele ore ale dimineţii de ieri, poliţişti ai Secţiei Rurale Călineşti, împreună cu luptători din cadrul Serviciului Acţiuni Speciale Argeş şi cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR, au efectuat, sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Topoloveni, 11 percheziţii domiciliare în comunele Călineşti şi Priboieni. Descinderile au avut loc la locuinţele unor persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de tăiere ilegală şi sustragere de material lemnos, delapidare şi abuz în serviciu, fapte în care, potrivit anchetatorilor, sunt implicaţi şi doi funcţionari publici.
Suspecţi de la „silvic”
Este vorba despre doi pădurari de la un ocol silvic din Topoloveni, ale căror case au fost luate la puricat de anchetatori. Din primele verificări s-a stabilit că, de la începutul lunii iulie şi până în prezent, persoanele în cauză ar fi tăiat şi comercializat ilegal aproximativ 300 mc de material lemnos fără respectarea regimului silvic. De asemenea, s-a mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, cei doi funcţionari silvici ar fi facilitat activităţile de tăiere şi sustragere a lemnului rezultat din doborârea fără drept a copacilor. Prejudiciul stabilit în cauză este de aproximativ 60.000 lei. Au fost indisponibilizate patru autoturisme şi un ATV, peste 20 de motofierăstraie, peste 30 mc lemn, precum şi lei şi valută în echivalent de 35.000 lei. 14 suspecţi au fost duşi la audieri.