Mulţi argeşeni cu diverse afecţiuni au mers, ieri, la medicii de familie din judeţ doar ca să aibă de unde se întoarce. Doctorii i-au primit pe oamenii suferinzi în cabinetele lor – nimic de zis! – şi le-au spus că ei nu au mai semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare a serviciilor de asistenţă medicală primară aflate în derulare cu Casa de Asigurări de Sănătate Argeş şi că, în consecinţă, nu le mai pot elibera trimiteri, reţete compensate sau gratuite etc. În aceste date, bolnavii au plecat cu umerii căzuţi spre casele lor, fiind, în a treia zi a noului an, profund dezamăgiţi de haosul din Sănătate.
„O să mă mut la un alt doctor”
Dispensarul din strada Războieni găzduieşte mai multe cabinete individuale ale medicilor de familie din Piteşti, unul dintre ele fiind păstorit de doctorul Valentin Bănică. Printre pacienţii care i-au cerut, ieri, omului în halat alb o consultaţie s-a numărat şi un asigurat de 78 de ani, fost inginer la fostul CPL Piteşti. Speriat de o aluniţă de pe frunte care a început să supureze taman de Revelion, pacientul i-a cerut doctorului V. Bănică o trimitere pentru a fi văzut de un specialist al Spitalului Judeţean. Şi n-a primit-o. Motivul invocat – nesemnarea actelelor adiţionale de prelungire a contractului cu CAS Argeş – nu i-a indus o stare de bine pacientului, din contră, l-a determinat să ia o decizie: „O să mă mut la un alt doctor de familie!”
Şi tot ieri, o mamaie de 80 de ani, care a suferit un accident cerebral vascular, urca anevoie treptele dispensarului din Războieni, ajutându-se de un baston. Nici nu era ora 11 când pacienta octogenară s-a aşezat pe o bancă de pe culoarul central. Medicul său de familie avea program după-amiază; ca să fie sigură că va beneficia prima de consultaţie, bătrâna s-a postat cu două-trei ore mai devreme la uşa cabinetului. „Primim reţete sau un şut în fund?”, a întrebat pacienta, cu glasul tremurând de speranţa unui răspuns convenabil. Bolnava a plecat acasă aşa cum a venit – şontâc-şontâc şi fără reţetă. De acest „tratament” au avut parte toţi asiguraţii din Argeş care au dat ochi cu doctorii de familie.
Bunica în toiag primeşte o pensie de aproximativ 600 lei şi o pătrime din venit îl cheltuie pe „nasturi”, fiindcă reţeta compensată de la medicul de familie o costa, lunar, 150 lei. În ianuarie, tratamentul o să-i uşureze buzunarul de mai mulţi bani, dacă medicii de familie nu vor cădea la pace cu guvernanţii.
„Mingea e la Guvern”
Ieri, niciun doctor de familie din Argeş nu a eliberat vreun document medical decontat de Casa de Asigurări de Sănătate. Bolnavii care nu au avut rezerve de pastile au fost buni de plată la început de an şi au cumpărat medicamente din farmacii la preţ întreg.
„Nu mai putem să eliberăm reţete fiindcă nu mai suntem în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Noi, medicii de familie, am făcut de prea multe ori compromisuri. Pacienţii nu suferă din cauza noastră, ci din vina guvernanţilor. Acum, mingea e la Guvern… Toţi fug de responsabilitate şi aruncă pisica în ograda altuia. Cu această impresie am rămas de la ultima întâlnire pe care am avut-o, în noiembrie, cu premierul, cu ministrul Sănătăţii, cu ministrul Finanţelor şi cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate… Prim-ministrul Mihai Tudose şi-a manifestat, acum o lună, disponibilitatea pentru dialog, declarând că «numai Biblia şi Constituţia nu pot fi schimbate». Principalele revendicări ale medicilor de familie nu şi-au găsit până acum rezolvarea. Cu excepţia unor minime cosmetizări ale proiectului de contract-cadru viitor, am primit până acum – n.n., 3 ianuarie 2018 – doar promisiuni, amânări şi refuzuri”, a spus dr. V. Bănică.
Aceste explicaţii nu le-au uşurat suferinţele pacienţilor care au bătut la uşile cabinetelor medicilor de familie în primele zile ale noului an. Domnul inginer cu aluniţa care supurează, bunica de 80 de ani care a avut un atac cerebral şi numeroşi alţi bolnavi au plecat acasă dezamăgiţi de haosul din sistem.
3 Comentarii
geo
Va rog sa nu mutati responsabilitatea pe medicii de familie. Vina este a guvernului P$D care subfinanteaza sistemul medical. Nu e normal ca pentru o consultatie guvernul sa deconteze doar 10 RON!
Banii pe care ii platim pentru sanatate ar trebui folositi doar pentru sanantate insa ei se duc intr-un sac mare din care guvernul cheltuieste in mod discretionar, de exemplu pentru salarii super umflate la administratia locala.
Anonim
Ar fi bine ca pe maşiniile politicienilor, pe case, vile, pe uşile băncilor (fie ele şi din Elveţia) să scrie „Aici sunt banii dumneavoastră- furaţi de la români”.
Ar fi bine dacă U.E. ar legifera „Cel care fură de la un politician, va fi iertat de toate păcatele.”
Maria
Mitraliera, Valeca, Manu, şi toţi politicienii să trăiască. Lor trebuie să le mulţumim pentru situaţia creată.
Borfaşii mai sus menţionaţi îi doare undeva. Ei dacă au o problemă se tratează la Paris, etc. Ce nevoie au ei de medici?
Proştii de jos să plătească.
Până la urmă ne merităm soarta. Toţi vedem cum se fură, dar de prea mult curaj nu zicem nimic. Să facă altul gălăgie, că noi eventual râdem de el. cesta este cetăţeanul de rând din Argeş, aşteaptă să vină altul să facă ordine.