Infecţiile nosocomiale (acele infecţii dobândite de pacienţi în spitale) constituie o problemă pentru toate spitalele din ţară. Studiile arată că, în Uniunea Europeană, 8-10% din pacienţi fac o astfel de infecţie, mai mult sau mai puţin gravă, în timp ce în ţara noastră spitalele raportează statistici ridicol de mici, precum 1 din 100 sau chiar 1 din 200 de pacienţi. Un raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), dat publicităţii zilele trecute, arată că, în fiecare zi, unul din 18 pacienţi din spitalele europene se luptă cu cel puţin o infecţie dobândită în spital, ceea ce înseamnă aproximativ 3,2 milioane de pacienţi pe an. Conform sondajului ECDC, care a acoperit 1.000 de spitale din 30 de ţări europene, cea mai mare rată a infecţiilor contractate în spital (19,5%) se înregistrează în rândul pacienţilor internaţi la terapie intensivă.
Pentru a stabili care este realitatea în spitalele româneşti, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a emis un ordin prin care toţi pacienţii internaţi la terapie intensivă vor fi testaţi pentru a se stabili dacă au dobândit sau nu vreo infecţie nosocomială în perioada de când au fost internaţi. Ordinul se referă la 72 de spitale mari din ţară, iar acţiunea îi vizează şi pe pacienţii internaţi la secţia anestezie-terapie intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, care vor fi testaţi în acest sens.
Ministrul a recunoscut că bacteriile mişună prin spitale, iar pentru a opri pericolul, e nevoie de analize şi a cerut ca angajaţi din 114 unităţi medicale să participe la cursuri de control al infecţiilor nosocomiale, precum şi de utilizare prudentă a antibioticelor.
Dincolo de bunele intenţii ale ministrului Voiculescu, pacienţii, dar mai ales aparţinătorii acestora sunt interesaţi de măsurile care trebuie luate pentru prevenirea/eliminarea pericolului, uneori mortal, pe care-l reprezintă infecţiile nosocomiale. În acest context vă reamintim că, pe 2 septembrie, din iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean, Dan Manu, medic de profesie, la Piteşti va fi organizată o masă rotundă, unde va fi dezbătută exact problematica infecţiilor nosocomiale şi a celor intraspitaliceşti. Evenimentul constituie o premieră pentru România şi vor participa preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexadru Rafila, şi managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel.
Val. NICOLAU