Pandemia de Covid-19 a îngreunat accesul la diagnostic, tratament și îngrijiri medicale în cazul pacienților cu HIV/SIDA. Șase din zece bolnavi nu au avut acces la medicul infecționist pentru consultație în perioada pandemiei și peste 50% dintre suferinzi nu au făcut analizele de monitorizare ale viremiei de peste un an, arată un raport realizat de avertizează Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).
„Pe fondul limitării accesului la testarea HIV în 2020, numărul de cazuri noi de infecție cu HIV/SIDA înregistrate în evidențele centrelor de specialitate a scăzut cu peste 50%. Pacienții din această categorie se află la risc de a rămâne fără tratamentele care le salvează viața, pe fondul scăderii cu 50% a bugetului pentru Programul Național de HIV/SIDA (2021). Având în vedere riscul ca evoluția îmbolnăvirilor în rândul populației să se situeze sub „radarul” sistemului şi ca infecția să se răspândească silențioasă, neglijată și necontrolată prin tratament și monitorizare clinică, e nevoie de acces la testare”, avertizează UNOPA.
<<În evidența activă a secției de Boli Infecțioase Adulți din cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești figurează 192 de pacienți cu HIV/SIDA. Acești bolnavi sunt tratați în funcție de starea clinică, fie în regim ambulatoriu în cadrul secției menționate, fie în regim de spitalizare la Institutul de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” București>>, ne-a declarat dr. Sorina Honțaru, şefa Direcției de Sănătate Publică Argeș.