De un „tratament” revoltător au parte pacienţii care ajung cu propriile lor mijloace de deplasare la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă. Fie ploaie, fie soare şi indiferent de oră, persoanele care-şi caută sănătatea la acest spital se supun măsurilor impuse de pandemia de coronavirus, aşteptând în picioare, sub cerul liber, cu zecile de minute, să-i vadă un medic.
Practic, antreul spitalului a fost mutat afară, dincolo de bariera cu semnul care interzice accesul în curtea unităţii, fără a li se asigura suferinzilor condiţii omeneşti de aşteptare.
Ca să beneficieze de serviciile medicale, oamenii care vin la Boli Infecţioase nu mai zăbovesc la uşa cabinetului medical, ci stau în picioare, aşteptând în… stradă să-şi primească dreptul la tratament sau consultaţie. Accesul în spital se face printr-un soi de filtru. Sună portarul, iese asistenta, bolnavul care vrea să ajungă la doctor completează pe… genunchi nişte hârtii şi abia după aceea i se permite să intre în spital.
Unii semeni vin la spital şontâc-şontâc, în baston. Mulţi sunt bătrâni. Şi toţi sunt bolnavi. Nu mai au puterea să se revolte. Accesul în spital, rând pe rând, este de înţeles în aceste vremuri de criză. Scandalos este că nu li s-au asigurat bolnavilor condiţii de aşteptare în aer liber – de la scaune pe care să stea şi mese pe care să completeze te miri ce declaraţii pe proprie răspundere, până la copertine care să-i ferească de intemperii. Asta, ca să nu plece gata gripaţi de la Spitalul de Boli Infecţioase.
Noroc cu proviziile de acasă!
În plină epidemie de gripă sezonieră şi cu pandemia de coronavirus în coastă, mâncarea servită pacienţilor internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti are urme fine de vitamine, minerale şi proteine, meniul sărăcăcios fiind axat pe cartofi, orez, fasole verde şi macaroane. Parafrazându-l pe I.L. Caragiale, oul, carnea şi brânza sunt admirabile şi sublime la „Judeţean”, dar… lipsesc cu desăvârşire. Hrana de la spital fiind anemică, este bine măcar că li se permite bolnavilor să primească, şi în această perioadă, pachete cu mâncare consistentă, adusul de acasă fiind o mai veche meteahnă.
De când cu carantina, s-a introdus o regulă nouă la spital. Exemplificăm cu cele petrecute la secţia de Boli Infecţioase. Vizitatorii nu au voie în unitatea medicală, fiind ţinuţi la poartă, dincolo de barieră. Pachetele cu mâncare se predau între orele 15-17. Ca să ajungă alimentele la destinatar, este nevoie de o întreagă procedură de livrare.
Aparţinătorul îl abordează pe portar, acesta anunţă telefonic că persoana respectivă i-a adus unui pacient (să prespunem) un pachet cu de-ale gurii, un cadru medical preia mesajul, angajatul desemnat să facă livrarea vine lângă ghereta portarului, îl pune pe vizitator să scrie pe un bilet numele, eventual şi salonul bolnavului, se asigură că sacoşa nu conţine produse neconforme şi, dacă totul este OK, o cară în salon şi i-o predă destinatarului.