Sărbătoarea Anului Nou Chinezesc a debutat în Argeş cu ceai tradiţional, pacheţele de primăvară şi un program prezentat de cursanţii modulului de limba şi cultură chineză din judeţ, la pupitrul dirijoral aflându-se profesoarele Ma Yan şi Ma Quing Nan.
Amfiteatrul Muzeului Judeţean Argeş, locul unde s-a desfăşurat evenimentul, a devenit de nerecunoscut, fiind decorat cu lampioane şi ghirlande. Cum în zodiacul chinezesc 2017 este Anul Cocoşului de Foc, culoarea predominantă a ornamentelor a fost roşul în nuanţă de corai.
Momentele muzicale (vocale şi instrumentale) şi dansul evantaielor kongfu au fost împletite cu un exerciţiu de caligrafie. Şi ţinutele unor protagonişti au fost în spiritul sărbătorii. Bunăoară, fetele s-au îmbrăcat în graţioasele rochii Qi Pao, iar băieţii au purtat cămăşi fine din mătase.
În public s-au aflat, pe lângă autorităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai Ambasadei Republicii Populare Chineze în România. La bunul mers al manifestării de la muzeu şi-au adus contribuţia: Asociaţia ChinaRo, Asociaţia de Prietenie cu R.P. Chineză, Casa Româno-Chineză şi Institutul „Confucius” Sibiu.
Daniel, unul dintre cursanţii modulului de limba şi cultură chineză, este student la Universitatea din Piteşti şi spune că limba chineză, pe care o stăpâneşte din ce în ce mai bine, este de viitor. Frecventând cursul de limbă şi cultură chineză, tânărul a descoperit nu doar alfabetul chinezesc, ci şi gustul bucătăriei asiatice. Şi tot degustând „în gaşca” de la curs preparatele tradiţionale, Daniel a mai învăţat un lucru: cum să folosească beţişoarele chinezeşti. Profesoara de limba chineză le-a atribuit studenţilor nume cu rezonanţă chinezească. Iar dacă tot veni vorba despre asta, am aflat cum sună numele meu în chineză: mǐ lěi lā nèi yà gē yé.
Mirela NEAGOE