În mod fericit, ortodocşii şi catolicii au prăznuit la aceeaşi dată, duminică, Sfintele Paşti. Dincolo de simpla potrivire a calendarelor, piteştenii au trăit deplin, laolaltă, indiferent de confesiune, bucuria Învierii lui Hristos. Nemaipomenită până acum a fost euforia duhovnicească a credincioşilor care, până mai ieri, se considerau din tabere diferite…
Curtea de Argeş
Punctul de interes al dreptcredincioşilor a fost Mănăstirea Argeşului, unde au fost prezenţi 10.000 de oameni! Unii au venit din zone îndepărtate ale ţării sau chiar de peste graniţe, bulgari, sârbi şi basarabeni cazându-se la hoteluri şi pensiuni din zonă. Slujba de Înviere a fost pe măsura aşteptărilor, întâiul ierarh, Calinic Argeşeanul, săvârşind-o în mijlocul unui sobor format din 11 preoţi. De sub baldachinul catedralei, arhiereul avea să le dea tuturor cea mai importantă veste din toate timpurile: „Hristos a înviat!” Au urmat momente de înaltă trăire duhovnicească, memorabilă fiind cântarea „Cu moartea pre moarte călcând”.
Un salut frăţesc
Centrul Piteştiului s-a umplut în noaptea cea sfântă de o mare de oameni. Romano-catolicii au început slujba la ora 21, iar Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Paul” a fost neîncăpătoare datorită numărului neaşteptat de mare de ortodocşi. Impresionantă a fost procesiunea din afara bisericii: preoţii urmaţi de sute de oameni făcând înconjurul lăcaşului, în cântări de slavă pentru Mântuitor, iar grupuri de trecători se alăturau convoiului, ca-ntr-un gest de solidaritate creştină. Acest fenomen l-a încântat pe părintele Giuseppe Rubino, venit special de la Roma, iar parohul George Cherecheş, în predica sa, a subliniat: „Adresez un salut duhovnicesc fraţilor noştri ortodocşi care împărtăşesc laolaltă cu noi bucuria Învierii! Le mulţumim pentru participare!” La ora 23.30 când slujba s-a încheiat, preotul i-a îndemnat pe toţi, catolici şi ortodocşi: „Mergeţi şi trăiţi în pace!” Şi, în chip uimitor, mulţi catolici, purtând în mâini lumânări albe, au întors gestul „oaspeţilor” ortodocşi şi au participat şi ei, la rândul lor, la slujba săvârşită la Catedrala „Sfântul Gheorghe”.
Eduard TOMAZIU
Foto: Al. OPREA
Un Comentariu
Elena Delia Dumitricā
Cred ca „sefii ” Bisericii Catolice si ai celei Ortodoxe ar trebui sa faca in acest sens ceva: Pastele sa fie sarbatorit , deopotriva, in aceeasi zi. Daca nici in ceasul din urma nu inteleg necesitatea „UNIRII”, nu avem nicio sansa … Pana la urma ce diferente atât de mari avem intre noi?