# Judeţul Argeş a fost judeţ pilot din punct de vedere al implementării unui program de management integrat al deşeurilor, fiind primul din ţară în care au luat fiinţă un depozit ecologic de deşeuri şi staţii intermediare de colectare şi transport.
Autorităţile judeţene au organizat azi o vizită la acest depozit lângă care vor să mai construiască şi o hală de sortare şi tratare a deşeurilor, deoarece se pune problema creşterii cantităţilor de gunoi care este deviat de la depozitare. Altfel spus, e nevoie de soluţii pentru a creşte cantitatea de deşeuri care ajunge în sistemul de reciclare sau de valorificare energetică (în fabrici de ciment, de exemplu, pentru înlocuirea combustibililor clasici).
Penalităţi mari
Înainte de vizita în teren, Gabriel Moiceanu, directorul Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Servsal Argeş, care gestionează sistemul de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor, a organizat la Consiliul Judeţean o dezbatere pe teme specifice la care au fost prezenţi şi secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Nicolae Tudose (argeşean de fel), dar şi Cosmin Teodoru de la Ministerul Mediului, primari de oraşe şi municipii din Argeş şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene.
„Trebuie să facem în aşa fel să nu păţim ca Italia care a plătit penalităţi de circa 42 milioane euro pentru neconformarea privind deşeurile. În plus, riscăm şi declanşarea procedurii de infrigement împotriva României şi nu ne dorim aşa ceva. Argeşul este un model pentru România, dar în ţară sunt încă multe probleme”, a spus Tudose.
Gabriel Moiceanu a arătat că în acest an se plăteşte o taxă totală de 80 lei pe tonă pentru deşeurile nedeviate de la depozitare, iar la anul taxa ar urma să ajungă la 130 lei pe tonă. „Este clar: deviem mai multe deşeuri de la depozitare, plătim mai puţin!”, a spus Moiceanu care a precizat că se impune o mai bună comunicare a autorităţilor cu cetăţenii, dar şi interinstituţională.
Valorificare energetică
Ce soluţii pot fi aplicate pentru devierea de la depozitare a unei cantităţi cât mai mari de deşeuri? Una dintre acestea, pe marginea căreia un reprezentant al unei firme specializate a făcut şi o prezentare, este valorifcarea energetică a deşeurilor.
Gabriel Moiceanu, directorul ADI Servsal Argeş, a spus în acest sens că are în vedere „dublarea sau chiar triplarea” cantităţii de deşeuri din Argeş care este valorificată energetic. Pe parcursul anului trecut, a spus Moiceanu, în Argeş au fost valorificate energetic doar 4.721 de tone de deşeuri dintre cele 136.401 tone de deşeuri colectate în total. Per ansamblu, prin diferite măsuri, în Argeş au fost deviate anul trecut de la depozitare 40.456 de tone de deşeuri.