# Festivalul racilor, în zodia penibilului
Fiind un adept al fructelor de mare, am aşteptat cu sufletul la gură reiterarea festivalului gastronomic dedicat crustaceelor. O aşteptare care mi-a adus însă o dezamăgire cruntă. Un cort pe unde vântul intră pe-o parte şi iese pe alta, amplasat într-o zonă recunoscută ca veritabil duşman al timpanelor şi sinusurilor, este tot ce poţi vedea.
Trecuse de ora 10 şi bucătarii perpeleau resturile de ieri într-o singură tigaie, în vreme ce restul recipientelor nici nu erau unse cu ulei.
Băncile din lemn scoase în Piaţa Vasile Milea prevesteau dezastrul, fiindcă în zonă niciun profil metalic sau din alt material nu anunţa ridicarea unui acoperământ, ce să mai vorbim de surse de încălzire, aşa cum ar fi normal când organizezi evenimente în sezonul rece.
După o tură de recunoaştere prin centrul Piteştiului, am revenit în Piaţa Vasile Milea în jurul orei 12, oră la care am identificat şi singurul client care s-a încumetat să servească o porţie de fructe de mare la masă, şi aceea „înlemnită” de frig, ca şi omul care, săracul, îmbuca de zor cu gândul să umple maţul şi să se adăpostească grabnic.
Desigur, nici la această oră nu aveai la dispoziţie toate preparatele care, abia acum înţeleg de ce au preţuri promoţionale. Bine, 25 de lei nu e o sumă chiar mică, însă convenabilă dacă ne raportăm la produse vândute la preţuri şi de patru-cinci ori mai mari în restaurantele româneşti.
În cazul de faţă, discount-ul este posibil, foarte probabil, pe fondul lipsei unei minime investiţii pentru confortul clienţilor. Clienţi care, dacă insistă, pot degera în Piaţa Vasile Milea sau pot comanda la pachet, pentru acasă ori la birou, unde vor fi nevoiţi să reîncălzească mâncarea.
P.S.: Până pe 6 ianuarie este programat Festivalul, poate în ceasul al doisprezecelea organizatorii vor lua măsuri de estompare a penibilului în care se scaldă… racii.