Duminică seara, Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a prezentat cele mai importante prevederi ale Ordonanţei Militare nr. 4. Pe toate acestea vi le prezentăm şi explicăm în continuare.
Deplasări pentru probleme medicale
* Persoanele de peste 65 de ani pot să-şi rezolve problemele de natură medicală pe întreaga durată a zilei (tratament oncologic planificat, dializă etc). Vârstnicii pot merge la cabinetul medical cu maşinile proprii, cu cele ale familiei/susţinătorilor sau cu mijloace de transport sanitar special. Ei sunt obligaţi să aibă asupra lor o declaraţie pe proprie răspundere, completată înainte de a ieşi din casă. Seniorii vor mai avea voie în afara locuinţei şi în intervalul orar 20 – 21, fără declaraţie pe propria răspundere, pentru a asigura nevoile animalelor de companie. Documentul mai prevede că operatorii economici care comercializează alimente şi produse de strictă necesitate sunt obligate să-şi organizeze programul astfel încât, între orele 11 – 13, să le fie asigurat, cu prioritate, accesul vârstnicilor în magazine.
Buni de plată
Cei care sunt în izolare la domiciliu, dacă încalcă regulile, intră direct în carantină cu condiţia că vor suporta obligatoriu toate cheltuielile pe care le implică această carantinare;
* Cei care nu respectă carantinarea vor intra încă 14 zile în carantină din momentul în care sunt depistaţi că nu au respectat regulile, suportând şi cheltuielile;
Grijă pentru şoferi
* Conducătorii auto care intră în ţară, care conduc maşini cu un tonaj mai mare de 2,4 tone, au trei opţiuni: fie angajatorul le asigură un loc să se izoleze între curse, dar nu mai mult de 14 zile, fie declară că se izolează la domiciliu, fie autorităţile locale pun la dispoziţie spaţii de carantinare, la cerere, pentru a asigura protecţia familiilor şoferilor – cu plata costurilor;
* Aceleaşi condiţii ca în cazul şoferilor se aplică şi piloţilor de aeronave şi personalului navigant.
Dezinfectări la blocuri
Pentru protecţia cetăţenilor care locuiesc la blocuri, începând cu 31 martie 2020, adică de azi, autorităţile locale vor monta dispozitive cu soluţii dezinfectante la toate intrările blocurilor şi vor efectua periodic dezinfecţii pe casa scărilor, în lifturi şi alte spaţii comune.
Spaţii de odihnă pentru medici
Ministerele cu reţea sanitară proprie şi unităţile administrativ-teritoriale (primăriile, mai pe scurt) care au în subordine sau coordonare unităţi sanitare vor asigura, la cerere, începând cu 31 martie 2020, spaţii hoteliere pentru personalul din sistemul public sanitar.
Preţuri plafonate
Preţurile la energie electrică şi termică, la gaze naturale, alimentarea cu apă, salubritate şi carburanţi nu mai pot fi majorate începând cu data de 29 martie 2020, pe timpul stării de urgenţă;
* Interdicţia privind circulaţia într-un grup mai mare de trei persoane se aplică doar circulaţiei pietonale.
Refuzul de internare, caz penal
La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că a emis patru ordine referitoare la activitatea unităţilor sanitare.
Primul stabileşte anumite reguli privind internarea pacienților care se prezintă la spital şi la urgenţe. Orice pacient poate fi suspectat de a fi Covid pozitiv, motiv pentru care personalul trebuie să se protejeze. Pacientul care are altă patologie se va interna în spitalul la care s-a prezentat sau la alt spital. Încă un ordin prevede că refuzul de internare al unui pacient cade sub incidenţa penală. Pacienţii nu pot fi refuzaţi pe motiv că nu există confirmarea rezultatului testului. Un alt ordin vizează detaşarea personalului medical pe perioada stării de urgenţă. Personalul medical nu poate refuza detaşarea sau delegarea pe perioada stării de urgenţă. Ultimul ordin vizează realizarea unui spital de campanie, ca Roll 2, care va fi construit la Constanţa – spitalul CPR, care a intrat în coordonarea Ministerului Apărării.
Amenzi majorate
De asemenea, potrivit secretarului de stat Bogdan Despescu, amenzile pentru cei care nu respectă ordonanţele militare vor creşte, fiind cuprinse între 2.000 şi 20.000 de lei pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice între 10.000 – 70.000 lei. Se pot aplica şi alte sancţiuni precum confiscarea bunurilor, interzicerea accesului la respectivele bunuri, suspendarea temporară a activităţii, suspendarea unor lucrări.
Important!!!
Foarte important de reţinut este faptul că toate celelalte prevederi ale Ordonanţei Militare nr. 3 referitoare la instituirea restricţiilor de circulaţie rămân valabile în integralitate. Ordonanţa 4 a venit cu nişte clarificări referitoare la deplasarea seniorilor şi în afara intervalului orar 11 – 13 pentru rezolvarea unor probleme strict medicale (sau pentru asigurarea nevoilor animalelor de companie între orele 20 – 21).